» Uneori, arhitectii uita ca functia unei case e locuirea, proiectand case fascinante prin ciudatenia lor.
» Sunt prezente in top cladiri in forma de cos de cumparaturi, case in forma de arbori abstracti, case cu susul in jos etc.
Topul a fost realizat de site-ul villageofjoy.com, pe baza materialelor colectionate de site-ul unusual-architecture.com.
Arhitectura, aceasta arta a functionalitatii si normalitatii, nu face nici ea exceptie de la dinamica ce a animat arta secolului 20: suspendarea oricaror reguli, contrarierea asteptarilor. Constructii in forme de obiecte imposibile, linii geometrice inlocuite de curbe organice, ghiveciuri arhitectonice halucinante venind dinspre arhitectura naiva, ansambluri rezidentiale inspirate de deconstructia cubista a obiectelor sau constructii intoarse cu susul in jos – toate sunt prezente in acest top. Fireste, o parte dintre ele (in special cele construite pe continentul nord-american) frizeaza kitsch-ul, nefiind animate de viziunea unui concept – insa, cu toate acestea, au cu o stranie putere de fascinatie.
The Crooked House/Casa stramba (Sopot, Polonia)
1. Crooked House nu este o aluzie la cartea Agathei Christie, ci la povestirea unui scriitor SF, Robert Heinlein, "Iar el a construit o casa stramba" – despre un arhitect care are ideea unei case dupa modelul teseractului, un cub cvadridimensional cu opt fete – pe scurt, un gen de obiect imposibil. Arhitectura cladirii se bazeaza pe desenele lui Jan Marcin Szancer (un faimos desenator si ilustrator de carti pentru copii din Polonia) si Per Dahlberg (un pictor suedez care locuieste in Sopot) si a fost construita in 2003. Distorsionarea liniilor aminteste de un desen al graficianului M.C. Escher, cunoscut pentru fascinatia sa pentru obiectele imposibile, bazate pe iluzii optice. Cladirea adaposteste un hotel.
Padurea spiralata a lui Hundertwasser (Darmstadt, Germania)
2. A fost construita intre 1998 si 2000. Friedensreich Hundertwasser, faimosul arhitect si pictor, e renumit pentru arhitectura sa colorata, ce incorporeaza forme organice neregulate (cum ar fi cladirile sale in forma de ceapa). Aceasta cladire are 105 apartamante, iar forma ei este o spirala.
Turnul Galateea (Figueras, Spania)
3. Primul lucru care sare in ochi sunt enormele oua de beton dispuse de-a lungul acoperisului. Turnul Galateea este o parte a Museo Teatre, constructie ce poarta semnatura lui Salvador Dali, inaugurata in 1974. Turnul, botezat Galateea in amintirea sotiei sale, a fost locul in care si-a petrecut Salvador Dali ultimii ani ai vietii.
Palatul ideal al lui Ferdinand Cheval (Chateauneuf-de-Galaure, Franta)
4. Ferdinand Cheval a fost un postas francez care a petrecut 33 de ani (1836-1912) construind acest castel – aproape de unul singur, folosind piatra, mortar si ciment. Castelul este privit azi ca un exemplu extraordinar de arta naiva arhitecturala, contopind influente care se intind de la Biblie la mitologia hindusa.
The basket building/Cosul de cumparaturi (Ohio, SUA)
5. Constructia, cu o greutate de 9.000 de tone si o valoare de 30 de milioane de dolari, este sediul companiei Longaberger Basket Company. Cladirea imita forma cosului de cumparaturi produs de companie. Expertii au incercat fara succes sa-l convinga pe patronul Dave Longaberger sa-si schimbe planurile.
Biblioteca publica a orasului Kansas (SUA)
6. Constructia, pozitionata in inima orasului, este parte a unui proiect care a incercat sa reinsufle viata centrului. Locuitorii au fost intrebati care sunt cartile reprezentative ale orasului. O data listate, ele au devenit parte a designului inovativ al unui perete tinand de parcarea librariei.
Wonderwork (Orlando, USA)
7. Cladirea este unul din punctele de atractie turistice dintr-un oras care are putine de oferit din acest punct de vedere. Casa a fost proiectata ca sa imite o casa smulsa din pamant si intoarsa cu capul in jos. In interior conceptul nu mai e respectat, locul fiind proiectat ca un parc de distractii tip "mad scientist", savantul nebun.
Habitat 67 (Montreal, Canada)
8. Este un ansamblu rezidential, proiectat de arhitectul Moshe Safdie, pentru a reprezenta Canada la Expozitia Universala din 1967. Arhitectul incearca sa impace aglomeratia urbana a viitorului cu nevoia de spatiu. Acest ansamblu a fost construit in ideea de accesibilitate, dar succesul la Expo 67 a facut-o cool si i-a urcat costul.
Casele cubice (Rotterdam, Olanda)
9. Ideea acestor case in forma de cuburi asamblate a aparut in anii ’70, cand Piet Blom a proiectat o serie de astfel de cuburi pentru localitatea Helmond. Primaria din Rotterdam i-a cerut sa refaca la scara mai mare proiectul, in 1984. Conceptul acestui ansamblu reziden-tial e de a alcatui o padure, in care fiecare cub e un copac abstract.
Crazy House/Casa ticnita (Vietnam)
10. Constructia este creatia fiicei unui fost presedinte al Vietnamului, care a studiat arhitectura la Moscova, pe numele ei Dang Viet Nga. Casa incearca sa incalce cat mai multe conventii arhitecturale, deraind pe neasteptate in rasuciri si curbe. A fost construita in anii ‘90, iar la ora actuala adaposteste un hotel-muzeu – cu camere izolate in privinta comunicarii (fara tv, internet, telefon).