Nu mai este paine de mancat la PSD pentru generalul Gabriel Oprea. Combatantii Geoana, Nastase, Hrebenciuc si Vanghelie sunt hotarati sa-l dea afara din partid pe ministrul de Interne pentru ca a luat decizii de capul lui, fara aprobarea conducerii superioare pesediste. Numirea chestorului Virgil Ardelean in fruntea unui serviciu de informatii a facut mare deranj in randul social-democratilor daca a reusit sa puna pe picior de razboi taberele adverse la inceput de guvernare. Mai mult, a creat premisele aparitiei primului scandal politic in coalitia de guvernamant, in situatia creata de Oprea prin parasirea functiei de ministru al MAI. Pentru retragerea sprijinului politic al celui care a adus "Vulpea" sa calce pe musuroiul intereselor pesediste a fost nevoie de mobilizarea tuturor baronilor la sediul din Bd Kiseleff, lucru ce s-a mai intamplat doar atunci cand s-a conspirat pentru debarcarea lui Iliescu si Nastase din structurile de conducere.
Ce s-a intamplat cu adevarat este poate mai grav decat au fost evenimentele din aprilie 2007, cand Geoana a reusit sa-l infranga pe Nastase prin mijloace specifice, devenind presedintele PSD spre surprinderea unor politicieni din vechea garda. De data asta miza a fost nu doar apararea redutei in spatele careia se afla unitatea de interese pesediste, ci si dorinta de impunere a lui Geoana in fata celor care nu-l vad cu ochi buni dupa ce a acceptat sa guverneze alaturi de partidul prezidential. Avem de-a face, asadar, cu o demonstratie de forta cu Vanghelie si Hrebenciuc portdrapel in incercarea de a pune la adapost notele informative pe care "Vulpea" se presupune ca le-ar fi putut folosi la un moment dat, la indemnul lui Gabriel Oprea, daca acesta ar fi ramas ministru de Interne in continuare. Geoana nu a mai avut incotro si a cedat la presiunea interna, incercand sa para in fata conducerii pesediste, inclusiv a presedintelui, ca este un presedinte ferm, care nu admite incalcarea disciplinei de partid intr-un moment de incordare politica la nivelul coalitiei.
Ce nu a sesizat liderul PSD este faptul ca sanctiunea data lui Oprea da semnalul intoarcerii formatiunii pe care o reprezinta la formula sa ireductibila, cunoscuta de toata lumea: controlul partidului de catre baroni. Ei sunt oamenii care decid in relatia cu PDL. Ei par sa fie salvatorii lui Mircea Geoana despre care se spune ca ar fi cunoscut numele secretarilor de stat numiti de Oprea la MAI. Nimeni nu spune ca generalul Oprea este usa de biserica. Nu a fost si nici nu va fi vreodata un om politic cu o moralitate sanatoasa. A fost insa in primele randuri ale PSD, purtand povara unor acuzatii extrem de grave, "calitati" peste care colegii sai de partid, care acum ii retrag sprijinul politic, fortandu-l sa demisioneze, au trecut cu usurinta atunci cand l-au facut prefect la Capitala, secretar de stat si ministru delegat in Guvernul Nastase. Mai mult, liderii acestui partid au fost de acord cu "profesionalismul" si "disciplina" omului politic Gabriel Oprea in momentul alegerii lui pentru functia de ministru in Guvernul Boc.
Nu imi amintesc de vreo critica venita de la conducerea partidului adresata demnitarului, indiferent cat de rau a scris presa despre afacerile tulburi derulate cu precadere in zona judetului Ilfov. Generalul Oprea s-a bucurat mai tot timpul de sprijinul partidului, cu exceptia momentului cand s-a decis ca Virgil Ardelean sa revina la conducerea serviciului de informatii de la Interne. Aici s-a fisurat colaborarea dintre cele doua tabere prezente in partid. Din aceasta cauza a pornit scandalul intern, care a coborat ieri in strada prin protestul de solidaritate organizat in fata sediului central al PSD de catre apropiatii lui Oprea. Partidul a luat foc de indata ce s-a considerat ca "Vulpea" ar putea ataca la comanda unui adversar periculos: Basescu. Asa-zisul complot l-ar fi avut ca executant pe general. Nemultumirea fata de Gabriel Oprea a depasit insa cadrul obisnuit.
S-a vazut clar unde se afla puterea in PSD, cine o reprezinta si ce conotatie capata executia unui demnitar membru PSD in procesul construirii unei coalitii de guvernare formate din doua partide cu ideologii diferite. Zicala potrivit careia rufele se spala in familie nu a mai fost valabila in acest caz. S-a dat pe goarna cam tot ce s-a dorit, fara nici un fel de retinere, din dorinta de a-l compromite definitiv pe politicianul despre care se spune ca nu mai reprezinta interesele lui Vanghelie, Nastase, Hrebenciuc, Iliescu, Dragnea, adica ale "partidului nostru". Necazul este ca acesti oameni au gandit prost, refuzand sa ia in calcul o eventuala contraofensiva din "civilie" a "omului lui Basescu". Nu ma refer neaparat la presiunea strazii, prin mobilizarea prietenilor din Ilfov, ci la o posibila "desecretizare" a informatiilor detinute de chestorul Ardelean legate de preocuparile unor oameni politici din PSD.
Daca mai punem la socoteala si ce efecte are demisia "tradatorului" Oprea in planul reasezarii fortelor in PSD, putem sa ne imaginam ce perspectiva capata colaborarea acestui partid cu formatiunea condusa de Emil Boc. Un lucru este clar: PSD nu poate scapa de perfuzii.