15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialExpresiile faciale sunt determinate de gene

Expresiile faciale sunt determinate de gene

Expresiile faciale pe care oamenii le fac pentru a-si arata sau pentru a-si ascunde emotiile resimtite sunt controlate de creier, nu invatate de-a lungul vietii, potrivit unui studiu american, publicat in Journal of Personality and Social Psychology, informeaza BBC News Online monitorizat de Mediafax.

Sportivii nevazatori si sportivii cu o vedere normala au aceleasi expresii faciale atunci cand pierd sau castiga, au explicat cercetatorii americani, care sustin faptul ca expresia faciala nu se invata de-a lungul vietii privind la cei din jur si care considera ca acestea reprezinta o reminiscenta a procesului de evolutie a oamenilor de-a lungul istoriei.

Teoria potrivit careia expresia faciala este determinata genetic nu este o idee noua, fiind sugerata de oamenii de stiinta inca din 1960.

Studiul, desfasurat in cadrul San Francisco State University, a oferit o dovada puternica in sprijinul acestei teorii. Profesorul David Matsumoto si echipa lui au comparat 4.800 de fotografii care imortalizau expresiile fetelor unor campioni de judo – nevazatori si vazatori – in timpul ceremoniilor de decernare a medaliilor de la Jocurile Olimpice si a Jocurilor Paralimpice din 2004.

Cercetatorii au analizat cu mare atentie fetele castigatorilor medaliilor de aur si a celor de argint. Castigatorii aratau o bucurie autentica in urma victoriei repurtate, dar ceilalti laureati de pe podium, prezentau "zambete sociale" – zambete care implica doar miscarea gurii, care indica faptul ca sunt mai degraba artificiale si nu spontane. Cercetatorii americani au ajuns astfel la concluzia ca atletii obisnuiti si cei nevazatori isi controleaza expresia fetei exact in acelasi fel.

Oamenii, care au invatat sa nu isi exprime emotiile negative prin strigate, muscaturi sau insulte verbale, si-au dezvoltat astfel un sistem care inchide automat gura, pentru a preveni aceste emotii negative.

Bridget Waller de la Universitatea Portsmouth a explicat ca primatele folosesc adeseori sistemul "aratatului dintilor in intregime", ca un semnal care le indica celorlalte primate lipsa intentiei unui atac, precizand ca este posibil ca oamenii sa fi mostenit, genetic, un sistem similar.

Cele mai citite

Căile ferate rămân pe linie moartă: modernizarea, la jumătate față de cea a autostrăzilor

Anul trecut au fost recepționați de trei ori mai puțini kilometri de cale ferată modernizată, decât de autostrăzi și drumuri expres Conform publicației Club Feroviar,...

Victor Angelescu, nemulțumit de evoluția Rapidului. „Egalurile nu ne avantajează”

Acționarul minoritar al Rapidului critică numărul mare de remize și cere mai mult curaj în joc pentru calificarea în play-off Victor Angelescu, acționarul minoritar al...

România rămâne cea mai săracă țară din UE, cu o treime din populație expusă riscului

Conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale, România ocupă ultima poziție în Uniunea Europeană din punct de vedere al prosperității economice, având o...
Ultima oră
Pe aceeași temă