Indiferent cine va forma urmatorul guvern, nimeni nu va aplica legea majorarilor salariale in invatamant in forma votata in Parlament, a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Nimeni nu va aplica aceasta lege in forma votata de Parlament. Orice grupare politica va folosi tot felul de tertipuri ca s-o fragmenteze sau s-o amane", a spus Vosganian, aratand din nou ca punerea in practica a majorarilor salariale ar complica foarte mult situatia economica a Romaniei. Vosganian si-a argumentat declaratia prin presiunile pe care ceilalti bugetari le vor face asupra viitorului guvern, dar si prin presiunile de corelare a salariilor din sectorul privat cu cele din sectorul bugetar.
"Nu am intalnit nici un partid care sa spuna ca isi asuma majorarea salariala, ca isi da demisia daca nu se aplica. In plus, nu au spus ce vor face cu celelalte categorii de bugetari si cu decalajul intre sectorul public si cel privat", a mai spus Vosganian. Declaratia ministrului liberal a fost facuta in contextul in care exista speculatii potrivit carora ar exista posibilitatea intrarii in greva generala, pe termen nelimitat, a functionarilor publici, a celor din sanatate si invatamant, fapt ce ar putea duce la amanarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie din lipsa personalului care sa asigure organizarea si desfasurarea scrutinului. Potrivit hotararii Guvernului privind stabilirea masurilor pentru organizarea alegerilor din 2008, bugetarii implicati sunt angajati ai ministerelor de Interne, Educatiei,
Culturii, Muncii, Sanatatii si Transporturilor, precum si ai Institutului de Statistica.
Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, crede ca este pregatit un alt scenariu. El a declarat sambata ca votul PSD impotriva OUG de prorogare a majorarilor salariale este unul de imagine, deoarece, nesustinand motiunea de cenzura, lasa in functie un guvern care poate decide o noua amanare. Blaga crede ca, in cele din urma, "toata lumea", probabil mai putin PNL, se va "grabi" sa voteze impotriva OUG de amanare a cresterilor salariale ale profesorilor, pentru ca apoi Guvernul sa dea din nou o alta ordonanta de urgenta pentru amanare.