Sute de tuneluri traverseaza frontiera dintre Fasia Gaza si Egipt, alcatuind "sistemul vascular" datorita caruia Hamas s-a mentinut la putere, sfidand blocada impusa de Israel.
Rachete si alte arme dintre cele mai masive si complexe, dar si combustibil sau vite au ajuns in Fasia Gaza prin reteaua de tuneluri care traverseaza frontiera cu Egiptul. Tunelurile sunt folosite si drept cale de acces pentru VIP-urile care vor sa evite aglomeratia de la punctele de trecere legale sau care au chef de calatorii atunci cand frontierele sunt inchise, ori pentru persoane care vor ca intrarea sau iesirea lor din teritoriul palestinian sa ramana secreta. Intr-un articol intitulat "Tunelurile, arma secreta a Hamas", cotidianul britanic "The Independent" analizeaza problema de securitate reprezentata de aceste constructii, element esential al infrastructurii organizatiei islamiste palestiniene.
Profesorul Efraim Inbar, directorul Centrului de Studii Strategice al Universitatii Bar-Ilan din Israel, considera ca guvernul israelian este intr-o oarecare masura responsabil pentru complexitatea si amploarea acestei retele de tuneluri. "La inceput, (responsabilii israelieni – n.r) nu
le-au luat in serios si nu au investit suficienti bani si suficiente resurse pentru a detecta tunelurile si pentru a opri constructia lor. Problema cu care ne confruntam acum este aceea ca trebuie sa distrugem toate tunelurile principale si sa ne asiguram ca ele nu vor fi reconstruite in viitor", a declarat profesorul israelian pentru "The Independent".
Israelul a analizat cateva optiuni pentru solutionarea problemei tunelurilor, una dintre ele fiind inundarea lor cu apa de mare. Planul s-a dovedit insa neviabil, din cauza riscului alunecarilor de teren impregnat cu apa. Potrivit "The Independent", Israelul ar fi cerut ajutorul genistilor americani pentru construirea unui zid subteran din beton de-a lungul frontierei cu Egiptul. In principiu, americanii au fost de acord, dar nu se stie daca egiptenii vor da unda verde acestui proiect. Pentru moment, singura optiune este aruncarea in aer a tunelurilor descoperite, cu bombe speciale antibuncar, achizitionate de Israel din SUA. Analistul american Nicholas Pelham, de la International Crisis Group, crede ca inchiderea definitiva a tunelurilor va fi dificila si va cere mult timp. "Fara ocuparea unei mari portiuni de teritoriu, este greu de imaginat cum se va reusi inchiderea tunelurilor pe termen lung", a explicat Pelham.
Prin aceste tuneluri, Hamas a adus in Fasia Gaza rachete Grad de fabricatie ruseasca si elemente pentru fabricarea rachetelor Qassam, "productie proprie". Mortiere, lansatoare de rachete, mitraliere de mare calibru, mine si dispozitive explozibile artizanale completeaza impresionantul arsenal al militantilor palestinieni. Liderii Hamas sustin ca prin aceste tuneluri au circulat "mii" de insurgenti, trimisi la stagii de antrenament in Iran si in Liban, unde au invatat tacticile folosite de Hezbollah in razboiul cu Israelul din vara lui 2006.