6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialIulian Urban: "Daca PD-L face coalitie cu PSD, intr-un an pierde 10%...

Iulian Urban: „Daca PD-L face coalitie cu PSD, intr-un an pierde 10% din electorat”

Iulian Orban are 33 de ani si a obtinut mandatul de senator in numele PDL. Crede ca perfectarea coalitiei dintre PDL si PSD e daunatoare: "In campania pe care am facut-o in Ilfov, cei 21000 de votanti ai mei au ales PDL si programul lui. Unii mi-au spus ca daca faceam guvern cu PSD isi vor votul inapoi". Totusi, Iulian Urban nu va deveni senator independent din motive de constiint. Jurist, considera ca are sanse sa faca parte din Comisia Juridica a Senatului.

 

» Domnule Iulian Urban, sunteti cel mai tanar senator din legislatura care incepe astazi, aveti 33 de ani. De ce ati intrat in politica?
— E simplu. Am o afacere inceputa de la zero in domeniul colectarii debitelor si si de 12 ani am vazut ca platim cu totii taxe si impozite degeaba. Banii merg spre buzunarele celor care au roit in jurul guvernelor de pana acum. Neimplicarea tinerilor in politica este o mare greseala. Noi, romanii, am ajuns intr-o prea mare masura un popor de critici si comentatori. E usor sa te plangi. Dar daca o sa asteptam tot timpul sa vina cineva sa ne salveze, nu ajungem nicaieri.

» V-ati remarcat prin initiative civice in chestiuni practice – abuzurile unor banci, taxe impovaratoare etc. De ce nu ati ramas in zona nonguvernamentala?
— Din pacate, organizatiile nonguver-namentale au prea putin sprijin in zona politica. in plus, aceasta oportunitate a votului uninominal este un prim semnal de schimbare si aceasta portita lasata de cei care conduc tara trebuie folosita de tineri ca sa intre in numar cat mai mare in politica. Noi am vazut tot acest spectacol vreme de 20 de ani din afara lui, dar trebuie sa intervenim ca sa schimbam modul in care se face politica in Romania.

» De ce ati luat decizia de a candida in numele PD-L?
— PD-L a fost singurul partid care nu mi-a impus nici un fel de conditii.

» Ati avut discutii si cu alte partide?
— Am avut o oferta din partea PSD. Dar mi se pare ca PSD este inchistat in spatele unor reguli impuse de niste lideri care conduc cu mana forte.
La PD-L am gasit un sprijin, am gasit o echipa si, in afara de asta, a contat foarte mult ca, la organizatia Ilfov, presedintele Cristache Radulescu a propus numai oameni tineri, care nu au facut politica niciodata pana acum. Or, daca tot exista votul uninominal, am zis "da".

» Nici PD-L nu e lipsit de politicieni contestabili: candidatura lui Ioan Talpes, devotat fostului pre-sedinte Ion Iliescu vreme de multi ani, Eugen Badalan, care a si intrat in Parlament, cu dosar la DNA.
— Da. Dar toate partidele au astfel de probleme. Nu poti sa faci curatenie intr-un partid peste noapte si asta e valabil pentru toti. Sunt decizii… Mai ales ca politica este prin excelenta o arta a compromisului. Nu pot eu sa comentez ce candidati au ales alte organizatii ale PD-L. Ceea ce stiu eu e ca la noi in Ilfov s-a mers pe schimbare.

» Daca exista votul uninominal, de ce nu ati candidat ca independent?
— Eu ma duc in Parlament ca sa promovez legi bune. Parlamentul este un loc al jocurilor politice. Ca sa poti sa promovezi niste legi, ai nevoie de sustinere politica.  Ca independent, aceasta sustinere nu exista sau exista numai in masura unor compromisuri care inseamna de fapt tot apartenenta la unul dintre grupurile parlamentare mari. Cred ca am facut bine sa candidez din partea PD-L.

» Citez din prezentarea de pe pagina personala de internet: "Cu stagii de pregatire in Piata Universitatii si martor direct la excursiile minerilor pentru disciplinarea intelectualilor golani, mi s-a conturat extrem de bine cam ce inseamna esichierul politic din Romania". Deci Piata Universitatii va defineste?
— Da. Familia noastra a fost foarte dur lovita de catre regimul comunist si o intreaga generatie a trebuit sa o ia de la zero. Cand a aparut Piata Universitatii, am fost acolo cu parintii mei. Una dintre cele mai negre perioade din istoria tarii noastre este cea comunista. Este si motivul pentru care n-as fi putut sa candidez din partea PSD. Da, o tara are nevoie de un partid socialist, dar nu avem nevoie de oameni cu trecut comunist, de oameni care s-au bucurat de beneficii mari in vremea regimului totalitar. E inca nevoie de Legea lustratiei, chiar daca ea nu isi va produce efectele pe care le-ar fi avut daca era adoptata cu ani in urma.

» Stirea acestor zile este coalitia pentru alcatuirea guvernului intre PD-L si PSD. Agreati aceasta solutie?
— Din punctul meu de vedere, este intr-adevar nevoie de un guvern de larga majoritate. Se vor adopta masuri nepopulare pentru traversarea acestei crize financiare. Va spun ca anul 2009 va fi foarte dificil: toate aceste falimente bat la usa acestor putine companii romanesti ramase in viata, plus avalansa de someri, trezoreria este goala. Probabil ca va fi nevoie de contractarea unui credit de la FMI. si PNL ar fi util sa faca o opozitie constructiva, adica sa nu se opuna unor masuri menite sa duca la salvarea economiei doar pentru ca este in opozitie si trebuie sa critice guvernul.

» Opozitia este oricum firava, cele 20 de procente ale PNL nu pot schimba nici macar un articol de lege. Nu cumva indemnul este inutil?
— Eu cred ca suntem condamnati sa luam numai masuri bune. Singura scapare pe care o avem este reducerea cheltuielilor bugetare, colectarea mai buna a banilor la buget si folosirea lor unde este cu adevarat nevoie de ei.

» Liderii PD-L au castigat alegerile in 2004 cu un puternic mesaj anticoruptie. Au insistat asupra acestui mesaj si in 2008. Acum numele lui Miron Mitrea, cercetat de DNA, este foarte vehiculat ca inalt demnitar, iar decizia de initiere a negocierilor vine dinspre baronii locali ai PSD. Va regasiti in acest cerc?
— Nu ar fi trebuit sa cedam prea mult unor asemenea compromisuri. Oamenii au votat PD-L pentru ca au vazut in el alternativa fata de tot ce a fost rau in guvernarile PSD si PNL. Dar cred ca e prea mult sa vorbim despre baroni. Pe de alta parte, PD-L se afla intr-o situatie privilegiata. Fata de 2004, si-a dublat numarul de parlamentari. Are cele mai multe mandate in Parlament. Daca PD-L ar fi mers pe o formula de guvernare cu UDMR, ar fi gasit sprijin inclusiv din partea membrilor altor partide. Eu cred ca sunt foarte multi parlamentari indragostiti de putere si de bani in PSD si PNL ca sa nu fi venit alaturi de un guvern PD-L–UDMR. Eu cred ca PD-L avea datoria morala fata de alegatorii lui de a nu intra in asemenea compromisuri cu PSD. PD-L ar fi trebuit sa faca guvern numai cu UDMR.

» Si daca nu se va intampla asa si va reusi coalitia cu PSD, ce veti face?
— Nu o sa ma transform intr-un senator independent… Nu pot spune ca PD-L mi-a tradat mie niste principii. Trebuie sa vedem care sunt legile prioritare care trebuie adoptate imediat de Parlament. Pe de alta parte, cel putin in perioada 2004-2008, Parlamentul si-a pierdut identitatea. A permis Guvernului Tariceanu sa conduca prin ordonante, ordonante de urgenta si hotarari de guvern. Or, Parlamentul trebuie sa-si afirme puternic rolul de for legiuitor al tarii. Sa nu uitam ca pana la urma adoptarea unei legi este rezultatul negocierii intre partide. Cu PSD, mult mai usor vor trece legi pentru tara si pentru romani.

» Cum s-ar putea reface imaginea Parlamentului cu o opozitie atat de precara? E o majoritate demna de inceputul anilor ’90.
— Ma indoiesc ca aceasta majoritate va rezista in Parlament. Momentul la care vom afla daca aceasta majoritate a existat de fapt vreodata va fi momentul alegerilor prezidentiale. Domnul Ion Iliescu este extrem de suparat de hotararea PSD, intrucat o decizie de alianta cu PD-L-ul le va frana promovarea unui candidat impotriva presedintelui Traian Basescu. Iar greii din PSD se opun si ei si au inca o mare influenta in partid.

» Cu PSD la guvernare, ce veti face daca in Parlament se va rediscuta peste cateva luni, sa spunem, Legea CNSAS, atat de sensibila pentru PSD?
— Vedeti dumneavoastra… Eu sunt pentru aceasta institutie, pentru ca a ajutat foarte mult in privinta deconspirarii Securitatii. PD-L sustine CNSAS. Este partidul care are probabil cele mai putine probleme cu aceste dosare de la CNSAS din acest punct de vedere.

» Nu puteti fi sigur de acest lucru.
— Sigur ca nu, dar noi, cei de la organizatia Ilfov, am inceput un fel de revolutie. PD-L este un partid care isi cauta lideri si nu are decat sansa de a merge pe mana celor care pot oferi garantia innoirii. Pana la alegerile urmatoare, PD-L fie va deveni cel mai puternic partid din Romania, fie va trece in anonimat. si atunci nu poate sa iasa in prim-plan decat cu oameni diferiti de cei de pana acum, care au probleme fie la DNA, fie la CNSAS.

» Acest aranjament cu PSD pare favorabil exclusiv presedintelui Basescu,  capabil ca politician sa atraga inclusiv fosti votanti ai lui Ion Iliescu. Considerati corect acest rationament?
— Probabil ca este o lovitura buna data de presedintele Basescu. Dar sa nu uitam ca, la Bucuresti, Sorin Oprescu a venit din neant si a reusit sa castige alegerile locale. De asta spun: si PSD, si PD-L pierd daca intra intr-o coalitie. Un guvern numai cu UDMR ar fi sporit mai puternic sansele presedintelui Traian Basescu de a obtine un nou mandat. E adevarat ca alegerile prezidentiale ar fi devenit extrem de disputate, dar daca ar fi castigate din nou de catre Traian Basescu, ar fi inceputul sfarsitului pentru PSD.

» In timpul campaniei electorale,  ati avut contact numai cu organizatia Ilfov sau si la nivel national? in ce masura cunoasteti raporturile de putere din PD-L?
— Eu sunt in PD-L de numai trei luni de zile. Nu am avut legatura directa decat cu structurile din Ilfov. Este normal. Sunt niste discutii, sunt de acord ca eu sa fac parte din Comisia juridica de la Senat, urmand sa se faca negocieri intre grupurile parlamentare.

» Deci Comisia juridica vi se potriveste?
— Lucrez in domeniul juridic, am proiecte de lege in acest domeniu. Am colegi avocati, cu initiative atat in domeniul Dreptului comercial, cat si in privinta imbunatatirii legislatiei din intreg domeniul judiciar. Ma preocupa si  protectia consumatorilor de servicii, de la cele bancare la cele din sistemul sanitar. Pe de alta parte, oamenii trebuie sa fie incurajati sa-si deschida propriile afaceri. Fiecare generatie sa n-o mai ia de la zero, sa avem ce lasa copiilor.

» Ca posibil membru al Comisiei juridice, care credeti ca ar trebui sa fie rolul ministrului de Justitie?
Discutiile care vizeaza Ministerul Justitiei se spune ca au o miza fantastica tocmai din cauza politicienilor care au tot felul de dosare, dosarele, si care astfel ar vrea sa controleze tot ceea ce se intampla acolo. Eu cred ca Ministerul de Justitie trebuie sa fie condus de un politician si trebuie condus cu mana forte. Este momentul sa finalizam reforma din domeniul justitiei. Daca va fi un ministru PD-L, va putea sa ofere garantii in acest sens, daca va fi de la PSD, probabil ca principala lui grija va fi sa salveze anumiti colegi care au probleme cu justitia la acest moment. Ministerul Justitiei este puntea de legatura catre DNA, care in acest moment este calul troian pentru multi politicieni din Romania si cred ca ar fi fericiti sa scape de el.

» Ce vi se pare cel mai greu? Cand va ganditi la ce aveti de facut de acum incolo, unde va simtiti inconfortabil?
— Privesc cu optimism lucrurile. O sa incerc sa ma familiarizez cat mai repede cu procedurile Senatului. Sper sa introduc o alta forma de relatie intre parlamentar si alegator. De exemplu, pregatesc acum o scrisoare catre toti ilfovenii, nu numai catre cei din colegiul 2, unde am candidat eu, le dau toate datele mele de contact si astept sa-mi spuna problemele lor. O sa deschid zece birouri senatoriale in judet si toate proiectele mele legislative le voi supune dezbaterii publice.

» Zece birouri senatoriale costa mult.
— Costa. Eu am dreptul prin lege la doua, pentru restul am sa asigur eu finantarea. Mie mi se pare foarte important. >n campania electorala oamenii imi spuneau tot timpul ca le ascult parerile pentru ca ma intereseaza votul lor, dar ca dupa alegeri n-o sa mai dau pe la ei.  O sa le demonstrez ca nu e asa.

» Nu vi se reproseaza ca sunteti prea idealist? La 30 noiembrie au votat 39% din alegatori.
— Nu sunt idealist. Alti politicieni o sa-mi urmeze exemplul. Politicianul american nu e prost cand spune ca incepe campania imediat dupa alegeri. si cea mai buna campanie pe care o poti face este sa-i ajuti pe oameni.

» V-ati ales dumneavoastra colegiul in Ilfov?
— Nu. A fost un colegiu considerat necastigator. Dar PD-L a acceptat o conditie pe care eu am considerat-o definitorie. Cu orice risc, noi sa nu participam sub nici o forma la acest fenomen care se cheama mita electorala. Au fost foarte mari discutii, multi au spus: "Dom’ne, o sa se piarda alegerile". Iar contracandidatii nostri au parcurs toate etapele mitei electorale, au dat zahar, ulei, bani. Noi am dovedit ca se poate si fara asa ceva.

» Din ce spuneti reiese ca alte filiale PD-L au primit aprobare sa dea mita electorala.
— Nu, stati putin. Eu cunosc situatia in Ilfov, unde s-a dat semnalul unei schimbari. si sa stiti ca presa ne-a ignorat cu desavarsire in campania electorala. Singurul material care s-a scris despre mine in campania electorala a fost la categoria "politicieni pe care nu-i ajuta numele: Urban candideaza in rural". Din pacate, vrem schimbare, dar cand apar oamenii care o pot aduce, ori ii ignoram, ori le punem ceva in cap, sa-i facem si pe ei subiect de presa in sensul rau al termenului.

» Credeti ca Legea votului uninominal trebuie modificata?
— Da. in Parlament trebuie sa intre persoana care a obtinut cel mai mare numar de voturi in colegiu, nu cum s-a intamplat in multe cazuri acum cu redistribuirea. Multi oameni sunt foarte nemultumiti din aceasta cauza.

» Daca ar fi fost asa cum propuneti, pierdeati alegerile.
— Da, dar nu-i nici un fel de problema. Eu am fost plasat pe locul doi, dupa Marian Petrache de la PNL, el a avut 280 de voturi mai mult decat mine. Dar noi trebuie sa tinem cont de legatura directa intre primul clasat in colegiu si alegatori. Trebuie sa le dam oamenilor legi simple cu principii simple. Un om care intelege legile nu mai traieste cu sentimentul ca este furat tot timpul.

Va pune in dificultate decizia PD-L de a face guvern cu PSD?
— In campania pe care am facut-o in judetul Ilfov, cei 21 de mii de oameni care m-au votat pe mine au votat Partidul Democrat-Liberal si programul sau. Am intalnit foarte multi ilfoveni care mi-au spus: "Aaa… faceti guvern cu PSD, eu unul vreau votul inapoi". Da. Din punctul meu de vedere, probabil ca PD-L ar trebui sa incerce sa guverneze doar impreuna cu UDMR.
— Nu va contraziceti? Vorbeati de un guvern cu o larga majoritate.
— Nu. Vorbeam acum din punctul de vedere al alegatorului. Este foarte important sa-i explici omului de ce te faci frate cu dracul ca sa treci puntea. Dar nu trebuie sa neglijam aceste jocuri politice care au loc in Romania. Daca PD-L ar fi facut un guvern fara PSD, atunci ne-am fi aflat in prezenta celor mai disputate alegeri prezidentiale din istoria Romaniei, alegeri cu o miza fantastic de mare: PSD a declarat in repetate randuri ca inamicul sau politic numarul 1 este presedintele Traian Basescu, si nicidecum PD-L.
 Dar o majoritate de 70% pare o exceptie pentru anul 2008, daca ne uitam inclusiv la guvernele europene.
— E adevarat, dar sa nu ne grabim. Nu sunt convins ca  un guvern PSD–PD-L va rezista. Am vazut niste statistici foarte interesante: daca PD-L intra in coalitie cu PSD, intr-un an de zile pierde 10% din electorat. Eu nu cred ca cineva isi permite sa riste atat de mult. Asa cum intr-o companie capitalul cel mai important il reprezinta clientii,  pentru un partid politic capitalul cel mai important il reprezinta alegatorii. Or, daca tu acum nu ii pastrezi aproape si atragi in plus si simpatia altora, n-ai nici un fel de sanse.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Vortex polar în România. Cod roșu de viscol și ninsori

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, cod roșu, portocaliu și galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara Potrivit ANM,...

Golden State Warriors și Cleveland Cavaliers continuă să domine startul de sezon NBA

Liderii celor două Conferințe din NBA au obținut victorii convingătoare, demonstrând forma excelentă în care se află la începutul sezonului. Golden State Warriors, liderul Conferinței...

Poveștile jucătorilor care au reușit să câștige sume mari și sfaturile lor

Lumea jocurilor de noroc a dat naștere multor legende, ale căror povești continuă să inspire și să fascineze jucătorii ocazionali și profesioniștii deopotrivă. Deși...
Ultima oră
Pe aceeași temă