3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăGDPRDoua noi tipuri de masaj revolutioneaza medicina complementara

Doua noi tipuri de masaj revolutioneaza medicina complementara

Despre beneficiile terapeutice ale masajului s-a scris foarte mult, insa specialistii au descoperit recent doua noi tehnici care depasesc calitativ traditionalul masaj suedez. Este vorba de doua forme complexe de vindecare prin atingere si masare a unor zone speciale prin intermediul unui flux energetic pozitiv si relaxant. Nu este o reclama, ci chiar o recomandare a expertilor, citati de publicatia online health.com, care sustin ca, dincolo de efectul placebo, exista dovezi medicale concrete de imbunatatire a starii de sanatate si, mai ales, a starii de spirit.    

1) Tehnica Trager: pacea interioara de 90 minute

Practicantii tehnicii Trager invata corpul uman sa se miste intr-un mod natural si confortabil, prin evitarea unor pozitii nesanatoase si periculoase (de exemplu, incordarea spatelui in timpul unei stari de nervozitate). Terapeutul, prin miscari blande de masaj, gaseste punctele incordate ale corpului, si printr-o serie de miscari deblocheaza aceste puncte, generand o stare de relaxare. Aceasta terapie poate fi eficace in cazuri de hipertensiune, migrena sau astm.

In timpul unei sedinte, care dureaza intre 60 si 90 de minute, se utilizeaza modelul masajului clasic, insa se incepe din zona gatului si se continua pana se atinge un prag maximal de relaxare musculara in intreg corpul. Specialistii spun ca aceasta tehnica "invata" trupul sa reduca treptat toate rezistentele care provoaca durere si incordare, folosind in timpul terapiei melodii special create, numite Mentastics, care sa induca starea de calm necesara relaxarii totale si recuperarii medicale.  

2) Terapia craniosacrala: atingeri moi, senzatii tari

In acest tip de mesaj, terapeutii insista initial pe o procedura de diagnoza, respectiv evaluarea stadiului de functionare a sistemului craniosacral (constituit din meninge, oasele craniului, lichidul cerebro-spinal si alte structuri fiziologice) si a membranelor si a fluidelor care inconjoara si iriga creierul si maduva spinarii. In prezent, cercetatorii de la Scoala de Medicina Chapel Hill din cadrul Universitatii din Carolina de Nord studiaza posibilitatea reducerii intensitatii migrenelor prin intermediul acestei tehnici de mesaj, inspirata din tehnicile de relaxare orientale.

Terapia craniosacrala se bazeaza in principal pe aplicarea unor presiuni tactile asupra calotei sub diferite forme si apoi continua pe toate meridianele energetice, permitand fluidelor corporale sa circule liber pentru a provoaca eliminarea toxinelor din organism si pentru a inlatura efectele diferitelor traume fizice, dar si psihice. Concret, in timpul masajul pacientul este cuprins intr-un vartej de senzatii de caldura, care cuprind corpul de la talpi pana in crestetul capului, inducand o stare profunda de bine si relaxare intensa. Aceasta tehnica vizeaza ritmului craniosacral care se desfasoara de la cap pana la osul sacru de-a lungul coloanei vertebrale (ritm se prezinta ca o usoara umflare a oaselor capului cuprinzand o rotatie in jurul axei centrale din partea scheletului pe fiecare latura a corpului).

Acesta miscare, aproape imperceptibila, care se repeta daca organismul este sanatos de circa 12 ori pe minut, poate fi simtita tactil si poate furniza informatii despre starea de sanatate a persoanei. Tot corpul este constituit de o serie complexa de muschi si ligamente, si de asemenea de tesuturi de legatura care se dispun in jurul structurii scheletice, si sunt continute in membrana cutanata. Maladia produce contracturi in structura osteomusculara care la randul lor apoi produc o variatie a ritmului craniosacral.

Prin relaxarea contracturilor si imbunatatirea ritmului craniosacral se obtine o imbunatatire a  circulatiei limfatice, sanguine, nervoase si energetice in toate partile corpului. Printre afectiunile tratate cu succes prin aceasta tehnica de masaj se numara cifoze, scolioze, hernii de disc, osteoporoze, paralizii ale membrelor superioare si inferioare si alte afectiuni ale sistemului osos si nervos.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă