4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialPSD a intors-o: de la "So pe ei!" la "Hai cu ei!"

PSD a intors-o: de la „So pe ei!” la „Hai cu ei!”

» O coalitie de guvernare PSD-PD-L ar putea fi benefica atat PSD, cat mai ales presedintelui Basescu. Pierderile de imagine vor fi uitate pana la alegerile urmatoare, cred politologii.

» Conditia PSD de scoatere a UDMR din ecuatia puterii ar putea fi insotita de o conditie in oglinda a PD-L, care, la randul sau, este pregatit sa ceara eliminarea PC din alianta cu social-democratii.

» Calin Popescu Tariceanu a scos PNL din ecuatia puterii desi noul Parlament este majoritar de dreapta.

Social-democratii ar putea iesi avantajati dintr-o alianta cu PD-L, mai cu seama ca Traian Basescu va pune mai mult sau mai putin explicit conditii dure pentru ministrii PSD. Altfel spus, social-democratii vor fi obligati sa se reformeze, sa-i scoata pe margine pe cei care au dosare penale, indiferent daca au fost sefi de stat sau de guvern. De partea cealalta, social-democratii conditioneaza formarea guvernului de excluderea UDMR din aceasta combinatie. Multi lideri PD-L par inclinati sa accepte aceasta conditie, mai cu seama ca o combinatie cu UDMR era necesara doar pentru a intari o eventuala guvernare cu  PNL.  De altfel, democrat-liberalii au, la randul lor pregatita o conditie pentru PSD: eliminarea conservatorilor din orice ecuatie comuna.

 

Ambele partide sunt pregatite sa accepte aceste concesii, mai cu seama, ca in paralel cu negocierile pentru formarea guvernului, procurorii anticoruptie l-au trimis pe Dan Voiculescu in judecata, iar presedinta PC, Daniela Popa  este, la randul ei, luata in vizorul DNA. Politologul Cristian Parvulescu sustine ca din combinatie "pierdem noi toti" fiindca "suntem in plina criza capitalista", iar cele doua formatiuni au filosofii diferite de guvernare. Sociologul Mircea Kivu crede insa ca aceste diferente nu conteza prea mult: "Au programe diferite in punctele-cheie. Dar cand e de adoptat o solutie, exista tehnicieni in ambele partide care se pot intelege", inclusiv in ceea ce priveste cota unica de impozitare.

PD-L, in schimb, ar putea iesi sifonat din aceasta coalitie, desi cu ajutorul lui Tariceanu, care a vrut cu tot dinadinsul sa-si pastreze fotoliul de premier, isi poate motiva optiunea de guvernare alaturi de PSD.  Politologul Cristian Pirvulescu socoteste ca PD-L se compromite, iar PSD se fractureaza si va trece prin momente dificile, optand pentru pozitia a doua la guvernare, si fara sa mai poata avea un candidat credibil la prezidentiale. In acelasi timp insa, PD-L ar putea pierde electoratul sau format in perioada luptelor dure duse de Traian Basescu impotriva lui Adrian Nastase. Presedintele va pierde, la randul sau, pe aceasta cale sustinatorii de dreapta, dar i-ar putea castiga in schimb pe cei ai social-democratilor, in ipoteza ca PSD accepta sa-l sustina pe Basescu la alegerile prezidentiale de anul viitor.  In aceste conditii, PDL si-ar putea pierde din identitatea destul de fragila, lasandu-se canibalizat de PSD.

 

Ca sa scape de acest dezavantaj de imagine, PD-L va folosi drept scuza pentru alianta cu PSD faptul ca PNL i-a refuzat, crede Parvulescu. "PD-L poate spune: noi am vrut o alianta de dreapta, PNL a pus conditii inacceptabile, iar pentru binele tarii am ales sa mergem cu PSD", spune si Mircea Kivu. Profesorul Alexandru Radu sustine ca, teoretic, aceasta "formula nobila a interesului national – sa scoatem tara din criza" functioneaza. Singurul castigator din aceasta combinatie este presedintele Traian Basescu, argumenteaza si Pirvulescu, pentru ca "nu mai are concurenta din partea PSD si toate partidele vor fi supuse unor turbulente puternice, deci nu-i vor mai putea pune probleme". Sociologul Kivu este totusi de parere ca PSD nu il va sustine pe Basescu la prezidentiale, dar "cu siguranta va fi mai putin periculos". Analistii si sociologii cred ca PC poate fi eliminat cu usurinta din toate combinatiile.

 

"Cred ca PC va imbogati randurile opozitiei cu cei cinci parlamentari ai sai", fiindca PSD a luat decizia de a merge la guvernare impreuna cu PD-L in nume propriu. Pe de alta parte Mircea Kivu crede ca aceasta ar putea fi razbunarea PSD pentru ca "PC i-a lasat in ofsaid acum patru ani" si a mers sa guverneze cu Alianta D.A. UDMR ar putea ramane si el in afara guvernului, pentru ca PSD a invocat "matematica parlamentara", spune Parvulescu. O renuntare la UDMR "n-ar fi de bun augur, dar nici o nenorocire: ei sunt tousi in Parlament", spune profesorul Alexandru Radu care anticipeaza un viitor tulbure: "Romania politica ne-a invatat ca nici o formula nu este definitiva si nici dusa pana la capat. Traian Basescu este imprevizibil si poate gasi o solutie sa scoata PSD de la guvernare, ba chiar sa-i scoata vinovati pentru ca alianta nu a mers".

ANTICIPARE
O eventuala coalitie de guvernare PSD–PD-L ar avea o majoritate solida de aproape 70 la suta, asa cum a pretins presedintele Traian Basescu  in perioada campaniei electorale. De altfel, seful statului a prevazut un aranjament intre cele doua mari partide inca de saptamana trecuta, cand a constatat ca PD-L este "castigatorul constitutional" al alegerilor, in vreme ce PSD este "invingatorul moral" al scrutinului. La prima vedere, intre PSD si PD-L nu exista asemanari, dar negocierile mai mult sau mai putin oficiale, au scos la iveala nu doar afinitati, ci si capacitatea ascunsa a celor doua parti de a se intelege repede asupra unor chestiuni complicate.

 Desi Ion Iliescu spera ca lucrurile pot fi remediate, iar PSD ar putea reveni la parteneriatul cu liberalii,  social-democratii din teritoriu fac presiuni pentru intrarea partidului la guvernare. Adrian Nastase s-a opus, la randul sau, acestei variante de teama sa nu fie sacrificat de partid si aruncat justitiei fara plasa de salvare, in vreme ce Ion Iliescu nu vrea sa mai auda de vreo combinatie in care intra si Basescu de cand a fost trecut in Raportul de condamnare a comunismului.

Cele mai citite

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

TikTok, platforma strategiei lui Călin Georgescu și rădăcinile sale în China

Combinația dintre politică și tehnologie l-a adus pe primul loc pe Călin Georgescu, în opțiunile românilor TikTok, platforma pe care Călin Georgescu a reușit să...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă