Mai mult de trei sferturi (70%) din romanii din mediul urban vor sa investeasca, in perioada 2008-2009, in amenajarea si repararea locuintei proprii, arata un studiu realizat de compania IRSOP Market Research & Consulting.
Potrivit studiului, realizat in anul 2007, aproape jumatate (40%) din romanii din mediul urban aveau intentia, la data realizarii studiului, de a amenaja locuinta in urmatoarele luni, in timp ce 15% din ei intentionau sa faca reparatii majore. Mai mult, 15% din participantii la sondaj au declarat ca intentioneaza sa construiasca o locuinta. Investitia in "casa de la tara" reprezenta optiunea a 7% din participantii la studiu, in timp ce cate o cota de 13% aveau in vedere extinderea casei sau cumpararea unei locuinte noi.
Specialistii in domeniu pun apetitul romanilor pentru investitii, atat pentru amenajarea si repararea locuintelor proprii, cat si pentru cumpararea acestora, pe seama sentimentului de insecuritate resimtit de romani. "Acest apetit pentru a investi in locuinte provine dintr-un sentiment de insecuritate, care este resimtit de romani, pe strada, in trafic si in alte medii", a explicat Petre Datculescu, directorul IRSOP.
Datele au fost culese anul trecut, pe un esantion de 6,9 milioane de persoane din mediul urban, la cererea BCR Banca pentru Locuinte, institutie care combina creditarea cu economisirea pentru finantarea investitiilor pentru locuinte. Potrivit autorilor studiului, ponderea persoanelor interesate de sistemul de economisire-creditare a ajuns, in 2007, la 33%, de la 28% in 2006, pentru acest an fiind estimat un avans al ponderii la 38%.
Specialistii sustin ca potentialul pietei este mare, in conditiile in care 40% din totalul gospodariilor, in special cele din mediul rural, nu au grup sanitar, baie sau dus in interiorul casei, iar jumatate dintre locuintele Romaniei necesita reparatii, conform Institutului National de Statistica. "Mizam pe necesarul de finantare in scopul imbunatatirii standardelor locative, in special modernizare, renovare si reabilitare", ne-a declarat Petre Tulin, presedintele executiv al BCR Banca pentru Locuinte.
» Regulamentul BNR favorizeaza bancile pentru locuinte
Noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind creditarea populatiei favorizeaza bancile de economisire-creditare, deoarece acestea ofera produse cu randamente fixe, precum si dobanzi fixe la credite. "Scopul regulamentului este de a incuraja economisirea si de a descuraja creditarea. Pe noi ne favorizeaza aceasta evolutie, dar nu este un factor determinant, intrucat ne urmarim planul de afaceri", a spus Petre Tulin.