Am urmarit recenta dezbatere dintre candidatii americani pentru postul de vicepresedinte. Ca toate dezbaterile acestei curse americane, a fost un regal al democratiei. Indiferent pe cine simpatizezi, nu poti sa nu remarci modul de responsabilizare a politicienilor americani. Sarah Palin avea date despre cum au votat Obama si Biden pe diverse subiecte, acesta stia totul despre voturile lui McCain si activitatea guvernatoarei. Discutia a fost pe fapte, fiecare si-a sustinut optiunile si le-a criticat pe ale adversarilor. Dezbaterea nu a fost doar show, pentru cine stie problematica americana diferentele erau clare si pozitiile limpezi, semn al unei democratii functionale, unde alesii voteaza transparent, unde presa si cei interesati de politica asteapta de la politicieni sa voteze conform unor principii si cine jongleaza prea mult cu principiile se descalifica. Asa-numitul "voting record" (istoric al voturilor) este carnetul de note cu care fiecare politician se prezinta in campania electorala. Acolo responsabilitatea este individuala.
In saptamana in care s-a intamplat aceasta dezbatere in America, in Romania am avut un Parlament care a votat in unanimitate o lege iresponsabila si apoi liderii de partide au avut justificari puerile. A fost ceva rusinos. Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, spune ca parlamentarii propriului partid au votat legea din cauza "starii emotionale care i-a cuprins pe toti". Scena are un comic absurd, iti si inchipui un intreg grup de reprezentanti ai natiunii atat de emotionati incat voteaza cu totii o lege care creeaza panica in propriul guvern. De cate ori apare la televizor un parlamentar PNL, ar trebui ca moderatorul sa precizeze atunci cand il prezinta: "Gigel, liberal, se emotioneaza usor si voteaza legi tembele". Acelasi Calin Popescu Tariceau spune ca povestea cu ministrul Educatiei care voteaza azi o lege pe care maine o considera periculoasa reprezinta "un episod incheiat". "Isi da seama ca a facut o greseala", mai spune Tariceanu de parca ar vorbi despre un licean prins fumand la toaleta.
La nici o zi, telenovela a reinceput si Adomnitei a fost totusi demis, desi nu este clar pentru care dintre greselile comise – votul din Parlament sau deplasarea cu elicopterul la nunta.
Il vedem pe Varujan Vosganian cum anunta posibile cutremure in finantele publice, face apel la CSAT si in acelasi timp seful Guvernului isi trateaza ministrii ca pe niste infantili. si exact asta sunt. In momentul in care responsabilitatea individuala dispare, totul este posibil. Parlamentarii nostri s-au obisnuit cu ideea ca sunt simpli pioni in jocurile sefilor de partide, ca votul lor nu conteaza si, oricum, nimeni nu ii intreaba despre el. Problema nu este doar la PNL, ci si la celelalte partide, doar au votat legea in unanimitate. Un deputat tanar si in plina ascensiune de la PD-L, adica viitor decident din cealalta tabara, cere demisia Guvernului pentru ca nu aplica respectiva lege, asta, inainte de a sti decizia lui Traian Basescu privind promulgarea.
PSD arunca la cos unul dintre putinele lucruri bune pe care le-a facut cand era la guvernare, adica disciplina fiscala, crezand ca, daca nu esti tu la Guvern, poti sa fii iresponsabil si scapi nepedepsit. De altfel, actuala pesedista si fosta peremista Olguta Vasilescu a exprimat clar conceptul la TV acum cateva luni: "Finantistii zic mereu ca nu se poate, dar noi stim mai bine, se gasesc bani".
Culmea este ca a avut dreptate in acel moment, atunci era vorba despre tichete de masa pentru bugetari, Guvernul a spus initial ca nu se poate si ulterior a cedat. Daca inveti oamenii ca cifrele nu conteaza si ca realitatea se va supune votului din Parlament, atunci nu ai de ce sa fii surprins ca vor arunca bugetul in aer. Infantilii nu obisnuiesc sa se opreasca doar pentru ca li se spune ca fac prostii. Ei stiu mereu cel mai bine. Cat despre noua generatie, viitorul suna foarte prost: avem trei exemple sinistre: un liberal, un democrat si un social-democrat, toti trei invatand de mici ca iresponsabilitatea prinde bine la cariera.
Revenind la comparatia cu America, nu e doar problema politicienilor. Avem o lipsa de dezbatere reala. Avem talk-show-uri interminabile la televizor, dar se discuta obsesiv despre conspiratii, despre cine ce a atacat si cine omul cui este. De patru ani avem introdus votul electronic in Parlament (poti vedea la fiecare parlamentar cum voteaza) si nu am auzit nici o singura data un moderator ca a facut o mica cercetare pe site-urile Camerelor pentru a se interesa cum a votat invitatul sau in diverse chestiuni. E simplu de facut si nu cere sa ai doctorat in stiinte politice, doar ceva simt al mizelor publice reale.