» Fructul din "pomul vietii" este bogat in vitamine si substante minerale.
» Consumul de mere este recomandat in multe infectii si chiar boli ale arterelor.
Marul contine o bogatie de substante care intretin viata. In compozitia sa se gasesc pectine, taninuri, saruri de calciu, sodiu, fier, potasiu si o serie de vitamine cu rol important in sanatatea organismului – A,B,C si vitamina PP in partea externa a fructului.
"In coaja fructului se afla de doua ori mai multa vitamina C decat in pulpa. Frunzele marului contin o substanta antibacteriana numita floretina. Aceasta inhiba cresterea numarului de bacterii gram-pozitive si gram-negative pana la o concentratie foarte mica", se specifica in cartea "Plante si miresme biblice" a farmacistilor Ovidiu Bojor si Dumitru Raducanu.
Marul are actiune astringenta, antibacteriana, anticolesterolemica, digestiva, usor laxativa, tonica. La copii, merele rase, curatate, cu coaja, impreuna cu morcovii reprezinta un tratament eficace contra diareilor acute sau cronice. Merele consumate in coaja sunt laxative si absorbante ale toxinelor si microorganismelor din intestine. Mai mult, consumul de mere duce la o reglare a tensiunii arteriale Aceste fructe sunt recomandate de nutritionisti in tratamentul obezitatii si al aterosclerozei. De exemplu, persoanele obeze pot sa consume cate un kilogram de mere pe zi, fara alimente. Asupra sistemului nervos au o influenta benefica prin efect de calmare. In cosmetica, sucul de mere ajuta la tonifierea tesuturilor.