2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăAvalansa de falimente in 2009

Avalansa de falimente in 2009

» In 2008 peste 14.000 de firme isi vor inchide afacerile.

» Coface estimeaza ca vor cadea nume mari, iar prognoza AOAR indica falimente la IMM-uri.

» Preluarile se vor face la 25% din valoarea companiilor dinainte de criza.

Anul 2009 va aduce un numar cel putin 28.000 de falimente, numar aproape dublu fata de ritmul din 2008, provocate atat de contextul crizei internationale cat si de problemele de finantare a activitatii, avertizeaza Coface Romania. "Pentru 2009 ne asteptam la un numar al falimentelor cel putin dublu fata media ultimilor ani, de aproximativ 14.000", spune Andreea Crainic, care conduce departamentul de evaluare a riscurilor din cadrul Coface Romania. "O cauza va fi problema legata de finantarea din ce in ce mai problematica. Totusi, poate nu cresterea falimentelor este importanta, ci faptul ca o sa cada nume mari", a declarat Crainic.

Viziunea Coface nu este impartasita de comunitatea oamenilor de afaceri, care vad mai degraba o fragilitate a firmelor mici si mijlocii, decat o cadere a numelor mari.
Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, spune ca este un moment dificil de a face aprecieri asupra acestui subiect, totusi considera ca este mai probabil sa dea faliment firme de marime medie. "Intr-o economie mica precum Romania, este greu ca firmele mari sa cada. Eu nu vad atat falimente la firme mari, cat poate pe la firmele de marime medie", a spus Pogonaru. In plus, spune el, chiar daca ar intra o firma in insolvabilitate, nu se poate traduce neaparat in faliment. "Anul viitor o sa vedem preluari, fuziuni.

 

Acum cine are bani, poate sa cumpere afaceri bune, cunoscute in piata, cu baza de clienti, la un pret de 25% din cat ar fi platit inainte", este de parere reprezentantul Coface. Ea a mai spus ca ar fi unica solutie, deoarece firmele acestea ar da faliment altfel. In cel de-al treilea trimestru tendinta din piata fuziunilor si achizitiilor (M&A) din Romania a fost de scadere. Valoarea preluarilor a coborat la 1,22 miliarde de dolari, in scadere cu 66,5% fata de nivelul de 3,65 miliarde de dolari, inregistrat in intervalul corespunzator al anului trecut, potrivit unui studiu al companiei ISI DealWatch. In intervalul iulie-septembrie au fost incheiate pe piata romaneasca doar 67 de tranzactii, mai putine fata de 2007, cele mai multe in sectorul imobiliar – 22 si productie – 13.

Cheia – deblocarea creditarii
Blocajul creditarii este cel care va declansa un val de falimente. "Depinde de politica bancilor si de cea a bancii centrale. Foarte multe vor intra in faliment din cauza lipsei de lichiditati. Nu mai au cum sa se salveze, in acest caz. Daca bancile tin creditarea inchisa, vom vedea mai multe falimente", a adaugat ea. La baza problemei, reprezentantul Coface a identificat "prudenta foarte mare a bancilor, poate exagerata", dar si faptul ca bancile locale nu erau pregatite si "actioneaza la panica". "In primul rand, e nevoie acum de o stimulare din partea BNR pentru a deschide creditarea. Din partea bancilor, nu vedem un asemenea semnal", a declarat Crainic. "Eu cred ca nici o banca nu are curajul sa taie aripile unei firme mari. Cand se clatina banca, se clatina si clientul", spune presedintele AOAR. In plus, toate firmele sunt clientii bancilor.

» Val de falimente in octombrie
Conform Coface, in primul semestru al acestui an au fost circa 7.400 de falimente. Numarul acestora a urcat pana la 12.300 la finalul lunii noiembrie, a declarat reprezentantul Coface. "In aceste patru luni, de la finalul primului semestru pana la sfarsitul lunii noiembrie, numarul falimentelor a crescut cu aproape 5.000. In august au fost putine, fiind si luni de vara si vacante. Falimente au inceput din septembrie, iar cel mai mare val a fost in octombrie", a mai spus Crainic. Anul trecut, 14.104 firme romanesti au dat faliment. "Insolventele din acest an nu sunt corelate la criza. Efectele crizei o sa se vada din 2009", este de parere analistul Coface.

Cele mai citite

Aproape 450 de permise auto reținute într-o singură zi: Poliția aplică amenzi de peste 3 milioane de lei

În ultimele 24 de ore, aproape 450 de șoferi au rămas fără permise auto, în urma controalelor desfășurate de polițiști pe drumurile din țară. Potrivit...

Sfaturi utile de la ANPC pentru cumpărăturile din perioada reducerilor de iarnă

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine în sprijinul consumatorilor cu recomandări importante pentru cumpărăturile efectuate în perioada reducerilor de iarnă, mai ales în...

Volkswagen a expus datele personale ale 800.000 de proprietari de vehicule electrice

Cariad, una dintre sucursalele de software ale grupului Volkswagen, a expus online datele personale ale aproximativ 800.000 de proprietari de vehicule electrice, înainte ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă