5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialHaos in sistemul de educatie prescolara

Haos in sistemul de educatie prescolara

»  In plina criza de locuri in unitatile prescolare, Ministerul Educatiei si Cercetarii nu s-a interesat cate gradinite private noi si-ar putea incepe activitatea.

»  Din cele 9.000 de gradinite, 25% nu au aviz de functionare sau au doar aviz provizoriu.

»  Solutia temporara gasita de autoritati la criza locurilor este suplimentarea numarului de copii la grupe, iar criza cadrelor calificate va fi rezolvata, deocamdata, prin extinderea activitatii unor educatoarea.

In ziua inceperii anului scolar, un sfert dintre cele circa 9.000 de gradinite autorizate la nivel national nu au aviz de functionare sau au doar unul provizoriu, ne-a declarat seful Serviciului de Relatii Publice din Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Daniel Tomoni. Motivele neavizarii sunt aceleasi ca si in cazul scolilor: lucrari de renovare neterminate, grupuri sanitare insalubre, lipsa apei potabile.
In plus, in mijlocul crizei de locuri in unitatile prescolare, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) nu s-a interesat cate gradinite private si-ar putea incepe activitatea astazi, in afara de cele 403 unitati particulare autorizate.
Reprezentantii ministerului nu stiu nici numarul total de copii inscrisi la gradinitele particulare autorizate din tara. "Pentru invatamantul finantat de stat, numarul locurilor in gradinite este de 600.000. Cifra de scolarizare pentru invatamantul prescolar privat este stabilita de fiecare unitate in parte, in functie de capacitate si posibilitati tehnice si educative", ne-a transmis MEdC.

Un reprezentant al ministerului ne-a explicat ca numarul de gradinite noi care-si pot deschide portile incepand cu acest an scolar este cunoscut la nivelul inspectoratelor scolare judetene, care insa nu-l raporteaza la minister "decat la cerere".
Liderii sindicatelor din educatie sunt revoltati de lipsa de interes a ministerului pentru rezolvarea crizei  locurilor in gradinite si reclama faptul ca multe unitati particulare nou construite nu-si vor putea desfasura activitatea din cauza lipsei de personal. "Pe cei din MEdC ii intereseaza  mai mult sa trimita microbuze unde candideaza ministrul Cristian Adomnitei. Dovada ca nu-i intereseaza ce se intampla o avem chiar aici, in Capitala. In sectorul 3 sunt opt gradinite noi care intra in functiune in acest an, dar inspectoratul scolar trebuia sa angajeze personal care sa faca din timp curatenie in aceste unitati", spune liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Catalin Croitoru.

Pentru ca nu se cunoaste numarul total al gradinitelor private si nici al copiilor care s-ar putea inscrie in aceste unitati, nu este cunoscut nici numarul necesar de educatoare. Lipsa de cadre didactice specializate este acuta in toata tara, din cauza salariilor foarte mici oferite.
Mai exista si o alta explicatie, spun mai multe voci din randul educatoarelor: in ciuda crizei de cadre calificate, acordarea de posturi la unele inspectorate este conditionata financiar.

» Educatoare cu norma dubla
In Bucuresti functioneaza 180 de gradinite de stat si 111 particulare, dar acestea nu vor avea capacitatea de a acoperi toate solicitarile, existand un deficit de aproape 10.000 de locuri. Fata de cele 37.000 de cereri depuse de parinti, gradinitele Capitalei vor putea primi doar 27.400 de copii.
Deficitul de locuri in gradinitele din Bucuresti va fi suplinit, si in acest an, prin marirea numarului de copii dintr-o grupa, de la 20 la 25-30, a precizat Marian Banu, purtator de cuvant la Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti.
Crizei de locuri i se adauga si cea a educatoarelor, deficitul fiind de 570 de cadre. "Pentru a rezolva problema vom merge, in mare parte, pe sistemul de plata cu ora – unele educatoare vor putea avea doua norme – si vom organiza in continuare concursuri pentru locurile libere", ne-a declarat Marian Banu.

Cele mai citite

Avertizare meteo: Cod galben de ninsori viscolite și polei în sud-estul României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru ninsori viscolite și polei în județele Tulcea, Constanța, și partea de est...

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă