Identificarea a sase noi factori genetici care predispun la ingrasare si la aparitia obezitatii si care, in cele mai multe cazuri, au un puternic impact asupra functionarii creierului, a condus la concluzia ca oamenii sunt programati genetic pentru a manca in exces.
Acest studiu international, publicat in revista Nature Genetics, care a condus la descoperirirea celor sase noi mutatii genetice, a fost efectuat initial pe un esantion de 9.000 de persoane.
"Cinci din aceste sase gene descoperite au un impact major asupra functionarii creierului, iar acest lucru sugereaza faptul ca oamenii ar putea fi pur si simplu programati pentru a manca in exces", a declarat Cristen Willer, de la Universitatea din Michigan (SUA), principalul autor al studiului, citat de Mediafax.
In opinia lui Willer, creierul controleaza apetitul si regleaza balanta energetica intre caloriile arse si cele stocate. In cazul obezitatii, variatiile genetice influenteaza mai degraba creierul decat procesul digestiv sau metabolismul grasimilor.
Astfel, ca si in cazurile rare de obezitate severa provocata de mutatiile genetice, acest studiu sustine ca, in cazurile de obezitate comuna, cele mai multe dintre genele asociate cu cresterea in greutate sunt active la nivelul creierului, a explicat Ruth Loos, coautor au studiului, doctor in cadrul consortiului GIANT, cu sediul in Statele Unite.
Pentru un al doilea studiu, echipa internationala a analizat variatiile genetice a peste 30.000 de persoane din Islanda, Olanda si Statele Unite si a comparat rezultatele cu cele obtinute in urma analizelor efectuate in randul a 59.000 de persoane din Danemarca si Statele Unite.
Autorii considera ca este foarte posibil ca alte cateva zeci de variatii genetice sa fie descoperite in viitor, exprimandu-si speranta ca aceste descoperiri vor conduce la obtinerea unor tratamente mai eficiente in viitor. Potrivit statisticilor OMS – Organizatia Mondiala a Sanatatii -, in 2015, in lume vor exista 2,3 miliarde de adulti supraponderali si aproximativ 700 de milioane de persoane obeze.