4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialNavigatia haotica distruge Delta

Navigatia haotica distruge Delta

» Specialistii spun ca barcile de viteza din Delta Dunarii pun in pericol ecosistemul.

» Autoritatile au impus o viteza limita pentru ambarcatiuni, dar nu au stabilit si sanctiuni pentru depasirea acesteia.

Reputatul ornitolog kiss Botond trage un semnal de alarma privind inmultirea periculoasa a navelor de agrement de mare viteza in Delta Dunarii.
"In Delta, numarul navelor care zboara pe canale cu zeci de kilometri la ora este mai mare decat al barcilor pescaresti trase la rame. Daca se continua in acest ritm, in scurt timp toate pasarile de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii vor migra spre alte zone mai linistite pentru a cuibari si pentru a se hrani", spune Kiss. si vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Ioan Boieru, a declarat, la un seminar privind dezvoltarea turismului in Delta, ca "turistii nu vor mai avea ce sa vada in Delta daca salupele de mare viteza vor continua sa afecteze fauna si flora din zona".
Desi autoritatile recunosc pericolul pe care-l reprezinta ambarcatiunile de mare viteza pentru ecosistemele din Delta, acestea nu fac nimic pentru a stopa respectiva invazie. In urma cu doi ani, ministrul Mediului a emis un ordin privind navigatia pe traseele turistice de pe teritoriul ARBDD.
Conform acestuia, pe respectivele cai de navigatie nu se poate circula cu o viteza mai mare de 20 km/h.

Acest ordin, care instituie si alte reguli de circulatie, precum si amplasarea semnelor de navigatie, nu are efecte practice pentru simplul motiv ca nu contine sanctiuni. In plus, ARBDD, care ar trebui sa vegheze la aplicarea acestor reglementari, nu are dotarile necesare supravegherii traficului naval.
Pe teritoriul ARBDD sunt inregistrate peste 3.000 de ambarcatiuni cu motor, din care jumatate au motoare de peste 100 cai putere.
Surprinzator, in ordinul ministrului Mediului nu este limitata puterea motoarelor ambarcatiunilor utilizate in Delta, ci doar viteza de navigatie, care nu poate fi monitorizata.

Cele mai citite

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă