Orice cuplu proaspat casatorit ar trebui sa se bucure de momentul nuntii cat mai multa vreme, insa psihologii atrag atentia asupra riscului aparitiei "depresiei post-nuptiale". Tristetea resimtita dupa nunta este explicata de specialisti prin efortul si incordarea emotionala traite la cote maxime de proaspetii insuratei, care, odata iesiti din tavalugul pregatirilor dinaintea ceremoniei, au un puternic moment de cadere afectiva. Concret, aproape 10% dintre cuplurile cunosc imediat dupa casnicie un val imens de tristete, remuscari si frustrari, apeland in numar tot mai mare la consiliere psihologica.
Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din California, sute de mii de cupluri din intreaga lume nici nu ies bine de pe usile bisericii si bat la cea a psihologului pentru terapie maritala. Dr. Michelle Gannon, psiholog la o clinica din San Francisco, a constatat, citat de "Daily Mail", ca foarte multi tineri, proaspat casatoriti, au inceput sa caute pe internet diverse ghiduri si articole despre modul in care ar trebui sa-si "interpreteze" noul rol si cum ar trebui sa evite "depresia post-nuptiala".
Principalele subiecte de disputa in randul tinerilor casatoriti se refera la bani, sex si petrecerea timpului impreuna. O mentiune speciala o are "capcana geloziei", mai exact modul in care cei doi reusesc sa depaseasca perioada "despartirii de fiecare zi", adica modul in care isi justifica timpului petrecut separat, fara a atenta la independenta celuilalt prin exces de posesivitate.
Dr Terry Eagan opineaza ca tristetea post-nuptiala este atat de intensa si din cauza ca femeile evita sa vorbeasca despre sentimentele care le provoaca suferinte emotionale, iar barbatii le considera stari proaste trecatoare.
Potrivit BBC, exista patru motive principale care cauzeaza depresia post-nuptiala:
1) Banii
Statisticile indica faptul ca in ultimii 10 ani costurile legate de organizarea unei ceremonii de nunta au crescut in medie cu 50%. Aceasta "noua gaura in buget" provoaca "alunecarea pe apa sambetei" a viselor noului cuplu de a petrece weekenduri de neuitat in tari exotice sau anularea idealului comun de a avea o vila sau o masina ultimul racnet. Chiar si modul in care sunt gestionati banii pentru cheltuielile zilnice provoaca dispute verbale, la fel ca si diferentele de opinie privind felul cum ar trebui impartite sarcinile casnice in gospodarie.
2) Oboseala
Excesul de adrenalina consumat in timpul pregatirilor de nunta, mai ales cu o luna inainte de marele eveniment, provoaca dereglari ale bioritmului, traduse la nivel fiziologic prin acute stari de oboseala si slabirea sistemului imunitar.
3) Incordarea emotionala
De departe cea mai mare investitie intr-o nunta este "moneda" trairilor emotionale extrem de intense. Unicitatea acestui eveniment in viata unei persoane (lipsa de experienta, asteptarile exagerate, temerile, incordarea afectiva) determina reactii emotionale extrem de diverse si, intr-un context de extenuare fizica si psihica, apare depresia, denumita de specialistii "post-nuptiala", asemanatoare cu cea "post-partum" la femei (depresia aparuta dsupa nasterea unui copil). Numai simplu fapt de a aduce laolalta in acelasi loc atatia invitati – prieteni, rude si colegi – este un motiv extrem deopotriva de bucurie, dar si de anxietate.
4) Rutina
Asezarea vietii de cuplu in noul statut implica o rutina zilnica pe care cei doi parteneri sunt obligati sa o impartaseasca si sa o suporte unii mai agreabil, altii mai neplacut. Dupa o perioada, apare sentimentul de "sufocare", dat de prezenta permanenta a celeilalte persoane, incalcarea spatiului intim si lipsa momentelor de libertate individuala, toate acestea provocand inevitabil stari de revolta sau regrete. Mai ales in primele luni de casnicie, "rodajul" cuplului implica si acceptarea diferentelor de opinie si de comportament. Lipsa de flexibilitate si de comunicare, intoleranta si pretentiile excesive duc uneori, paradoxal, un cuplu proaspat casatorit in pragul divortului, din cauza certurilor violente si interminabile.