8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialPrimele pozitii pe lista concedierilor guvernamentale: angajatii fara copii

Primele pozitii pe lista concedierilor guvernamentale: angajatii fara copii

» Bugetarii aflati in concedii de odihna sau medicale, femeile gravide si sefii de la sindicate pot fi disponibilizati, decat doar angajatorul-stat este in faliment.

» Primele pozitii pe lista concedierilor vor fi ocupate, potrivit legii, de angajatii fara copii. Vaduvele si persoanele divortate (cu copii) si angajatii care mai au trei ani pana la pensie sunt protejati.

» Expertii in politici publice cred ca Guvernului nu-i va reusi o triere buna a functionarilor competenti si astfel "cineva care-si pileste unghiile la serviciu" ar putea ramane in structuri.

 

Alcatuirea "listei negre" a concediatilor este, in aceste zile, sperietoarea salariatilor din ministere si agentii guvernamentale, dupa anuntul concedierii a 20% din ei. Guvernul se pregateste sa trimita in somaj circa 2.000 de persoane, dupa ce a dispus pensionarea obligatorie, de la 1 februarie, a altor 25.000 de angajati ministeriali.
Criteriile elaborarii "listei negre" nu se cunosc, insa sindicalistii sustin ca Guvernul, ca orice angajator, trebuie sa respecte Codul muncii, Statutul functionarului public, precum si Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCM). Actele mentionate contin atat interdictiile aplicabile in cazul disponibilizarilor, cat si ordinea de prioritate la concedieri. De pilda, Codul muncii interzice eliminarea angajatilor pe criterii de sex, a homosexualilor sau a heterosexualilor, a persoanelor cu anumite caracteristici genetice, precum si pe criterii de varsta, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap si apartenenta sindicala.

 

Totodata, daca angajatorul nu se afla in faliment, el nu ii va putea concedia pe salariatii aflati in concedii medicale, de odihna sau in concedii pentru cresterea copilului, pe gravidele care si-au anuntat sefii despre starea lor sau pe salariatii cu functii in sindicate. Aceste situatii pot furniza prima plasa de protectie anticoncediere. In schimb, angajatorii ii pot sanctiona drastic pe salariatii care indeplinesc conditiile de pensionare, dar nu au solicitat pensie, prin concediere "pentru motive care tin de persoana salariatului", care nu le da dreptul la compensatii. CCM ofera si alte plase de protectie anticoncediere. Acestea ii pot salva pe: sotul cu venitul mai mare (daca sotul si sotia sunt colegi, pleaca sotul cu venitul mai mic); salariatii cu copii (concedierea va lovi mai intai in cei fara urmasi); vaduvele sau persoanele divortate, cu copii; cei care mai au cel mult trei ani pana la pensionare.

Adrian Moraru, specialist in politici publice, crede ca Guvernului nu-i va reusi o triere clara a functionarilor competenti si astfel "cineva care-si pileste unghiile la serviciu" ar putea ramane in structuri. In privinta plaselor de protectie impotriva concedierilor, Moraru spune ca statul nu le va putea aplica: "Este o situatie de criza care necesita masuri exceptionale si probabil ca se va renunta la masurile superpopuliste. Este ca si cum ai spune ca dintr-un avion gata de prabusire sa iasa mai intai femeile cu copii si batranii". Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, arata ca legislatia generala a muncii asigura, in caz de concediere, protectia persoanelor "cu situatii mai speciale", insa pentru functionari nu prea exista scapare. "Ei au in legea lor prevederi potrivit carora, daca sunt concediati, Agentia Nationala a Functionarilor Publici ar trebui sa le ofere posturi similare in alte institutii ale statului. Insa toate posturile libere din sectorul bugetar au fost blocate si Agentia nu prea le mai poate oferi nimic."

» Pasii lui Boc
Intocmirea "listei negre" a concediatilor este descrisa detaliat in CCM, pe anii 2007-2010, iar pana acum, Guvernul Boc a respectat cu sfintenie acest act. In primul rand, aplicarea efectiva a reducerii de personal trebuie facuta dupa reducerea posturilor vacante de natura celor care urmeaza a fi desfiintate. La sfarsitul anului 2008, Guvernul a "inghetat" 139.500 de posturi. In al doilea rand, reducerea de personal trebuie sa-i vizeze, cu prioritate, pe angajatii care cumuleaza doua sau mai multe functii sau pe cei care cumuleaza pensia cu salariul.

In cazul primilor, ministrul Muncii,  Marian Sarbu, a anuntat ca va aplica in curand principiul "un om, o slujba", in timp ce pentru pensionari Guvernul pregateste un proiect de lege special. In fine, in cel de-al treilea rand, reducerea personalului trebuie sa continue cu angajatii care indeplinesc conditiile de pensionare. Si acest pas a fost facut deja de Guvern, prin eliminarea din ministere a 25.000 de pensionabili, de la 1 februarie.

Cele mai citite

Sergio Perez părăsește Red Bull! Liam Lawson, înlocuitorul mexicanului în sezonul viitor

După un sezon dezamăgitor, despărțirea dintre Red Bull și Sergio Perez a fost oficializată, iar echipa a confirmat că Liam Lawson va ocupa locul...

Comete întunecate, descoperite de astronomi. Ce sunt acestea

Astronomii au descoperit două populații distincte de comete întunecate, o nouă clasă de corpuri cerești care pot ajuta la înțelegerea modului în care elementele...

Cine l-a supărat pe Marcel Ciolacu și de ce a plecat de la masa negocierilor

Jurnaliștii l-au întrebat pe președintele PSD, care au fost sursele „jignirilor” care l-au determinat să anunțe retragerea subită a PSD de la masa negocierilor Anunțul...
Ultima oră
Pe aceeași temă