8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăGDPRUn pas urias in lupta pentru combaterea cancerului

Un pas urias in lupta pentru combaterea cancerului

Cercetatorii au decodat in premiera intregul genom al unui bolnav de cancer, identificand o serie de gene care nu erau corelate in trecut cu tipul de cancer care afecteaza limfocitele, potrivit unui articol publicat in revista Nature, citat de Mediafax.

Cercetatorii de la Scoala de Medicina din Washington University, St. Louis, au declarat ca aceasta descoperire reprezinta o noua abordare a geneticii in lupta impotriva cancerului si deschide noi perspective in vederea conceperii de tratamente mai eficiente.

Pacientul a fost o femeie in varsta de 50 de ani, care a decedat la 23 de luni dupa ce a fost diagnosticata cu leucemie mieloida, potrivit declaratiei lui Timothy Ley, coordonatorul echipei de cercetatori.

Doar unul din cinci pacienti diagnosticati cu aceasta boala, denumita si LMA sau leucemie mieloida acuta, traieste mai mult de cinci ani dupa diagnosticare.

Echipa condusa de Ley a avut ca scop identificarea mutatiilor genetice care declanseaza LMA. Medicii au introdus genele in mostre de tesut epitelial comun, prelevat de la pacienta, dar si in celulele tumorale prelevate din maduva spinarii.

Prin compararea tesutului tumoral cu tesutul sanatos, medicii au identificat 10 gene mutante care apar in tesutul canceros si care declanseaza LMA. Studiile anterioare facusera legatura intre doua dintre aceste gene si LMA, dar celelalte opt nu fusesera niciodata remarcate.

Trei dintre aceste gene opresc cresterea tumorilor, patru dintre ele sunt implicate in cresterea celulelor, iar cea de-a opta influenteaza modul in care medicamentele penetreaza membranele celulare pentru a intra in interiorul celulelor.

Tratamentul LMA a suferit schimbari minore in ultimele doua decenii, pentru ca cele mai multe dintre cauzele genetice care provoaca aceasta boala au ramas necunoscute, au declarat cercetatorii.

O mai buna intelegere, din punct de vedere genetic, a mecanismelor de aparitie a cancerului, a devenit astfel posibila cu ajutorul tehnologiei moderne de secventiere a ADN-ului uman.

Cercetatorii spera ca in acest fel vor putea sa puna la punct, in curand, metode de diagnosticare si tratare definitiva a cancerului.

LMA este o forma comuna de leucemie la adulti care se dezvolta initial in interiorul maduvei spinarii si a oaselor, atacand tesutul responsabil cu producerea celulelor albe din sange.

In fiecare an, numai in Statele Unite, 13.000 de pacienti sunt diagnosticati cu LMA – in general persoane cu varsta peste 60 de ani – dintre care 8.800 mor anual.

Cele mai citite

Jose Mourinho, dorit în Premier League: Everton îi pregătește o ofertă

Jose Mourinho, în prezent antrenor la Fenerbahce, ar putea reveni în Premier League, fiind dorit de Everton pentru a prelua echipa aflată în dificultate. ...

PSG îl vrea pe Khvicha Kvaratskhelia! Transferul ar putea ajunge la 100 de milioane de euro

Khvicha Kvaratskhelia, starul georgian de la Napoli, se află pe lista de priorități a clubului Paris Saint-Germain, care intenționează să facă o ofertă de...

Concedieri colective în Sibiu, majoritatea din industria confecțiilor

Cei mai afectați sunt lucrătorii din sectorul marochinărie-pielărie, unde două firme vor renunța la 130 de salariați Patru companii din județul Sibiu au notificat Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă