In dimineata zilei de 7 ianuarie 2006, Adrian Nastase parea mai degraba nemultumit de vremea antipatica de afara decat de stirile care descriau in detaliu declaratia de avere pe anul precedent. Fostul premier nu banuia ca, incepand de a doua zi, viata sa se va schimba radical, transformandu-se intr-un infern. Nu banuia ca mostenirea bietei matusi Tamara, pe care abia apucase sa o cunoasca, ii va schimba destinul politic. Nu banuia ca din pricina sinceritatii sale excesive, care l-a imboldit sa declare suma de aproape un milion de euro primita de la defuncta matusa, i se va schimba complet imaginea. Adrian Nastase nu putea crede, in dimineata neguroasa de 7 ianuarie 2006, ca in scurt timp va deveni simbolul balcanic al coruptiei la nivel inalt, ca multi dintre amicii sai il vor trada sau parasi, iar omerta care guvernase pana atunci lumea politica autohtona era pe cale sa fie desfiintata.
Lacomia sa a devenit in perioada urmatoare stire cotidiana, dar procurorii anticoruptie nu au reusit sa strabata sistemul juridic autohton tesut pe dedesubt ca o plasa de salvare pentru fostul premier. Judecatori, parlamentari si membri ai Curtii Constitutionale care s-au intersectat, mai devreme sau mai tarziu, cu Adrian Nastase au lucrat, impreuna si separat, pentru spalarea sa de pacate. In cei trei ani care au trecut de la dezvaluirea bogatiei sale suspecte, fostul premier nu a fost inca judecat, fiindca relatiile de dependenta create de el intre lumea politica si justitie au recladit incet, dar sigur, omerta pusa candva in pericol de Traian Basescu. Cand a gandit monstruoasa coalitie aflata acum la putere, presedintele nu a pus, se pare, conditii serioase legate de eliminarea din spatiul public a politicienilor cu dosare la Direct ia Nationala Anticoruptie, iar de la inaugurarea noului Guvern nu a mai vorbit despre exponentii coruptiei la nivel inalt din cele doua partide.
Subiectul a fost lasat la periferie si de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, un personaj confortabil pentru toate partidele prin tacerea sa neimplicata, de aceea in capitalele europene se crede ca Romania a lasat lupta anticoruptie pe planul doi o data cu formarea coalitiei PSD-PDL. seful Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a atras insa atentia ca Bucurestiul risca sanctiuni din partea UE cata vreme "procesele in curs, cum ar fi de exemplu cazul Nastase, nu vor fi finalizate fie prin achitare, fie prin condamnare".
Lucrurile sunt complicate, pentru ca Adrian Nastase, Miron Mitrea si alti parlamentari care au detinut functii guvernamentale nu pot fi cercetati penal fara acordul Parlamentului. Curtea Constitutionala a dat un ucaz salvator pentru acestia blocand sine die anchetele de coruptie la nivel inalt. Permanentizarea acestei situatii va aduce Romaniei o alta nota proasta de la Bruxelles, ii va incuraja pe ministri sa nu-si neglijeze propriile afaceri si-l va pune pe Traian Basescu intr-o pozitie inconfortabila inaintea alegerilor pentru Cotroceni.
Electoratul va putea constata, daca nu se schimba nimic, ca lupta sa cu marea coruptie a esuat o data cu marea alianta PSD-PDL. Pentru a preveni aceasta perceptie presedintele s-a intalnit cu parlamentarii si ministrii democrat-liberali la petrecerea de sambata seara, iar Roberta Anastase, noua presedinta a Camerei Deputatilor, a fost mandatata de adunare sa explice ca PDL vrea sa schimbe regula si sa elimine imunitatile in spatele carora se inghesuie parlamentarii cu dosare penale. Declaratia discreta a doamnei Anastase a fost aranjata in formule diplomatice in asa fel incat partenerii social-democrat si sa nu se simta vizati: "Aici nu discutam cazuri, aici nu discutam nume, aici discutam despre o procedura si despre exigentele si lucrurile asumate de noi in raport cu Uniunea Europeana".
Reprezentanta PDL marturiseste ca deocamdata doar democrat-liberalii discuta intre ei posibilitatile prin care demnitarii penali sa nu mai aiba nevoie de acceptul Parlamentului pentru a merge in justitie si ca abia mai tarziu vor extinde dezbaterea spre colegii lor de coalitie. Nu este greu de inteles de ce Traian Basescu nu spune transant lucrurilor pe nume sau de ce Roberta Anastase abstractizeaza o problema atat de stringenta, cata vreme acum "corupt ia nu sta la masa Guvernului", cum spunea presedintele acum doi ani, ci se afla chiar in coalitia puterii.