8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecial20 de lucruri importante de facut in timpul sarbatorilor de iarna

20 de lucruri importante de facut in timpul sarbatorilor de iarna

Goana stresanta dupa cadouri, lista nesfarsita de cumparaturi pentru a umple frigiderul cu bunatati, grija obsesiva de a reactualiza agenda cu persoanele care trebuie felicitate de sarbatori, bilantul contabil si profesional la sfarsit de an – sunt doar cateva dintre motivele responsabile de aparitia unor stari de epuizare fizica si emotionala, care, din pacate, anuleaza veselia si bucuria prilejuita de mini-vacanta de iarna. Dar cel mai neplacut este sa simti cum incep sa te domine migrenele si starile de deprimare.

Oricine isi doreste doar cateva zile de relaxare, liniste sufleteasca, armonie in familie si bucuria de a vedea beculetele pe strazi aprinse in ajunul sarbatorilor de iarna si in vitrinele magazinelor de pe bulevard. Efortul de a-ti doza eforturile si, in acelasi timp, abilitatea de a prioritiza activitatile de pregatire a sarbatorilor devin in aceasta perioada certe calitati si un test extrem de destul de dificil pentru fiecare dintre noi. Si totusi, sunt persoane care cred ca perioada sarbatorilor de iarna si vacanta de Craciun si Anul Nou sunt cele mai cumplite momente de pe parcursul intregului an. Asta explica asa-zisa depresie de sarbatori – sustine dr Ken Duckworth, directorul medical al Centrului National pentru Boli Mintale din Statele Unite, care ofera insa un set de ponturi pentru a remedia aceste neajunsuri si pentru a va ajuta sa intrati mai usor si fara probleme in spiritul sarbatorilor de iarna.

Iata lista celor mai importante 20 de lucruri de facut in timpul sarbatorilor de iarna:

1. Pastrati-va asteptarile in limite rezonabile

 

 

Luati lucrurile ca atare, fiti realist si nu incercati sa idealizati. In realitate, Sarbatorile de Iarna difera foarte mult de povestile spuse in diferite reportaje sau filme si nici macar nu seamana cu o carte postala ideala: Mos Craciun, plin de daruri, coboara pe hornul casei si aprinde beculetele din brad. E doar o foarte frumoasa poveste, dar nu pentru adulti.

2. Faceti ceva nou

 

V-ati plictisit de rutina mesei de Craciun servita aleturi de aceleasi chipuri din familie ani si ani la rand? Incercati ceva diferit, lasati-va prada spontaneitatii. Petreceti ziua sau seara de Craciun la un film bun sau la un restaurant, chiar si impreuna cu familia. Faceti o intelegere cu cei dragi ca in acest an, de pilda, sa sariti peste stereotipia desfacerii cadourilor de sub brad si, de ce nu, colectati de la fiecare o mica suma de bani pe care sa o donati unui azil de batrani sau unui orfelinat.

3. Creati-va o retea de sprijin emotional

 

Daca va simtiti deprimat, creati-va o retea de prieteni si membri ai familiei pe care i-ati putea contacta si convoca un comitet de urgenta in momentele de singuratate, pentru a evita o cadere in depresie.

4. Alungati-va din minte scenariile pesimiste

 

Sfatul psihologilor este sa nu intrati in sezonul sarbatorilor de iarna anticipand fie un dezastru financiar (cadouri, alimente si rate restante achitate la final de an), fie un stres emotional. Luati lucrurile rand pe rand, cu rabdare si bucuria de a trai aceste momente speciale.

5. Nu va ocupati timpul cu fleacuri

 

Chiar credeti ca trebuie sa va chinuiti sa fiti in ton cu moda? Doar incercati sa pastrati traditia. Ce daca nu v-ati pus beculete in balcon si coronita de brad pe usa de la intrare? Aveti un bradut in casa frumos impodobit, e suficient. Ce daca nu ati reusit sa trimiteti felicitari la toata lumea? Cei omisi pot fi felicitati de Anul Nou printr-un sms sau o scurta convorbire telefonica. Nu va ingrijorati inutil.

6. Voluntariatul ajuta enorm

 

Cu siguranta, aveti atatea de facut si totusi aveti impresia ca bateti pasul pe loc. Din pacate avem doar fix 24 de ore la dispozitie pentru o zi, nici mai mult, nici mai putin. Puteti face chiar si o pauza de cateva ore si oferiti-va voluntar sa ajutati pe cineva care nu se poate descurca singur. Veti simti ca timpul a trecut daca nu mai usor, macar mult mai util si veti capata un sentiment foarte placut de implinire.

7. Preveniti aparitia problemelor

 

Faceti o lista mentala cu persoanele si situatiile care credeti ca s-ar putea sa va indispuna si incercati pretexte sau gasiti solutii pentru a le evita. Daca, de pilda, aveti un unchi mai carcotas, refuzati delicat invitatia de va petrece seara de Revelion impreuna si treceti cu o zi inainte intr-o vizita fulger doar sa-l salutati sau dati-i un telefon. Chiar puteti avea un control mult mai mare decat credeti asupra situatiilor stresante.

 
8. Cereti sprijin, dar la modul concret

 

Daca sotul/sotia nu va poate ajuta din diverse motive cu pregatirile pentru Craciun, (curatenia in casa, decorarea bradului sau prepararea bucatelor traditionale) cereti ajutorul cuiva care este calificat. Oamenii, in general, se simt bine sa-si dovedeasca utilitatea si iscusinta cand li se cere sprijinul, dar la modul concret.  

9. Nu va preocupati de lucrurile pe care nu le puteti controla

 

Stabiliti limite in relatiile interumane in aceasta perioada speciala. Nu lasati lucrurile marunte sa va tulbure starea de spirit. Controlati-va reactiile comportamentale si incercati sa dati dovada de mai multa toleranta.

10. Inventati noi traditii si obiceiuri in familie

 

Uneori, anumite persoane percep ritualul sarbatorilor de iarna ca pe o povara, a datoriei ce trebuie indeplinite, pentru a nu intra in conflict cu familia si cei dragi. Daca simti ca nu va mai place o anumita traditie pe care o repetati de ani si ani de zile, nu este nicio problema. Inventivitatea poate fi solutia salvatoare: gasiti ceva original si exprimati-va propunerea. S-ar putea sa aveti surpriza unor reactii extrem de pozitive, poate chiar si aplauze.


11. Gasiti moduri pozitive de a va aminti de cei dragi

 

Vacantele sunt perioadele care aduc si stari de nostalgie, mai ales in cazul persoanelor care sunt singure sau care au pierdut recent pe cineva drag. Nu va lasati coplesiti de tristete, ci rememorati mai ales clipele frumoase petrecute impreuna in trecut si, eventual, faceti un toast in memoria acelei persoane speciale.

12. Nu va suprasolicitati

 

Vacantele dureaza si nu e cazul sa faceti totul pe fuga. Fiti calm, ingaduitor cu ceilalti si in niciun caz nu va lasati coplesiti de oferte inutile (cumparaturi, invitatii la petreceri, cadouri) – aplicati criteriul selectiei la sange – calitatea inaintea cantitatii.

 
13. Incercati sa savurati fiecare clipa din mini-vacanta de sarbatori

 

Daca, de exemplu, participati la o petrecere nu va obliga nimeni sa stati pana dimineata daca nu va doriti acest lucru, puteti pleca oricand simtiti nevoia. Traiti fiecare clipa cu bucurie si satisfactie, fara anxietate si teama de a nu deranja. Important este sa va simtiti cat mai bine.


14. Nu mergeti neinsotit/neinsotita la petreceri

 

Daca sunteti invitat la o reuniune oficiala plicticoasa pe care nu aveti cum sa o refuzati, nu va stresati. Aranjati cu cineva sa va insoteasca si acest fapt va aduce cu sine sentimentul ca aveti un aliat si un plan de evadare.

 

15. Nu va stresati sa gasiti cadoul perfect

 

Goana dupa cadoul perfect este usor utopica, dar si foarte extenuanta. Veti fi dezamagit sa vedeti ca, dupa desfacerea ambalajelor, persoana draga va stramba din nas. Asadar, dati dovada de subtilitate si cautati indicii, incercand sa aflati direct de la sursa cam ce si-ar dori in dar persoana respectiva.

16. Economisiti timp, facand cumparaturi online

 

Puteti evita aglomeratia din magazine, piete, mall-uri si parcari intr-un mod extrem de simplu si modern: cumparaturile online.

 

17. Incadrati-va in buget, evitati cheltuieli inutile

 

Costurile reale ale cumparaturilor de sarbatori depasesc adesea estimarile chiar si indulgente. Puteti incerca sa va incadrati in bugetul alocat, facand o lista exacta a produselor si serviciilor de care aveti nevoie.

18. Respectati-va agenda

 

Incercati sa va respectati un orar, chiar si cu mult timp liber trecut in rubrica speciala de sarbatori. Evitati sa stati prea mult la petreceri, pentru ca oboseala acumulata dupa prea multe nopti pierdute va deterioreaza starea de spirit .

 

19. Mancati cumpatat, cate putin din toate

 

Perioada Sarbatorilor de Iarna este un timp mort din punct de vedere al dietei. Dar nu va faceti griji. Aveti liber sa va infruptati din toate, insa faceti-o intr-un mod inteligent si cumpatat. In plus, putina miscare in aer liber ajuta digestia si face loc in stomac pentru o noua masa imbelsugata.

20. Nu consumati alcool si nu fumati in exces.

 

Chiar daca atmosfera de petrecere si relaxare va indeamna la inca un pahar in plus, nu trebuie sa abuzati. Si nici prea mult fum de tigare nu face bine organismului. Aveti grija de sanatatea dumneavoastra si a celor din jur pentru a avea parte de Sarbatori cu adevarat fericite!

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

În 2024, România a avut cea mai mare creștere de ascultători de podcasturi din Europa

Românii sunt din ce în ce mai atrași de podcasturi, iar în 2024, România a înregistrat cea mai mare creștere de ascultători din Europa,...

Trump vrea pacea „cât mai repede posibil” în Ucraina, dar nu va face concesii președintelui rus Putin

Președintele ales al SUA, Donald Trump, vrea să pună capăt războiului din Ucraina „cât mai repede posibil”, dar nu va face concesii președintelui rus...

Dorian Babunski a semnat cu Sepsi

Sepsi OSK a anunțat transferul atacantului Dorian Babunski, un jucător în vârstă de 28 de ani, care aduce cu el o experiență internațională considerabilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă