5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăGDPRTristetea nu este o boala

Tristetea nu este o boala

Se pare ca tendintele recente de a trata depresiile cu medicamante si de a alunga gandurile triste nu fac bine la sanatate. Tristetea nu ar trebui sa fie considerata o boala, ea face parte din viata fiecaruia.

Tristetea are naravul de a se transforma rapid in depresie, avertizeaza psihiatrii, si chiar si atunci cand exista motive serioase sa fii trist ar fi normal sa poti lua medicamente ca sa indepartezi aceasta stare.

Unii cercetatori spun insa ca asta reprezinta transformarea unei parti din mostenirea noastra biologica, relateaza portalul New Scientist, consultat de ziare.com.

"Cand e vorba despre un fenomen biologic, se presupune ca a fost selectat in mod natural pentru ca ofera un avantaj, altfel nu ar fi existat", potrivit lui Jerome Wakefield, de la Universitatea din New York, autor al cartii "Pierderea tristetii: Cum a transformat psihiatria tristetea in boala".

Potrivit cercetatorilor, tristetea ar fi o strategie de aparare si o modalitate prin care invatam din greseli. Chiar si primatele au tendinta de a fi triste, un mascul care da semne de resemnare dupa ce a fost invins de un rival nefiind capabil sa mai atace inca o data (lucru care i-ar fi fatal).

"O functie a emotiilor negative ar fi aceea de a ne face sa ne concentram asupra unui lucru o perioada de timp, de a ne opri activitatea normala", mai spune Wakefield, adaugand ca tristetea ne poate opri sa facem greseli.

Chiar si depresia ar avea beneficii, potrivit psihiatrului Paul Keedwell, de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie. Fara timp de reflectare asupra unei probleme, ai putea sa ramai intr-o stare de stres cronic pana la epuizare, poate chiar pana la deces.

Tristetea mai are un rol, potrivit lui Keedwell: de a transmite un semnal semenilor ca avem nevoie de ajutor.

Dispozitiile negative sunt si asociate cu creativitatea, multi artisti suferind de depresie sau alte tulburari psihice.

Cele mai citite

Jandarmii montani au oprit o cursă de off-road în Munţii Gutâi

În Munții Gutâi, jandarmii montani au întrerupt o cursă off-road ilegală desfășurată de patru tineri din județul Sălaj, conform informațiilor oferite de Anca Gherasim,...

Victor Negrescu trasează ținte ambițioase pentru România în UE în 2025

Vicepreşedintele Parlamentului European, Victor Negrescu, afirmă că ţintele României la nivelul UE trebuie să fie, pentru acest an, dezvoltarea capacităţii de negociere şi plasarea...

Vremea se schimbă în aproape jumătate de țară: viscol puternic, ninsori și ploi

În urma unui început de lună ianuarie cu temperaturi neobișnuit de calde pentru această perioadă, vremea se schimbă brusc în aproape jumătate din țară....
Ultima oră
Pe aceeași temă