» In topul plantelor medicinale bogate in vitamina C un loc fruntas il ocupa macesul. Fructele din capsula ovala, de culoare rosu aprins sau caramizie, contin o cantitate impresionanta de vitamina C naturala (acidul L ascorbic).
Specialistii in fitoterapie explica in revista "Planta Romanica" ca exista o dependenta intre concentratia in vitamina C si altitudinea la care creste acest arbust ghimpos care este inrudit cu trandafirul. "In mod exceptional, specia Rosa pendulina (Rosa alpina) care creste sporadic in zona montana si alpina, in urma studiilor efectuate, a atins un continut de 9g%, ceea ce reprezinta un record mondial in lumea vegetala", explica specialistii in fitoterapie. Pentru comparatie, speciile de la ses au un continut in vitamina C intre 0,30 si 0,80g%. si pulpa pseudofructelor de maces este bogata in substante naturale care intretin viata: pectine, taninuri, zaharuri, acizi organici si saruri minerale. Nici culoarea rosie nu este intamplatoare, ea fiind datorata altor substante vitale, printre care se afla si betacarotenul, un inamic al cancerului.
De ase-menea, nu lipsesc nici celebrele vitamine din complexul B, iar in fructele propriu-zise se gaseste vitamina E si 10% ulei gras. Doctorii stiu ca vitamina C este o substanta absolut necesara in desfasurarea celor mai importante procese biologice, cum ar fi, de exemplu, sinteza hormonilor corticosuperiori sau sinteza substantelor intracelulare. Nu degeaba medicii recomanda mereu pentru preventia gripei sau a racelilor din timpul iernii consumul de vitamina C. Explicatia consta in faptul ca vitamina C are un rol important terapeutic in intarirea sistemului imunitar la stres si la infectiile virale sau bacteriene. Pentru a beneficia de cat mai multa vitamina C fructele de maces trebuie uscate inainte de recoltare. Din fructele de maces se prepara ceaiuri, gemuri, pulberi, sirop, bauturi racoritoare sau produse naturale care se gasesc la plafare.
De exemplu, infuzia de maces se realizeaza din 1-2 lingurite parte carnoasa (fara fructele denumite achene) la o cana cu apa. Se beau trei cani pe zi. Este utila combinarea cu catina, o alta planta medicinala bogata in vitamina C.