-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSportOlteanu propune "inghetarea" Parlamentului

Olteanu propune „inghetarea” Parlamentului

» PNL incearca sa salveze situatia economica a tarii dupa ce a deschis robinetul pomenilor electorale propunand un pact de intelegere politica in Parlament pentru a bloca adoptarea unor proiecte de lege ce implica noi cheltuieli bugetare. Partidele, in plina campanie electorala, nu sunt insa dispuse la un asemenea gest.

Premierul Tariceanu a declarat ieri ca, in unanimitate de voturi, conducerea PNL a decis sa blocheze marirea salariilor cadrelor didactice cu 50%, "indiferent de costurile politice", adaugand ca are variante de a impiedica aceasta majorare.
Totodata, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat la postul public de radio ca va solicita liderilor grupurilor parlamentare sa-si asume raspunderea pentru a nu mai legifera alte proiecte populiste care se afla pe ordinea de zi a Legislativului. "Sper sa putem strange liderii parlamentari si sa gasim ca Parlamentul acesta, care se apropie de sfarsitul mandatului, si-a terminat in linii mari responsabilitatile de legiferare, sa nu-si mai asume niste chestii de mari reforme, chiar acum, in ultima luna de activitate", a precizat Olteanu.

 

In caz contrar, liderul liberal a amenintat ca va "inchide" sesiunea Camerei Deputatilor. "Aici ori exista o consultare responsabila intre lideri, ca facem un moratoriu de prostii pana facem alegerile si dupa aceea o majoritate parlamentara decide cum guverneaza Romania mai departe, ori vom ajunge la o licitatie de asta, absolut nebuna, care ma face, probabil, sa concluzionez ca va trebui sa declar inchisa sesiunea Camerei Deputatilor", a mai spus Olteanu. De asemenea, premierul Calin Popescu Tariceanu isi propune sa aiba intalniri cu sindicatele pentru a discuta despre efectele unor mariri de salarii la mai multe categorii profesionale. "Nu putem accepta astfel de masuri electorale cu caracter populist, care vor duce Romania intr-o criza financiara majora", a declarat Tariceanu, el afirmand si ca "trebuie sa fim prudenti in plus, pentru ca Romania nu este izolata".

 

"Eu nu sunt dispus sa imi dau girul pentru o asemenea situatie. Nu vrem ca Romania sa se intoarca in criza ce a caracterizat anii ’90. Prefer ca eu si PNL sa suportam aceste costuri politice, dar nu vreau sa fiu responsabil pentru o cadere economica. Nu putem sa guvernam in mod iresponsabil", a mai spus premierul. De asemenea, Tariceanu acuza PSD si PD-L ca sunt iresponsabile pentru initiativele pe care le promoveaza, avertizand ca exista riscul unei inflatii galopante. PSD respinge din start posibilitatea incheierii unei intelegeri politice in Parlament intre toate partidele pentru "inghetarea" unor proiecte legislative asa-zis populiste. "Guvernul trebuia sa vina in Parlament in martie, cand au fost dezbaterile din Senat privind salariile profesorilor. Atunci nu i-a interesat pe guvernanti, nu au propus un pact politic pentru promovarea sau nu a unor proiecte legislative", ne-a declarat deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz.

 

El a specificat ca presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, nu are dreptul constitutional sa "puna lacat" sesiunii parlamentare, plenul fiind singurul care poate decide acest lucru. In acelasi timp, Mircea Geoana a declarat ca majorarea salariilor profesorilor "nu are legatura cu riscurile economice si macroeconomice, acestea fiind influentate in realitate de esecul politicii fiscale si economice a puterii de dreapta". "Daca Guvernul nu stie sa administreze tara, sa plece acasa", a invitat liderul PSD. Acesta a mai spus ca "Guvernul este cel care a pus gaz pe foc si acum se uita ca bugetul este pe cale sa fie incendiat, de fapt a dat drumul la robinet, iar acum vede ca este inundatie".
In acelasi timp, si PD-L a criticat ieri dur Guvernul, sustinand ca exista surse financiare pentru majorarea salariilor profesorilor. "Guvernul ar trebui sa stie ca aceasta lege se incadreaza in cei 6% alocati educatiei. Parlamentul este singura autoritate legiuitoare. Un guvern fie aplica legea, fie pleaca", a spus Emil Boc, presedintele PD-L.

Secretariatul General al Guvernului a trimis ieri Curtii Constitutionale contestatia referitoare la majorarea salariilor profesorilor cu peste 50%. Judecatorii CCR au anuntat ieri ca vor judeca cealalta contestatie, referitoare la majorarea pensiilor pentru grupele grele de munca, pe data de 15 octombrie.
Intrebat insa daca ia in calcul o eventuala demisie, Tariceanu a refuzat un raspuns transant, mentionand ca nu este genul care sa depuna armele. "Sa stiti ca stiu sa ma lupt", s-a laudat premierul.

 

PROTESTE
» Mai toate sindicatele din domeniul bugetar vor organiza saptamana aceasta miscari de protest pentru a forta Guvernul sa aloce maririle salariale solicitate. Patru confederatii sindicale au anuntat un mare miting de protest astazi in Bucuresti, in timp ce sindicatul "Sanitas", al cadrelor sanitare, se pregateste si el de actiuni de protest. In acelasi timp, astazi ies in strada profesorii din Brasov pentru a forta  Guvernul sa accepte majorarea salariului cu 50%. "Ori exista bani si nu stiu sa-i gestioneze, ori sumele necesare nu exista.

Intr-adevar, daca nu exista resurse, atunci ne punem intrebarea daca procentul de 6% din PIB a fost acordat Educatiei sau nu", a declarat liderul sindicatului cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar, Ligia Mara. Totodata, sindicalistii din invatamant de la nivel central au depus ieri in instanta o actiune impotriva premierului Calin Popescu Tariceanu, ministrului Finantelor si ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, privind declaratiile facute de acestia despre majorarea salariilor bugetarilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă