2.9 C
București
duminică, 15 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce nu se ieftinesc gazele?

De ce nu se ieftinesc gazele?

» Plinul de benzina s-a ieftinit cu 40 de lei din iulie, urmarind evolutia pretului petrolului.

» Gazele naturale raman scumpe si se vor ieftini cu o intarziere de 6-9 luni.

Coborarea cotatiilor petrolului pe pietele internationale a dus si la noi la scaderea preturilor carburantilor la pompa. Daca un plin din cel mai popular sortiment de benzina costa in iulie 206 lei, astazi umplerea unui rezervor de 50 de litri costa doar 165 lei. Nu acelasi lucru se poate spune despre factura pentru gazele naturale, care in prag de iarna nu da nici un semn de scadere. De-abia incepand din primavara anului viitor, cel mai probabil din vara, ne-am putea astepta la o scadere a tarifului la gaze naturale spune Gabriel Sarbu, director preturi si tarife gaze naturale la Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Astfel, spune Sarbu, in ultimul trimestru al acestui an preturile vor ramane pe loc.

 

"Gazele naturale se vor calcula in trimestrul I al anului 2009 in functie de cotatiile titeiului din trimestrele II, III si IV ale anului 2008, care au fost mari", ne-a declarat Sarbu. Deocamdata, pretul la gaze nu va oscila in primele luni ale anului, ramanand la nivelul actual. "In cazul in care se pastreaza tendinta actuala de scadere a titeiului sau se mentine un pret scazut, vom resimti efectul in domeniul gazelor naturale in trimestrele III-IV ale anului viitor". In schimburile comerciale si pe burse, preturile gazelor naturale sunt legate de cele ale barilului de petrol, urmarind evolutia acestuia. Insa adaptarea pretului gazului natural la evolutia petrolului se face cu o intarziere de 6-9 luni, astfel incat nu vom resimti ieftiniri  semnificative nici in primele trimestre ale anului viitor. "Deocamdata, gazul natural se importa cu 540-550 dolari pe mia de metri cubi", spune Sarbu.

 

In Romania, gazul nu este livrat populatiei la un pret de piata, ci conform unui tarif stabilit de autoritatea pentru reglementare in energie (ANRE). Agentia guvernamentala calculeaza pretul gazelor in functie de media ponderata a pretului petrolului pe noua luni anterioare. Romania foloseste pentru 40% din consumul sau gaze naturale din import. De la inceputul anului, producatorii interni, Romgaz si Petrom, nu au marit preturile de livrare, insa diferenta asigurata din import a fost cumparata la preturi cu 60% mai mari.
La bursa americana Nymex gazul natural se tranzactioneaza acum la 270 dolari pe mia de metri cubi, la jumatate fata de cotatia maxima din acest an, de 515 dolari/mia de metri cubi.

Titeiul s-a ieftinit cu 55% din iulie
Daca la inceputul acestui an, cotatiile titeiului au depasit 100 de dolari, in lunile mai si iunie s-a ajuns la peste 140 dolari pe baril. Maximul istoric a fost de 147,27 dolari pe baril, pe 11 iulie. In urmatoarele saptamani, pretul s-a stabilizat cu 20 de dolari sub maximul atins. Pretul pentru petrol a continuat sa scada din vara pana in prezent, pana la valori sub 70 dolari pe baril. In comparatie cu maximul istoric atins in vara, petrolul s-a ieftinit cu peste 55%. Preturile pentru benzina si motorina au inceput din vara sa se ieftineasca. Seria de ieftiniri a aparut imediat dupa ce pretul a inceput sa scada pe pietele internationale.

Petrom a micsorat pretul la benzina si la motorina pe 23 iulie, iar celelalte companii de profil au ieftinit benzina la pompa in aceeasi perioada. Totusi, in comparatie cu perioada verii, pretul sortimentului ales de "Romania libera" s-a ieftinit cu aproximativ 18%. Pe de alta parte, dolarul a castigat aproape 18% fata de leu in acest an,  ceea ce a influentat tranzactiile cu titei si gaze naturale.

Distrigaz: Depinde de petrol
Oficialii Distrigaz Sud sustin ca "ne putem astepta la efecte in ceea ce priveste pretul gazelor naturale" in cazul in care se mentine pretul titeiului. "In conditiile in care pretul barilului de petrol isi mentine valoarea actuala, vom avea un impact al acestei scaderi in primul semestru al anului viitor", sunt de parere reprezentantii companiei.

Cele mai citite

Schimbare majoră în armata ucraineană. Cine va avea comanda pe frontul din Donețk

Armata ucraineană a confirmat sâmbătă înlocuirea comandantului Grupului Operativ Tactic responsabil cu frontul din regiunea estică Doneţk, generalul Oleksandr Luţenko, cu generalul Oleksandr Tarnavski,...

România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize ale pieței muncii din Europa

Țara noastră are a treia cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor, după Spania și Suedia Banca Națională a României semnalează că rata...

Craiova, mai scumpă decât Viena și Budapesta la cazare, în perioada Sărbătorilor

Pe platformele de rezervări online, cea mai ieftină cazare în Craiova costă 332 de lei pe noapte Craiova, unul dintre orașele care găzduiesc târguri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă