6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialSoferii bulgari se plang ca politistii romani le iau permisele

Soferii bulgari se plang ca politistii romani le iau permisele

Un oficial al Asociatiei Transportatorilor din Bulgaria se plange ca politistii din Romania le suspenda permisele prea usor. In replica, oficiali romani spun ca legislatia rutiera a celor doua state difera, dar ca nu-i pot ierta pe bulgari doar pentru ca nu cunosc legea romaneasca.

In Romania, politistii suspenda carnetele de conducere ale soferilor bulgari pentru abateri considerate "minore" in Bulgaria, a declarat Georgi Petrov, membru al consiliului director al Asociatiei Transportatorilor Internationali de la Sofia. In anul 2008, aproximativ o mie de permise bulgaresti au fost suspendate de politistii romani, s-a plans Petrov intr-un interviu acordat agentiei Focus News de la Sofia. In Romania exista 26 de abateri de la Codul Rutier pentru care se poate suspenda carnetul, unele dintre acestea, precum depasirea liniei continue dintre sensurile de mers, putand fi considerate "minore", a mai comentat reprezentantul transportatorilor bulgari. Dintotdeauna, multi dintre soferii romani au acuzat politia bulgara de abuzuri, iar tolba de povesti a soferilor bulgari despre politistii romani nu este nici ea mai saraca.

 

De asemenea, este raspandita perceptia ca cele doua forte de politie rutiera se razbuna fiecare pe soferii din statul vecin, intr-o concurenta demna de curtea scolii. Comisarul-sef Lucian Dinita, de la Directia Politiei Rutiere, spune insa ca acest folclor este exagerat, desi a auzit mai multe povesti in legatura cu spaga obligatorie de 5 euro din Bulgaria decat cu pataniile bulgarilor in Romania. "Noi nu lucram asa, il vedem ca e din Bulgaria si il oprim. Daca e indisciplinat in trafic, atunci il oprim", spune comisarul. El recunoaste ca bulgarii isi lasa destul de des carnetele de conducere in mainile politistilor romani, din cauza diferentelor de legislatie dintre cele doua state, pe care uneori soferii de peste Dunare nu le cunosc.

 

"Nu scrie nicaieri ca legile trebuie sa fie la fel peste tot. Fiecare autoritate nationala poate dispune suspendarea permisului dupa regulile pe care le stabileste. Faptul ca ei nu cunosc ca atunci cand esti pe teritoriul altui stat respecti regulile de acolo este problema lor", explica Lucian Dinita.
"Sa nu exageram spunand ca romanii sau bulgarii sunt mai vinovati", spune Ion Lixandru, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania. Problema bulgarilor in Romania se trage din faptul ca nu exista o legislatie rutiera comuna, dar si din cauza unor soferi si politisti care nu cunosc sau se prefac ca nu cunosc legea. Reciproca este valabila, aceleasi motive stand si la baza aventurilor soferilor romani cu politistii bulgari. "Cand esti pregatit si stii legea, nu poti sa iei amenda, mergi mai departe! Exista si politisti care nu stiu regulamentul, dar si soferi necalificati.

 

In Germania sau Austria, nimeni nu comenteaza, pentru ca legislatia este unitara si aplicata de oameni responsabili, ca la carte", explica Ion Lixandru. Reprezentantul transportatorilor romani mai adauga ca "multe dintre acestea sunt povesti ale soferilor, prin care incearca sa mai ciuguleasca cate ceva de la patron. Cine are totul in regula nu are probleme". La sfarsitul saptamanii trecute, politistii bucuresteni au retinut in doar doua zile peste 50 de permise si au dat peste 500 de amenzi in Capitala, pentru abateri de la Codul Rutier.

Cele mai citite

Ucraina va primi 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială

Ucraina va primi un pachet de ajutor de 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială, destinate scopurilor sociale și umanitare, potrivit premierului Denis...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

Denil Maldonado și-a prelungit contractul cu Universitatea Craiova

Denil Maldonado, în vârstă de 26 de ani, va rămâne la Universitatea Craiova pentru următorii trei ani, după ce clubul din Bănie i-a activat...
Ultima oră
Pe aceeași temă