8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecial10 ponturi pentru a trai bine in vremuri de criza

10 ponturi pentru a trai bine in vremuri de criza

Dupa perioada sarbatorilor de iarna, cand fiecare dintre noi constata ca portofelul este aproape gol si frigiderul la fel, este destul de greu sa reusim sa achizitionam din hipermarket produsele preferate, care pot avea preturi cam piperate. Totusi, exista cateva solutii extrem de eficiente si sanatoase pentru  a nu ofta pe langa rafturi. Nutritionista publicatiei electronice Mirror Diets, Catherine Matthews, a realizat un top cu 10 ponturi utile  la cumparaturi: produse sanatoase pentru dieta la costuri mici si rezonabile.

1) Nu mergeti la cumparaturi cand … va este foame

Riscul unei incursiuni prelungite cu caruciorul printre rafturile cu produse alimentare este imens: veti fi tentat sa cumparati tot felul de bunatati de care va puteti dispensa cu usurinta.

2) Stabiliti-va un buget saptamanal pentru cumparaturi

Ideea de a va impune un buget fix pentru diferite produse cu costuri estimative va fi extrem de utila pe termen mediu si scurt. Veti putea face economii, pastrand limite rezonabile intre ceea ce va este cu adevarat necesar si ceea ce reprezinta un surplus ineficient.

3) Verificati mereu lista de cumparaturi

Lista nu impune restrictii, dar determina un comportament de consum pragmatic, mai ales in vremuri de criza financiara. Initial este recomandat sa alcatuiti meniuri pentru fiecare zi a saptamanii si apoi sa selectati doar produsele si ingredientele strict necesare, pe care sa le transcrieti in lista de cumparaturi. Aceasta metoda este foarte eficienta pentru ca va ajuta sa economisiti timp cand sunteti in hipermarket si, in plus, va anihila orice "tentatie" de a cumpara produse de care nu aveti nevoie si care nu se regasesc poe lista. Specialistii spun ca, totusi, pentru a evita senzatia de constrangere, ar fi bine, din cand in cand – dar nu prea des! – sa puneti in coada listei un aliment-bonus care sa va dea satisfactia "recompensei".

4) Mentineti-va atasamentul fata de brandurile preferate

Cu totii preferam anumite produse din anumite categorii purtand marca anumitor companii in care avem incredere ca sunt sanatoase si de calitate. In loc sa cumparati produse ieftine si de proasta calitate, achizitionati produsele pe care le cunoasteti si pe care le-ati mai folosit. Nu este cazul sa experimentari marfuri a caror calitate este cel putin indoielnica. Stiti cum se spune: "sunt prea sarac ca sa permit lucruri de proasta calitate".

5) Mergeti mai des la cumparaturi in perioada soldurilor

Pliantele gasite aproape zilnic in cutia postala pot oferi indicii pretioase in privinta reducerilor de preturi sau a ofertelor speciale promotionale. Deci, n-ar fi rau sa le rasfoiti cu atentie si sa va notati pe lista de cumpataturi aceste informatii. In plus, marile magazine fac reduceri consistente inainte de inchiderea programului. Puteti merge la cumparaturi cu o ora-doua inainte de inchidere si sa prindeti cateva astfel de "ocazii". Nu va temeti, produsele care au pretul modificat la sfarsitul unei zile nu sunt alterate, reprezinta doar un surplus in stoc care trebuie vandut prin cea mai atragatoare si eficienta metoda de marketing: reducerea de pret.

6) Cumparati produse care au un termene mai lungi de garantie

 

Nu faceti stocuri de produse perisabile pe care nu le veti folosi prea des si care expira mai repede decat alte alimente, cum ar fi de pilda laptele si ouale. In schimb, orientati-va catre produse pe care le puteti depozita in congelator sau in debara si pe care le veti putea consuma in "momentele de criza" (de exemplu: paste, orez, conserve etc).

7) Alegeti mancaruri gatite in bucatarie in locul produselor semi-preparate

 

Multe alimente naturale, pe langa faptul ca sunt mai sanatoase, sunt si mai ieftine (legume, fructe, specialitati diverse din carne si lactate), in comparatie cu produsele semi-preparate, care sunt scumpe si pot contine ingrediente modificate genetic. Este mult mai eficient sa preparati alimentele in propria bucatarie (puteti de pilda sa faceti o pizza personalizata sau diverse alte combinatii pentru meniul zilnic).

 

8) Alegeti alimente in functie de sezon

Este extrem de important sa valorificati potentialul oferit de mama-natura si sa cumparati mai des alimente de sezon (fructe si legume in special).

 

9) Valorificati in mod placut … resturile neconsumate

Tot ce nu este alterat, poate fi reconditionat. Daca ati ramas cu cativa morcovi in frigider sau diverse alte produse consumate doar partial, nu este cazul sa le aruncati la cos. O idee excelenta este sa le folositi in combinatii de mancaruri extrem de gustoase (de exemplu supe sau salate de fructe).

 

10) Apucati-va de gradinarit

Mai ales in cazul in care locuiti la curte, ar fi bine sa va ganditi sa valorificati spatiul verde si sa plantati diverse tipuri de legume si fructe. Si, de ce nu, daca va intelegeti bine cu vecinii, puteti sa faceti o "mini-ferma" impreuna!

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Jose Mourinho, dorit în Premier League: Everton îi pregătește o ofertă

Jose Mourinho, în prezent antrenor la Fenerbahce, ar putea reveni în Premier League, fiind dorit de Everton pentru a prelua echipa aflată în dificultate. ...

Penalizare dramatică pentru Nasser Al-Attiyah! Pierde victoria în etapa de la Dakar dintr-un motiv neașteptat

Nasser Al-Attiyah, pilotul echipei Dacia Sandriders, a trecut primul linia de sosire în etapa a cincea a Raliului Dakar 2024, însă a pierdut victoria...

Dacia Bigster, cel mai scump model din istoria mărcii! Prețuri, motorizări și dotări

Dacia a dezvăluit oficial prețurile și detaliile complete ale noului SUV Bigster, primul model hibrid din gama mărcii și cel mai scump produs vreodată...
Ultima oră
Pe aceeași temă