Ma uit la televizor si vad oameni seriosi zicand ca sunt ba de stanga, ba de dreapta. Analistii fac calcule postelectorale in functie de orientarea doctrinara a partidelor. Despre ce vorbesc acesti oameni? Doua site-uri recente incearca sa faca ceva lumina. Primul a fost www.busolapolitica.ro, de curand a aparut si www.testvot.eu, ceva mai bine structurat ca intrebari. Amandoua preiau o idee buna din afara: utilizatorul este pus in fata unor intrebari privind optiuni economice, politice, sociale, iar la final este comparata pozitia sa cu pozitia diverselor partide politice. E un exercitiu interesant, va invit sa il faceti.
Cele doua site-uri sunt si binevenite, si necesare. Ele fac un pas mai departe decat talk-show-urile sterile din aceasta campanie. De cele mai multe ori, discutiile despre orientari politice de la TV nu sunt mai mult decat un joc cu margele de sticla: politicienii se joaca de-a etichetele. "Stanga" si "dreapta" par a avea la fel de multa substanta ca certurile dintre stelisti, dinamovisti si rapidisti. Ducand discutia dinspre etichete spre politici guvernamentale, cele doua site-uri ne ofera sansa unei dezbateri de fond. Totusi, ele nu pot acoperi prin forma lipsa de continut a partidelor romanesti. Pozitionarea partidelor fata de intrebarile puse de site-uri nu spune totul. E clar ca intre programele declarate si actiunea politica e o prapastie. Pentru ca a avut Guvernul, PNL reprezinta si cel mai socant exemplu. Se plaseaza la dreapta in dezbaterea economica si sociala pe ambele site-uri si a guvernat la centru-stanga, asa cum am mai scris aici.
S-ar zice ca Partidul Liberal nu are prea multe legaturi cu Guvernul liberal, condus chiar de seful partidului. In vreme ce PNL pare ca sustine ferm reducerea cheltuielilor publice, Guvernul liberal a fost unul cheltuitor, tripland deficitul bugetar in 2008 fata de 2005 si lasandu-ne in fata crizei fara posibilitatea de a creste semnificativ cheltuielile. In vreme ce PNL afirma ca munca e cel mai bun mijloc de protectie sociala, Guvernul liberal se lauda ca a marit masiv fondurile de asistenta sociala si numarul de asistati. Acelasi Guvern liberal care se apuca acum sa arunce noi bani pentru construirea de locuinte pentru tineri. Din moment ce avem sute de mii de tineri care locuiesc cu parintii, iar statul poate construi cateva zeci de apartamente pe an, e limpede ca tot la nepoti, secretare, consilieri si alti pilosi vor merge. Un partid care iese cel mai pro-piata la nivel de declaratii ignora piata imobiliara privata care tocmai intra in blocaj financiar si se apuca sa faca case la popor, adica exact ce ar fi facut si Ceausescu.
Si, fiindca tot am vorbit de coruptie, aici este calcaiul lui Ahile pentru PNL. Cum coruptia nu este nici de stanga, nici de dreapta, nici anticoruptia nu are culoare doctrinara. Ideal ar fi fost ca oamenii curati din toate partidele (si sunt) sa se fi aliat impotriva coruptilor din toate partidele. In loc de asta, penelistii si pesedistii onesti au facut zid impotriva procurorilor pentru colegii de partid pe care ii stiu corupti. Logica de partid a batut bunul-simt. A discuta doar in termeni doctrinari in Romania de astazi inseamna sa ignori cel mai trist aspect al ultimilor doi ani: PNL (de dreapta) a facut o coalitie cu PSD (de stanga) impotriva statului de drept. A vota pe baza de doctrine politicieni care altfel isi apara averea ilegala inseamna a le acorda nemeritat prezumtia ca sunt de buna-credinta, dar ar putea avea valori gresite. Problema unor asemenea specimene nu este ca sunt liberali, social-democrati sau populari, ci ca sunt pur si simplu lichele.
PSD, la randul sau, pare a se zbate intre socialismul economic de tip vechi (sa dam de toate la popor din banii "burghejilor") si incapacitatea de a se plia pe temele stangii occidentale moderne. Avem o stanga dominata de "social-democrati" care nu sunt atasati de laicitate, nici de drepturile minoritatilor sexuale si nationale si nici nu arata un apetit deosebit pentru ecologism. Toate temele stangii moderne sunt ratate de PSD. In schimb, e condus la nivel local de personaje mai potrivite pentru Vestul salbatic decat pentru Occidentul modern. A le permite unor Oprisan si Mazare sa se joace de-a etichetele doctrinare de parca ar fi din aceeasi specie cu Blair sau Zapatero ar insemna, vorba lui Obama, sa dai cu ruj pe ratul porcului.
PD-L trebuie sa se hotarasca intre liberalismul economic si dirijismul tehnocratic pe care il emana Theodor Stolojan aproape fara sa-si dea seama. Emil Boc oscileaza periculos intre principii rezonabile si idei crete, cum ar fi transferul serviciilor sociale catre biserici. Asta ne-ar mai trebui: niste biserici care taie chitante fictive pentru banii primiti la nunti si botezuri (evaziunea fiscala a ajuns o virtute religioasa la noi) ar urma sa administreze banii pe care ii da statul catre saraci. Ideea e atat de proasta incat tare ma tem ca poate sa aiba succes in politica romaneasca.
Pe scurt, interesati-va de doctrine, dar verificati daca le-au pus in aplicare inainte sa-i votati. Daca ei nu se iau in serios, nu are rost sa o facem noi.