1.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBursa a cedat, bancile rezista

Bursa a cedat, bancile rezista

Piata Financiara Romaneasca s-a contaminat ieri de sentimentul general de confuzie si incertitudine care domina toate pietele lumii.
Bursa de la Bucuresti si-a suspendat tranzactiile, pentru o zi, dupa ce indicele SIF-urilor s-a prabusit la limita permisa de sistem. In piata in acel moment nu mai existau cumparatori, in ciuda pretului mic. Bucurestiul n-a fost singura piata fortata sa intrerupa schimburile bursiere, pentru a proteja investitorii. Cinci burse si-au suspendat tranzactiile. Bursele din Moscova sunt in a doua zi de inchidere, iar Parisul si-a intrerupt tranzactiile pentru un sfert de ora. Pericolul apasa si asupra altor piete bursiere. Lucrurile s-au calmat dupa ce marile banci centrale au ieftinit banii cu 0,5%, intr-o actiune simultana coordonata de Federal Reserve.

 

In Romania nu se pune problema ca banca centrala sa reduca dobanda-cheie, deoarece nivelul inflatiei este ridicat. Totusi, neincrederea si o declaratie a ministrului Finantelor, potrivit careia leul s-a devalorizat deoarece grupurile financiare mama ar fi scos bani din Romania, au tensionat ieri si piata bancara, fortand banca centrala sa dea noi asigurari ca bancile romanesti au bani si sunt stabile. Nicolae Cinteza, seful supravegherii din BNR, nu s-a sfiit sa declare ca in cazul in care vreo banca romaneasca ar fi asaltata de deponenti, BNR nu va ezita sa-i furnizeze bani pentru a controla situatia. Pentru a linisti si mai mult populatia, premierul Tariceanu a anuntat ca Ministerul Economiei si Finantelor pregateste un act normativ prin care limita de garantare a depozitelor bancare va fi ridicata de la 20.000 euro, cum este in prezent, la 50.000 de euro. 

Neincrederea a cuprins ieri piata bancara romaneasca, alimentata de zvonuri primite pe mesageria mobila si pe internet privind probleme financiare punctuale ale unor banci si de o declaratie a ministrului de Finante, potrivit careia leul s-a prabusit deoarece bancile-mama au scos in aceste zile bani de la diviziile lor romanesti.
Nicolae Cinteza, seful Departamentului de supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), a explicat ieri ca bancile romanesti sunt solide, au bani si nu prezinta nici un risc pentru deponenti.
Cinteza a admis ca in unele banci se simte o tensiune in randul clientilor, in general persoane fizice, si ca in piata bancilor s-au blocat pentru cateva zile imprumuturile intre banci, din cauza lipsei de incredere. "Au fost banci care si-au inchis liniile de finantare zilele acestea", a spus Cinteza. El a adaugat ca a linistit bancherii si le-a pus pe masa datele privind respectarea nivelului de rezerve minime obligatorii si pe acelea privind calitatea portofoliilor de credite si profitabilitatea bancilor din sistemul bancar romanesc.

 

"Am avut o discutie cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si i-am asigurat pe reprezentanti ca nu exista probleme in constituirea rezervelor minime obligatorii, toate bancile au indicatori de solvabilitate buni", a explicat Cinteza. seful supravegherii spune ca indicele de solvabilitate al pietei, care arata sumele cash de care o banca dispune in orice moment, este de 13% din valoarea depozitelor gestionate, iar activele proaste sunt la o cota infima, de 0,23% din totalul creditelor.
Directorul general de supraveghere din BNR sustine ca grupurile financiare-mama care controleaza banci romanesti nu numai ca nu au scos bani de la acestea, dimpotriva, au pompat sume importante de bani in aceste zile pentru a asigura lichiditate. "S-au transferat in Romania in aceste zile lichiditati de la bancile-mama de valori mari", a mai spus Cinteza. El a adaugat ca banca centrala este pregatita sa sustina prin injectii de lichiditate orice eventuala nevoie a bancilor din sistem, asa cum a facut-o in urma cu mai multi ani, in imprejurarea in care BCR a fost asaltata de deponenti in urma unui atac de zvonuri.

"Nu exista nici un motiv sa se retraga banii. Suntem tributari unor probleme trecute si asta e pacat", a conchis seful supravegherii sistemului bancar.
"In opinia mea, o declaratie potrivit careia grupurile-mama au scos bani din Romania este absurda si inoportuna", ne-a declarat Patrick Gelin, presedintele BRD-Groupe Societe Generale, intr-o convorbire telefonica. In general, bancherii romani au evitat sa comenteze momentul actual, deoarece considera ca este de datoria bancii centrale sa lamureasca lucrurile, existand riscul ca orice interventie cu scopul de a linisti clientela sa fie privita cu suspiciune.
Totusi, Patrick Gelin, presedintele celei de-a doua banci din sistemul bancar romanesc, Banca Romana pentru Dezvoltare – (BRD) Groupe Societe Generale, a negat informatia potrivit careia grupurile financiare-mama ar fi scos bani din Romania. Mai mult, el spune ca declaratia ministrului de Finante este profund irationala si poate destabiliza orice sistem bancar din lume.

Nici Raiffeisen International Group nu a scos bani din Romania in aceste zile, ne-a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania. "Nu este o declaratie cu acoperire in realitate. Banii depunatorilor din Romania la Raiffeisen Bank, fie ca sunt in euro sau in lei, sunt plasati in credite acordate persoanelor sau companiilor din Romania. Grupul mama nu se atinge de banii depusi in Romania, dimpotriva, furnizeaza euro pentru acordarea de credite in economia romaneasca."

Cele mai citite

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă