Dormim suficient, cate 7-8 ore pe noapte, si totusi ne simtim extenuati? Inainte de a da vina pe obligatiile zilnice, care par interminabile, si pe stilul modern de trai, specialistii ne recomanda sa invatam cate ceva despre cauzele ("radacinile") acestei oboseli inexplicabile si apoi sa incercam "sa smulgem" efectele ei nedorite. Intr-un articol publicat recent in publicatia "American Journal of Medicine", dr. Brunilda Nazario a identificat 7 cauze ascunse ale oboselii fizice si psihice de care se plang tot mai multi pacienti:
1) Anemia
Unele persoane resimt oboseala din cauza deficitului de fier din organism, in special femeile care au avut probleme ginecologice. "Deficitul de vitamine (mai ales acid folic si vitamina B12), sangerarile menstruale, o operatie recenta, o nastere, o afectiune renala – toate pot cauza anemia, detectabila prin masurarea hemoglobinei. Fierul este continut in celulele rosii ale sangelui, care poarta oxigenul catre plamani sau alte organe si zone ale corpului. Cand acestea nu sunt oxigenate suficient, apare oboseala" – explica dr. Rebecca Amaru, specialist in obstretica si ginecologie la Centrul Medical Universitar din New York. Simptomele cele mai frecvente sunt ameteala, senzatia de frig si iritabilitatea. Tratamentul include suplimente de fier si vitamine, dar si o alimentatie bogata in carne rosie, broccoli sau spanac.
2) Hipotiroidismul
"Daca pe langa oboseala, va simtiti vlaguiti si deprimati, n-ar fi rau sa investigati o eventuala problema endocrina. O tiroida lenesa netratata destabilizeaza metobolismul, inclusiv prin aparitia unei oboseli persistente" – avertizeaza dr. Nieca Goldberg, directorul Programului de asistenta a persoanelor cu afectiuni cardiovasculare de la Centrul Medical Universitar din New York. Prin cateva dozari hormonale (teste de sange cunoscute ca T3 si T4) se poate pune rapid un diagnostic de insuficienta tiroidiana si, printr-un tratament corespunzator cu hormoni de sinteza, situatia se va remedia rapid.
3) Infectii ale tractului urinar
Cauzata de regula de o bacterie, infectia urinara poate fi uneori asimptomatica. Oboseala insa poate fi simptomul-cheie in diagnostic. Tratamentul presupune o medicatie antibiotica orala, iar refacerea organismului se realizeaza intr-o saptamana.
4) Excesul de cofeina
Multi dintre noi obisnuiesc ca in timpul zilei sa ia repede o ceasca de cafea sau un pahar de cola ca sa-si recapete energia, dar in unele cazuri se obtine un efect opus celui scontat. Concret, dr Stephen Pray explica intr-un articol publicat in revista "US Pharmacist" ca efectul stimulant al cofeinei se reduce drastic in momentul in care se ajunge la exces. "La unele persoane, abuzul se manifesta printr-o stare de oboseala accentuata" – sustine dr. Pray. Solutia? Eliminarea sau cel putin reducerea consumului de cofeina prin "taierea" portiilor de cafea, ciocolata, ceai si chiar evitarea administrarii unor medicamente care contin aceasta substanta.
5) Alergiile alimentare
Teoretic, hrana ne ofera energie. Dar intoleranta la anumite produse alimentare – cunoscute sub denumirea de alergii – au un efect opus, adica ne vlaguiesc de energie. Potrivit dr. Rudy Rivera, autorul cartii "Alergiile necunoscute la mancare sunt cele care te fac gras", chiar si o intoleranta ocazionala, de intensitate medie, este raspunzatoare de aparitia starii de somnolenta". Cea mai buna metoda de a elimina aceasta ipoteza este excluderea din meniu a acelor alimente care sunt suspectate ca provoaca alergia. Daca intr-un interval de 10-30 de minute starea de oboseala persista, atunci trebuie cautata o alta cauza. Specialistii recomanda si efectuarea unor teste la anumiti alergeni.
6) Tulburari de respiratie in timpul somnului
Daca dormim insuficient este normal sa ne simtim obositi. Dar daca timpul alocat somnului se incadreaza in limitele normale si totusi avem senzatia de oboseala, atunci este posibil sa avem probleme cu respiratia. Este vorba despre ceea ce medicii numesc apnee, adica o afectiune care se manifesta in timpul somnului prin oprirea temporara (de scurta durata) a respiratiei. In timpul noptii, apneea provoaca o trezire brusca si intreruperea ciclului hipnotic, adesea in mod inconstient. Apneea de somn poate fi cauzata de o problema cu sinusurile (deviatie de sept) sau se manifesta in special la persoanele obeze. Principalul simptom este sforaitul. Pe langa tratamentul ORL, se recomanda schimbarea stilului de viata, inclusiv scaderea in greutate si renuntarea la fumat. Lasata netratata, apneea de somn creste riscul unui accident vascular cerebral sau al unui infarct.
7) O boala de inima nediagnosticata
Daca o stare de oboseala accentuata apare dupa o activitate extrem de usoara, ar fi bine sa discutati cu medicul despre posibilitatea unei afectiuni cardiace. Potrivit dr. Golberg, oboseala extrema aparuta in urma unor activitati de rutina – de exemplu trasul cu aspiratorul sau gradinaritul – trebuie luata in considerare ipoteza ca inima trimite un SOS care necesita atentia medicala. "Asta nu inseamna ca trebuie sa ne panicam de fiecare data cand cascam, dar oboseala poate fi un simptom al unei boli cardiace minore. Printr-un tratament adecvat, oboseala dispare si energia se va manifesta pe deplin din nou" – este sfatul specialistilor.