"Romania libera" continua astazi serialul dedicat realizarilor imobiliare ale unor bugetari cu functii de conducere din diverse judete. sefi ai finantelor publice, rectori, directori de companii nationale stipendiate din greu de stat, directori de spitale sunt doar cateva categorii de bugetari care par sa fi gasit secretul prin care cu sume modeste, obtinute din economiile facute din salarii si din credite bancare cu care un om obisnuit nu poate achizitiona nici macar o garsoniera, ridica vile de sute de metri patrati.
Deocamdata, nimeni nu a verificat concordanta dintre valorile declarate de diversi lefegii ai statului posesori de vile si situatia reala din teren. Astfel, vilele de sute de metri patrati care apar in declaratiile de avere ale unor bugetari de top sunt trecute in aceste acte la valori de cateva ori mai mici decat costul celor mai modeste locuinte din zonele respective. De fapt, o vila detinuta de unii dintre angajatii statului roman are trei valori diferite: cea declarata de functionarul cu pricina (care este si cea mai mica), cea de impozitare (trecuta de obicei in declaratia de avere) si cea de piata, recunoscuta de agentiile imobiliare si care este de cateva ori mai mare decat primele doua.
Victorel Lupu, directorul Directiei Finantelor Locale din subordinea Primariei Iasi, sustine ca detine o casa de 285 metri, intr-o zona marginasa a orasului, a carei valoare o estimeaza la circa 60.000 de euro, dar pe care o trece in declaratia de avere ca avand o valoare impozabila de 483.533 lei (adica dublu). "Am facut-o in regie proprie, am prins si o lege prin care am primit inapoi 150 de milioane de lei si, in plus, atat eu, cat si baiatul meu am dat o mana de ajutor la ridicarea casei. Daca ar fi sa o vand, nu as cere mai mult de 2,5 miliarde de lei pe ea.
Am apelat la o firma de constructii, insa materialele au fost cumparate de mine", a povestit Victorel Lupu modul in care a reusit sa ridice o vila pe care este gata sa o vanda cu aproximativ 200 de euro pentru un metru patrat construit. Alaturi de casa, Victorel Lupu a mai reusit sa agoniseasca si cinci parcele de teren, doua dintre ele, cu o suprafata totala mai mare de un hectar, fiind amplasate in comuna Miroslava, o zona suburbana a Iasiului in plin avant imobiliar.
Si in declaratia de avere a profesorului universitar dr. Gerard Jitareanu, rectorul Universitatii Agronomice din Iasi, apare o casa care poate fi considerata ca modesta de cel care vede valoarea declarata de doar 42.000 de euro. Mai precis, rectorul Jitareanu si-a ridicat in 2003 o vila de 128 de metri patrati pe Aleea Sadoveanu, putin mai sus de Dealul Copoului. "Aleea Sadoveanu este o zona la fel de buna ca si Copou, unde metrul patrat pentru o vila noua ajunge la 800 de euro, iar terenurile sunt evaluate la 150 de euro metrul patrat", a explicat Gigi Guti, directorul unei agentii imobiliare iesene. Altfel spus, numai casa costa cel putin 100.000 de euro, iar terenul alte 50.000 de euro. Totalul este aproape de patru ori mai mare decat suma trecuta in declaratia de avere.
Directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Iasi, Anton Dobos, impreuna cu sotia sa, Camelia Dobos, directorul Trezoreriei Municipiului Iasi, au reusit sa achizitioneze din sumele incasate ca salarii sau stimulente pentru rezultatele profesionale obtinute o vila in cartierul I. C. Bratianu, construita de firma deputatului PNL Relu Fenechiu. "Am luat un credit de la Volksbank, in anul 2005, in valoare de 40.000 de euro si un imprumut privat de 15.000 de euro, dupa care am facut o refinantare de 10.000 de euro de la Volksbank, sume care acopera exact valoarea casei mele", a raspuns Anton Dobos.
Profesorul Marin Burlea, directorul Spitalului de Copii "Sf. Maria" din Iasi, candidat al PNL pentru Parlamentul Romaniei, a adunat o avere declarata de 80.000 de euro. Valorile imobilelor trecute in declaratia sa de avere contrazic flagrant piata imobiliara locala, o casa de vacanta fiind pretuita, de exemplu, doar la 17.000 de euro, suma cu care poate fi achizitionata cel mult o rulota la mana a doua. Patrimoniul imobiliar de doar 80.000 de euro al medicului iesean cuprinde in primul rand 500 metri patrati de teren si o casa de vacanta langa lacul Dorobanti, supranumit "Snagovul Iasiului", unde metrul patrat de teren ajunge si pana la 150 de euro. Pe lista proprietatilor sale imobiliare se mai afla un apartament evaluat la doar 12.000 de euro, un spatiu comercial de 18.000 de euro, o alta casa de vacanta la Durau, de 17.000 de euro, si inca o casa de locuit la Iasi, de 14.000 de euro.
Un rector pasionat de imobiliare
Intr-un top al celor mai bogati bugetari din Arad conduce rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Lizica Mihut. Aceasta detine, impreuna cu familia sa, o vila in centrul Aradului, situata pe strada Lucian Blaga, evaluata de catre expertii imobiliari la aproape un milion de euro. Pozitia imobilului este foarte buna, deoarece constructia se afla la mai putin de 100 de metri de Teatrul de Stat sau de Catedrala Catolica. O alta vila a domnei Mihut se gaseste in statiunea Moneasa, unde, dupa cum spun sportivii, a blocat chiar partia de schi. Vila este construita din cele mai bune materiale si are tot confortul. O a treia vila a aceluiasi rector este amplasata la Minis, o localitate din Podgoria Aradului.
Cumparata in urma cu peste 10 ani, casa de vacanta s-a transformat in cativa ani intr-o vila superba, proprietatea si-a dublat suprafata prin achizitia a inca 1.100 de metri patrati de la Primarie. In acte insa, casa de la Minis figureaza ca avand doar aproximativ 16 metri patrati, suprafata pentru care Lizica Mihut plateste si impozit. In realitate, este o vila mansardata, cu toate utilitatile, inclusiv pivnita amenajata pentru degustari de vinuri.
Pe langa cele trei vile, rectorul Universitatii Aurel Vlaicu din Arad mai detine un imobil in vecinatatea casei primarului Gheorghe Falca, pe str. I.L. Caragiale nr. 14, un apartament transformat in spatiu comercial situat la parterul unui bloc din cea mai circulata intersectie din Arad, pe str. Iuliu Maniu nr. 2-10, un apartament care ocupa aproape un etaj pe str. Blajului nr. 1, cu vedere directa spre Bulevardul Revolutiei (cel mai mare bulevard din Arad), un apartament pe str. I.C. Bratianu nr. 5. Un alt apartament, situat tot in centrul Aradului, in spatele Liceului Moise Nicoara, adaposteste una dintre firmele unde prof. univ. dr. Lizica Mihut este actionar. De asemenea, doamna Mihut si-a mai cumparat un apartament in Ungaria, cu scara interioara din lemn masiv, chiar in centrul statiunii Gyula.
Lizica Mihut este o renumita profesoara de limba romana din Arad. Cele mai multe dintre apartamentele pe care le detine au fost cumparate in ultimii opt ani. Averea rectorului aradean de trei mandate al Universitatii de stat a ridicat mai multe semne de intrebare de-a lungul timpului, mai ales ca declaratia de avere a Lizicai Mihut intarzia sa apara pe site-ul institutiei pe care o conducea. Dupa sesizari ale presei locale la ANI, a aparut si declaratia, in care numarul rubricilor dedicate averii imobiliare detinute de rectorul aradean era aproape insuficient pentru a cuprinde toate bunurile. Rectorul Lizica Mihut spune insa ca si-a facut averea cinstit, din salariu si prin vanzarea unui pachet de actiuni (dublu) detinut la un ziar local.
Refugiu montan pentru seful CNH
Directorul general al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, entitate datoare – vanduta statului roman, Daniel Surulescu, a ales sa se recreeze la munte. Acesta detine o cabana in statiunea Parang, dar nu este inclusa in circuitul turistic, ci este doar pentru folosinta familiei. Cabana lui Surulescu se afla in Poienita, cea mai frumoasa zona din Parang, si este printre cele mai vechi construite aici. Mai intai, constructia a apartinut tatalui sau si era detinuta impreuna cu o alta persoana, inca de prin 1990. Ulterior, imobilul a fost mostenit de Daniel Surulescu, care s-a apucat sa o modernizeze imediat dupa ce a ajuns director general al CNH, desi sustinea ca in acte nu ii apartine.
Masini incarcate cu materiale de constructie au facut numeroase drumuri pana in Parag, asa incat cabana si-a schimbat in scurt timp fata. Cabana nu apare in declaratia de avere, desi Daniel Surulescu recunoaste ca detine o parte din imobil. In declaratia de avere sunt trecute doar cotele detinute dintr-un teren si un imobil de 448 metri patrati din Vulcan, primite ca donatie si directorul Directiei Judetene de Drumuri si Poduri Hunedoara, Ioan Prip, se poate lauda cu o vila construita in cartierul rezidential Zavoi din Deva. In zona, un metru patrat de teren se vinde pe piata imobiliara cu preturi ce pornesc de la 200 de euro, iar pentru un metru patrat construit, pretul depaseste 500 de euro.
Potrivit pietei imobiliare, o vila in cartierul Zavoi se vinde cu preturi ce pornesc de la 150.000 de euro, dar sare frecvent de 200.000 de euro. Prip a refuzat sa comenteze cum a reusit ca dintr-un salariu primit de la stat sa isi construiasca o casa impozanta. "Multumesc de intrebare. La revedere", s-a multumit sa raspunda Ioan Prip.
» Credite bancare
Directorul Casei Judetene pentru Asigurari de Sanatate Vrancea, Mihai Copaci, are o vila ridicata, dupa spusele sale, in sase ani de zile pe strada Avantului din Focsani. "In anul 2002 am cumparat acel teren si casa veche care era atunci contra a 45.000 USD, pe care i-am imprumutat de la BCR si BT. Dupa care am vandut apartamentul pe care-l aveam in Focsani in anul 2005 contra a 50.000 de euro, dar si o casa cu teren si doua hectare de vita-de-vie in Tamboiesti, pe care am incasat 25.000 de euro. La aceste sume se adauga 10.000 de euro dintr-un alt credit de la BT si veniturile mele si ale sotiei, care este magistrat, din ultimii sase ani, cred ca justifica pe deplin valoarea actuala a casei din str. Avantului", a declarat Mihai Copaci.