In plina criza economica, cand toate pietele imobiliare din Europa sunt in declin, preturile apartamentelor noi aflate in complexurile rezidetiale din Romania ar putea creste substantial, informeaza Ziare.com.
Asta pentru ca dezvoltatorii sunt tentati sa transpuna o parte cat mai mare din costurile suplimentare in preturile de vanzare, sustin specilistii din piata.
Dincolo de cresterea costurilor cu materialele de constructie si cu mana de lucru, companiile de profil se plang acum si de scumpirea finantarilor de pe plan mondial, motiv pentru care finalizarea proiectelor aflate in dezvoltare ar putea costa mult mai mult decat a fost planificat initial.
Altfel spus, in conditile in care 80% din apartamente sunt achizitionate prin credit, cumparatorii romani vor trebui sa suporte atat majorarile de dobanda aferenta propriului credit, dar si pe cea specifica imprumutului contractat de antreprenorul care a construit locuinta achizitionata, potrivit lui Shimon Gallon, CEO al dezvoltatorului imobiliar Globe Trade Center (GTC) Romania.
Desi surprinzatoare, o astfel de masura se poate dovedi extreme de profitabila pentru compania imobiliara care dezvolta proiectul, in conditiile in care aceasta nu este fortata sa vanda acum, ci isi permite sa astepte pana cand lucrurile se calmeaza.
Pe scurt, dezvoltatorii majoreaza acum preturile de vanzare, cand piata este blocata si nu cumpara nimeni nici daca preturile scad substantial, si le mentin la aceste niveluri pana in momentul in care piata se relanseaza. Atunci, pe fondul unei cereri foarte mari, specifica sfarsitului unei perioade de amanare a deciziilor de investire din partea cumparatorilor, preturile vor creste si mai mult.
Aceasta strategie se poate dovedi si paguboasa pentru dezvoltatori in cazul in care blocajul pietei imobiliare se prelungeste mai mult decat se anticipeaza acum.