In ciuda conotatiilor "intunecate", culoarea albastra poate creste nivelul increderii in sine, dar are si un impact direct asupra stariilor afective, inducand sentimente pozitive si stari de fericire – sugereaza cercetatorii in urma unui nou studiu publicat de ziarul britanic "The Telegraph".
Un grup de specialisti de la centrul de cercetare The Mind Lab a efectuat testari specifice pe un lot de voluntari, femei si barbati, expusi unei game largi de culori si lumini. Potrivit concluziilor studiului, culorile albastru si verde au determinat stari de fericire si bucurie la subiectii de sex masculin, in vreme ce aceleasi stari afective au fost induse la femei de culorile violet si portocaliu.
De asemenea, culorile albastru si rosu par sa aiba ca efect imbunatatirea gradului de autostima in randul barbatilor, iar in cazul reprezentatelor sexului frumos cele mai eficiente culori sunt violet si albastru deschis.
Expunerea la culori a determinat si o crestere a perfomantelor intelectuale intr-o procentaj de 25% dintre participantii la studiu. Raspunsurile la intrebarile specialistilor au fost date cu aproape 12% mai rapede decat in cazul subiectilor care nu au fost expusi la lumini colorate. Totodata s-a constatat imbunatatirea reflexelor si a capacitatii de memorare a unor cuvinte si expresii insiruite in mod aleatoriu.
Cel mai puternic efect asupra grupului de voluntari participanti la studiu l-a avut expunerea la culorile deschise si cu nuante luminoase. Insa, seful echipei de cercetatori a avertizat ca "zilele mohorate de iarna pot avea un impact extrem de negativ asupra psihicului uman". Dr Dadiv Lewis a subliniat faptul ca "cu cat mai gri este vremea, cu atat mai mare este riscul declansarii unor stari depresive extrem de intense". El a facut apel la toti cei care se ocupa cu designul stradal sa fie mai atenti in privinta diversitatii cromatice, care influenteaza in mod direct trecatorii mai ales in anotimpul rece, pentru a evita provocarea unor stari sufletesti negative.