Tratamentele hormonale administrate in mod traditional femeilor aflate la menopauza intensifica procesul de distrugere a tesuturilor cerebrale, care apare in mod normal in urma inaintarii in varsta, potrivit unui studiu american, publicat in revista Neurology.
La studiu, care a durat opt ani, au participat 1.400 de voluntare, ale caror creiere au fost examinate prin intermediul imagisticii prin rezonanta magnetica (RMN). Investigatiile, efectuate la inceputul si sfarsitul studiului, demonstreaza o usoara micsorare a volumului creierului femeilor care au urmat aceste tratamente hormonale. Aceasta scadere afecteaza doua zone vitale pentru gandire si memorie, lobul frontal si hipocampusul, crescand riscul de aparitie a dementei.
Studiul face parte dintr-o initiativa stiintifica mai mare, "Women's Health Initiative Memory Study" (WHIMS). Precedentele rezultate ale studiului WHIMS au aratat ca tratamentele cu estrogen si progesteron cresc riscul de aparitie a dementei si antreneaza o diminuare a capacitatilor cognitive ale femeilor cu varste de peste 65 de ani. Potrivit noului studiu, lobul frontal al femeilor care urmeaza o terapie hormonala este mai mic, in medie, cu 2,37 centimetri cubi fata de cel al femeilor carora li s-a administrat un placebo. Volumul hipocampusului la femeile care urmeaza o terapie hormonala este, de asemenea, mai mic cu 0,10 centimetri cubi fata de cel al femeilor care nu au primit tratament hormonal. Totusi, in acest ultim caz, diferenta inregistrata nu este considerata semnificativa din punct de vedere statistic.
» Un alt studiu care a analizat rezultatele obtinute de proiectul WHIMS a ajuns la concluzia ca pierderile de tesut cerebral nu sunt legate de cresterea numarului leziunilor din creier.