-2.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBancile dau in judecata bloggerii care dau informatii alarmiste

Bancile dau in judecata bloggerii care dau informatii alarmiste

» BNR monitorizeaza internetul pentru a depista sursa zvonurilor.

» Unele banci au deschis lupta in instanta cu cei care care au diseminat informatii false.

In ultima saptamana au inceput sa circule insistent zvonuri ca un lot de patru banci ar avea probleme si ar fi in pragul falimentului. De la comentarii scrise pe marginea articolelor ziarelor pana la SMS-uri pe telefonul mobil si articole de pe bloguri, diverse persoane, sub protectia anonimatului, transmit avertismente. Unul dintre ele era acela ca o anumita banca se clatina si argumentul era ca a incetat sa mai onoreze retrageri mai mari de 20.000 euro. Reporterii "Romaniei libere" au verificat ieri informatia la sapte filiale ale acestei banci.
Contrar zvonurilor, peste tot unde am intrebat daca putem face o retragere de 20.000 euro, am primit un raspuns afirmativ, avand posibilitatea de a scoate chiar sume mai mari de bani fara dificultati. Asaltul zvonurilor a determinat o reactie a bancii centrale, care a decis sa informeze populatia ca bancile romanesti sunt sanatoase si nu exista vreo primejdie de colaps.

"Banca centrala monitorizeaza atent toate zvonurile care circula pe internet despre asa-numitele probleme pe care le-ar avea bancile romanesti", ne-a declarat ieri Nicolae Cinteza, seful Directiei de supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR). Mai mult, "exista banci care au cerut socoteala in instanta unor bloggeri", adauga Cinteza.
Romania nu este singura tara aflata sub presiunea zvonurilor, fara a avea o expunere directa la criza. In Grecia guvernatorul bancii centrale, George Provopoulos, a avertizat ca oricine va raspandi vreun zvon privind bancile ar putea ajunge in fata procurorului general, deoarece exista pericolul  destabilizarii sistemului bancar.

Bancherii sunt rezervati in a da detalii despre bursa zvonurilor, insa considera ca, fiind vorba de o criza financiara globala, o decizie de retragere a banilor dintr-o banca pentru a fi plasati intr-o alta banca e un risc in plus. Liderii comunitatii bancare exclud posibilitatea ca unele banci sa inteteasca zvonuri despre rivali in aceste momente dificile. "Cred ca in momentul de fata avem suficienta deontologie profesionala ca sa nu avem o atitudine necompetitionala", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Dan Pascariu, presedintele Unicredit Romania, exclude posibilitatea ca bancile sa fi intrat intr-o competitie pentru clientela, deoarece sunt constiente ca va functiona un principiu al dominoului. El spune ca multi autori anonimi sunt iresponsabili, dar considera ca autoritatile trebuie sa fie atente ce spun in aceste momente, deoarece pot declansa panica.

In Romania experienta a aratat ca si actiunea proactiva contracareaza zvonurile, spune analistul financiar Nicolae Danila. In urma cu opt ani, in anul in care s-a prabusit cel mai mare fond de investitii din Romania, au aparut zvonuri insistente privind caderea Bancii Comerciale Romane (BCR), care era si in acel moment liderul pietei financiare romanesti. "La inceput nu ne-a venit sa credem pentru ca banca era solida, aveam bani, n-aveam nici o problema.

Vineri seara ne-a devenit clar ca zvonurile se inteteau si am decis sa actionam", povesteste Danila, care conducea BCR in acel moment. "Sambata a venit un avion cu un transport de dolari din Elvetia, iar banca centrala ne-a asigurat leii. Am cerut agentiilor sa onoreze toate retragerile si tina banii la vedere. Sigur, au fost retrageri, dar peste o saptamana i-au adus la loc", a spus Danila.
Danila crede insa ca unii deponenti care detineau sume mai mari au fost tentati sa-si mute banii in tari care garantau toate depunerile, ceea ce a creat o competitie, nu intre banci, ci intre tari.

Cele mai citite

Guvernanții ar putea scădea salariile cu 3%. Cum s-ar petrece acest lucru

Pentru a strânge mai mulți bani, guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. O variantă discutată ar fi comasarea impozitului pe...

Peste 1000 de polițiști sud-coreeni încearcă să-l aresteze la reședința lui oficială pe președintele suspendat Yoon Suk Yeol

În jur de 1000 de polițiști se află la această oră la reședința oficială a președintelui suspendat Yoon Suk Yeol pentru a-l aresta. Ofițerii...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...
Ultima oră
Pe aceeași temă