Daca beti, la varsta mijlocie, intre 3 si 5 cafele pe zi, reduceti cu doua treimi riscul declansarii maladiei lui Alzheimer. O informatie binevenita, comunicata de dr. Susanne Sorensen, de la Societatea Alzheimer, pe baza rezultatelor unui studiu realizat de cercetatori suedezi si finlandezi pe 1500 de barbati si femei pe care i-au intrebat, de-a lungul unei perioade de 21 de ani, despre consumul de cafea. La sfarsitul acestei perioade, in grup existau 61 de cazuri de dementa senila.
Acest efect benefic al cafelei a mai fost constatat de studii anterioare, dar este pentru prima oara ca datele privind consumul de cafea au fost colectate inainte de momentul imbolnavirii de Alzheimer. Pana acum, aceste date s-au bazat pe amintirile persoanelor in varsta, despre obiceiurile lor culinare in deceniile precedente.
Cel mai putin expusi la Alzheimer s-au dovedit cei care au baut cafea cu moderatie – aceste persoane prezentand un risc diminuat cu o treime de a suferi de aceasta maladie, fata de cei care au baut zilnic o ceasca de cafea sau doua cesti.
Finlandezii si suedezii nu prea se omoara dupa ceai, dar la cei care totusi o fac nu s-a constatat nici un efect asupra riscului de Alzheimer.
Nu trebuie totusi exagerat cu bautul cafelei: potrivit unui alt studiu, publicat miercuri, cine bea in fiecare zi sapte sau mai multe cafele este de trei ori mai expus la declansarea de halucinatii.