2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomania, urmatoarea victima a crizei?

Romania, urmatoarea victima a crizei?

» Publicatia geopolitica Stratfor aduce argumente in sprijinul ipotezei ca Romania ar putea fi urmatoarea victima a crizei financiare globale: deficitul bugetar, deficitul comercial considerabil si o moneda atacata de speculatorii care doresc sa obtina profituri mari din devalorizarea ei.

» In timp ce autoritatile dezmint existenta unor probleme de finantare care ar necesita un imprumut de la Fondul Monetar International, ignorand semnalele date de mediul local de afaceri (somaj temporar, intreruperi ale activitatii s.a.) si de mass-media, economistii romani recomanda elaborarea neintarziata a unui plan anticriza.

Semnalele potrivit carora tara noastra ar putea fi urmatoarea victima a crizei financiare globale, dupa Islanda, Ucraina si Ungaria, s-au intensificat in presa occidentala, dupa ce agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s a revizuit in sens negativ ratingurile Romaniei (mai multe detalii despre acest subiect in pagina 9). Cu toate acestea, autoritatile romane, aflate in plina campanie electorala, par sa ignore riscurile externe si nu stabilesc un plan anticriza, ceea ce-i ingrijoreaza pe economisti.

Publicatii precum International Herald Tribune, Times Online, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Welt Online, Financial Times Deutschland ori Die Presse anticipeaza impactul negativ al turbulentelor financiare globale asupra Romaniei si a altor tari precum Bulgaria, Letonia, Estonia, Serbia si Ungaria. Unele dintre aceste publicatii au lansat chiar informatia potrivit careia Romania ar negocia un imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) pentru a-si acoperi dezechilibrele bugetare, insa aceasta stire a fost dezmintita ulterior atat de Banca Nationala (BNR), cat si de oficialii Fondului. "Romania nu are nevoie, potrivit calculelor BNR, de un imprumut de la FMI si nu exista probleme de finantare", a declarat viceguvernatorul Bancii Centrale, Cristian Popa.

 

Desi a negat, la randul sau, existenta negocierilor pentru acordarea unui sprijin financiar, FMI a anuntat insa ca pastreaza "dialogul strans" cu autoritatile romane in legatura cu politicile economice, sugerand astfel ca ar putea aparea probleme economice serioase. Aprecierile analistilor externi, potrivit carora Romania ar putea fi prinsa in curand in ghearele suferindului balaur financiar global, se bazeaza pe vulnerabilitatile tarii – inflatia, deficitul de cont curent ridicat, deprecierea monetara si leul atacat de speculatori. Acesti speculatori sunt in fapt fonduri mari de investitii care vaneaza monedele slabe din lume, ajutand la prabusirea lor, pentru a le cumpara din nou atunci cand se ieftinesc si pentru a avea astfel profituri consistente.

 

Potrivit unei analize a publicatiei geopolitice Stratfor, pietele in ascensiune ale Europei, printre care si Romania, ar reprezenta "vreascurile uscate pentru un incendiu financiar global". Sursa citata arata ca, desi "fundamentele Romaniei arata mai bine ca acelea ale Ungariei", aceasta nu inseamna ca tara noastra nu are probleme.
Economistul Daniel Daianu spune ca de aceste probleme nu ne poate scuti apartenenta la Uniunea Europeana si recomanda, pentru reducerea impactului crizei, majorarea cheltuielilor pentru infastructura si utilizarea fondurilor europene pentru modernizarea tarii, activitati care ar ajuta productia si ar conserva multe locuri de munca.

 

Daca in cazul tarilor puternice stimularea consumului ajuta economia si asigura pastrarea locurilor de munca, in cazul Romaniei aceasta solutie nu este aplicabila, considera Daianu: "Cand ai deficitele externe pe care le avem noi, nu te apuci sa stimulezi consumul. Este mai greu sa aplici un plan de salvare". Economistul remarca insa o retorica politica interna "in total divort" fata de pericolele care ne pandesc.
Surse din partidul de guvernamant, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, cred ca Romania are nevoie urgenta de un plan anticriza, deoarece va intra in recesiune in 2009. Atunci se vor inregistra "socuri adverse puternice", care vor duce la scaderea consumului si la disparitia locurilor de munca.

 

"Optimizarea costurilor agentilor economici se va face si prin concedieri", precizeaza sursele citate. Reprezentantii oamenilor de afaceri sustin ca statul ar trebui sa conceapa un plan anticriza prin care sa ajute firmele autohtone care ofera locuri de munca, finantandu-le proiectele. "Din pacate, avem povara deficitului de cont curent deosebit de mare (o diferenta uriasa intre exporturi si importuri – n.n.), ceea ce inseamna ca traim din imprumuturi, din ceea ce produc altii.

Pentru schimbarea situatiei, Guvernul ar trebui nu sa dea 600 milioane lei de cheltuit administratiilor locale, ci sa investeasca acesti bani in proiectele intreprinderilor mici si mijlocii. Aceste intreprinderi sunt generatoare de locuri de munca si platesc impozite din care sunt salarizati bugetarii", sustine Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. Parvan sustine ca masurile anticriza trebuie sa tinteasca economisirea si investitiile in infrastructura.

Probleme regionale
Banca Mondiala a cerut ieri Bulgariei sa pregateasca un plan de urgenta pentru eventualitatea in care economia se va confrunta cu dificultati majore, transmite Reuters. In cazul Ungariei, Comisia Europeana pregateste un ajutor financiar pentru un pachet extins de masuri de salvare a economiei. In acelasi timp, agentia de evaluare financiara Fitch  a estimat ca vor mai exista reduceri ale calificativelor statelor din Europa de Est. Romania a inregistrat chiar ieri o asemenea reducere, Standard&Poor’s revizuind in sens negativ perspectiva ratingului Bucurestiului, de la "stabil" la "negativ", ca urmare a scaderii calificativului de tara.

Cele mai citite

Sfaturi utile de la ANPC pentru cumpărăturile din perioada reducerilor de iarnă

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine în sprijinul consumatorilor cu recomandări importante pentru cumpărăturile efectuate în perioada reducerilor de iarnă, mai ales în...

Incident violent la mănăstirea din Ieud: Un tânăr decedat și trei grav răniți într-un conflict violent

Un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața, iar alți trei tineri, cu vârste de 20 și 22 de ani, au fost grav...

Ministerul Sănătății vrea interzicerea de dulciuri, sucuri și junk food, la chioșcurile din școli

Proiectul de ordin, lansat în dezbatere, introduce o listă cu alimente recomandate, precum cerealele integrale, produsele din făină integrală și piureul de cartofi Ministerul Sănătății...
Ultima oră
Pe aceeași temă