8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialCele mai periculoase 4 tipuri de alimente care provoaca dependenta

Cele mai periculoase 4 tipuri de alimente care provoaca dependenta

Nutritionistii continua sa recomande persoanelor care vor sa slabeasca diferite "trucuri" pentru a evita surplusul de calorii, dar si metode de evitare a produselor cu un potential adictiv foarte ridicat, care deregleaza metabolismul. Potrivit publicatiei "Daily Mirror", specialistii atrag atentia asupra aparitiei dependentei fata de cateva alimente care duc la ingrasare rapida si ofera cateva strategii de a combate aceste pofte nesanatoase:

1) CIOCOLATA

De ce disperam dupa un cubulet de ciocolata? Ei bine, untul de cacao aflat in compozitia ciocolatei se topeste delicios in gura, dand acea senzatia sublima de placere, care creeaza o dependenta nutritionala greu de stavilit mai ales in momente de stres. Simbolizand la nivel psihologic substitutul sentimentelor de iubire si recunostinta, ciocolata este considerata unul dintre cele mai fanteziste alimente cu care oamenii aleg sa-si infranga frustrarile si neimplinirile, mimand senzatia de satisfactie deplina. Comportamentul alimentar in cazul ciocolatei poate parea ca al unui dependent in situatii extreme, fiind din ce in ce mai des perceputa, mai ales de catre femei, ca o "placere ascunsa". Intr-un studiu prezentat de European Journal of Neuroscience se atrage atentia ca modificarile produse in creierul uman ca urmare a ingestiei de ciocolata sunt similare cu cele aparute odata cu administrarea unui drog la persoanele dependente de anumite stupefiante.

Strategie: Unele femei reusesc sa se dezbare de acest obicei pagubos pentru silueta consumand cantitati mai mari de produse care contin magneziu si crom – de exemplu, sporirea consumului de alune, paine integrala, fulgi de ovaz sau spanac. De asemenea, nutritionistii recomanda sa mancam ciocolata in cantitati foarte mici, doar de pofta, si numai "pe stomacul plin". Cercetatorii de la Colegiul din Londra au constatat ca persoanele care erau indemnate sa manance ciocolata cand nu aveau senzatia de foame au prezentat reactii de repulsie sau de "pofta moderata la ciocolata". Totodata, oamenii de stiinta recomanda 15 minute de mers pe jos, care pot reduce dependenta de acest produs. Beneficiile exercitiilor fizice au fost recunoscute si in cazul persoanelor dependente de alcool sau droguri.

2) ZAHARUL SI DULCIURILE

Cand simtim ca avem nevoie acuta sa mancam ceva dulce, ravnim mai ales dupa produse de patiserie. Zaharul continut de aceste produse creste foarte rapid nivelul insulinei in sange, producand instantaneu o dinamizare a functiilor organismului, resimtit printr-o crestere a nivelului de energie din cauza efectelor nutritionale si senzoriale extrem de intense si, in final, determina aparitia senzatiei de satietate. Componentele de baza ale dulciurilor sunt: zaharul, margarina, faina alba, si aditivii (E-uri). Conform rezultatelor cercetarilor realizate prin intermediul RMN-ului, marii amatori de ciocolata prezinta o reactie neobisnuita atunci cand isi savureaza desertul: in creier li se activeaza zone responsabile cu dependenta de droguri si alcool, dar si zonele din cortex responsabile cu placerea.

Strategie: Nu sariti peste principalele mese ale zilei (mic dejun, pranz, cina) si alegeti o dieta saraca in zaharuri si carbohidrati. De asemenea, sunt utile si batoanele proteinice servite in loc de gustari.

3) CHIPSURI SI SNACKSURI

Aromele diferite, dar atat de savuroase sunt cele care dau dependenta. Este vorba de asa-numitul gust "umami" – al cincelea, dupa sarat, dulce, amar si acru. Consumate in exces, chipsurile si snacksurile pot provoca aparitia maladiei Alzheimer, dupa cum atrag atentia specialistii americani. Potrivit unui studiu realizat recent, o substanta prezenta in acest tip de alimente distruge celulele creierului. Este vorba de acrilamida, o substanta care se regaseste de obicei in hrana procesata. Desebit de periculoasa pentru ca poate provoca infertilitate masculina, probleme musculare si inclusiv cancer, acrilamida poate fi intalnita in cereale, paine prajita si biscuiti, dar si in fumul de tigara. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda limitarea consumului de acrilamida la un microgram pe zi. Conform studiilor, un kilogram de chipsuri contine 980 de micrograme de acrilamida. Dependenta de chipsuri este data in special de ingredientele adaugate peste ele: ulei si mirodenii, foarte multa sare, coloranti sintetici si arome artificiale cu gust de cascaval sau pizza.

Strategie: Cand mergeti la cumparaturi, fiti mai atenti la ambalaje si etichete, cu precadere la numarul de calorii. De asemenea, o varianta mai sanatoasa este sa incercati sa preparati chipsuri chiar in propria bucatarie. Totodata, atunci cand incercati sa renuntati la anumite alimente (cum ar fi un snack) este util sa evitati sa le priviti, pentru ca prin vizualizare creste pofta si se mentine cercul vicios al dependentei. Cercetatorii sunt de parere ca, daca o persoana mananca alimentul preferat fara sa-l poata vedea (pe intuneric), va consuma o cantitate mai mica din respectivul aliment, fiindca prin asocierea imaginii cu gustul se produce un stimul mai puternic, deci o pofta mai mare.

4) PAINE SI PASTE

Pentru majoritatea dintre noi aceste tipuri de alimente sunt aproape nelipsite de la fiecare masa. Expertii si medicii s-au declarat de acord cu faptul ca painea nu reprezinta un pericol, ci din contra are o actiune binefacatoare asupra organismului nostru.
Potivit studiilor, 100 grame de paine contin: 55 g de amidon, 8-10 g de proteine vegetale, vitamine (B1, B2, B6, PP et E), substante minerale cum ar fi fierul, fosforul, magneziul si calciul, 3-5 g de fibre si 1 g acid gras. Pericolul instalarii dependentei apare in urma consumului in exces sau necontrolat, fiind explicat de specialisti prin faptul ca, in general, alimentele bogate in fibre si carbohidrati stimuleaza secretia de serotonina.

Strategie: Micsorati progresiv portiile si totul va fi ok. De fapt, carbohidratii care contin amidon sunt chiar recomandabili pentru mentinerea sanatatii organismului. "Supradozele" si "suplimentele pe baza de crema, unt si sos" sunt cele care dauneaza si fac ravagii asupra metabolismului.  

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

NATO vizează o colaborare militară mai eficientă: Mark Rutte încearcă să obțină sprijinul lui Donald Trump

Mark Rutte, secretarul general al NATO, face apel la Donald Trump pentru a simplifica procesul de achiziție a echipamentelor militare americane de către statele...

Andrei Rațiu, în vizorul Aston Villa! Unai Emery îl consideră o opțiune ideală pentru postul de fundaș dreapta

Fundașul român Andrei Rațiu atrage atenția cluburilor de top, Aston Villa fiind una dintre echipele interesate de semnătura jucătorului de la Rayo Vallecano. Unai Emery...

Biden va impune noi sancțiuni Rusiei, cu doar câteva zile înainte de finalul mandatului

Președintele american în exercițiu Joe Biden urmează să prezinte în cursul acestei săptămâni noi sancțiuni vizând economia Rusiei, a indicat un oficial american, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă