Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a amendat, cu cate 5.000 de lei, Radio ZU, care a difuzat in emisiunea de dimineata o farsa "cu caracter obscen" si o poezie-parodie pe versurile lui Mihai Eminescu, si Radio 21, care a parodiat, in matinal, versurile poetului national.
CNA a analizat in sedinta de marti emisiunea "Morning ZU" difuzata de Radio ZU pe 12 ianuarie. Potrivit Consiliului, in respectiva emisiune a fost difuzata "Farsa lui Buzdugan", care a avut "un caracter obscen". Farsa a fost redifuzata pe 15 ianuarie. Totodata, CNA a analizat si emisiunea din 15 ianuarie a "Morning ZU", in care Buzdugan a spus o poezie-parodie pe versurile lui Mihai Eminescu. De cealalta parte, Radio 21 a difuzat, tot pe 15 ianuarie, in emisiunea "Fabrica deMenta", o poezie-parodie pe versurile lui Eminescu.
"E o blasfemie de ziua nationala. E vorba de un patrimoniu national, care este sfant pentru natia romana (…) Se face o parodie pe versurile lui Mihai Eminescu, de ziua poetului national", a spus Dan Grigore. "Eu as face intrerupere de emisiune pentru asa ceva, un atentat de prost gust, de mizerabilitate, de josnicie, la poezia lui Mihai Eminescu. Eu as intrerupe 3 ore emisia, daca legea mi-ar permite", a precizat Dan Grigore, citat de Mediafax.
Potrivit CNA, Radio ZU si Radio 21 au incalcat art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "(2) Difuzarea in cadrul serviciilor de programe de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorita mijloacelor tehnice necesare receptiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective".
In plus, cele doua radiouri au incalcat si art. 3, alin. 2 din Lege "(2) Toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului, prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor, si sa favorizeze libera formare a opiniilor", dar si art. 89 din Codul de reglementare a continutului audiovizual – "Programele oferite publicului de posturile de radio si de televiziune trebuie sa raspunda standardelor editoriale elaborate in cadrul mecanismelor de autoreglementare, cu respectarea normelor europene si a legislatiei nationale in materie, sa reflecte diversitatea culturala, in respectul identitatii nationale si europene".