"De cati bani este nevoie pentru a asigura unui pensionar trei mese decente pe zi?" Nu va grabiti sa raspundeti la aceasta intrebare pentru ca s-ar putea sa gresiti. Functionarii de la Casa Nationala de Pensii sunt de parere ca 7 lei este o suma suficienta pentru a-l satura pe un pensionar care, in plus, se afla la tratament si odihna intr-o statiune balneoclimaterica din Romania. Este vorba despre acele sejururi pentru care pensionarii platesc doar contravaloarea a jumatate din pensia lunara, statul urmand sa suporte diferenta pana la pretul real al biletului. Printre firmele cu care Casa Nationala de Pensii a incheiat contracte in 2008 se numara si unitati turistice care au castigat licitatia cu preturi incredibile.
De exemplu, un hotel din Olanesti ofera trei mese pe zi in contul sumei de 7,14 lei. Reprezentantii unor organisme din domeniul hotelier recunosc ca nu s-ar putea descurca cu acesti bani pentru a asigura mese decente clientilor. Cu toate acestea, directorul hotelului respectiv spune ca mancarea este suficienta. Reporterii "Romaniei libere" au testat meniul respectiv si au ramas impresionati de "minunile" incluse in acesta, printre care la loc de cinste s-ar putea numara felia de parizer de… 5 grame.
"Cati bani va trebuie intr-o zi ca sa puteti manca pe saturate in Romania?" Daca ni s-ar pune o astfel de intrebare, cu siguranta ca raspunsurile noastre ar fi foarte diferite. Cu siguranta ca pana si cei mai cumpatati nu ar indrazni sa avanseze o suma mai mica de 10-15 RON. Ei bine, va inselati! Functionarii de la Casa Nationala de Pensii cred ca, intr-o tara precum Romania, 7 lei este o suma care poate acoperi micul dejun, pranzul si cina unui om. si nu oriunde, ci intr-o statiune montana de odihna si tratament.
Viata de pensionar
Pensionarul Liviu Glenbovschi si-a cumparat in aceasta vara un bilet de odihna intr-una din statiunile noastre balneoclimaterice. Este vorba despre acele pachete turistice, care includ cazare, masa si tratament, subventionate aproape in totalitate de stat si pentru care clientul plateste doar echivalentul a jumatate din pensia sa lunara. Liviu Glenbovschi a ales un sejur de 18 zile la Olanesti in judetul Valcea, localitate in care mai fusese si in alti ani si unde putea sa faca tratamentul potrivit afectiunilor sale. Pensionarul a fost cazat la Hotelul Olanesti, clasificat cu trei stele, aflat sub contract cu Casa Nationala de Pensii. Viata de pensionar in Romania il obisnuise pe Liviu Glenbovschi sa nu fie prea pretentios, chiar si atunci cand merge sa se recreeze intr-o statiune montana.
Omul a trecut cu vederea conditiile de cazare (cate trei pensionari ingramaditi intr-o camera construita pentru doua persoane) sau aspectul invechit al hotelului si al restaurantului. Atunci cand a cerut insa bonurile de masa si a vazut ca valoarea acestora este de doar 7,14 lei pe zi, Glenbovschi s-a revoltat. "Cum e posibil sa asiguri trei mese din acesti bani, mai ales ca vorbim de oameni batrani, care au nevoie de diete speciale?", s-a ingrozit omul. "Pensionarii se multumesc cu orice pentru ca platesc putin pe bilet, cateva milioane, in functie de pensia pe care o au. Ei nu stiu insa ca sejurul lor costa destul de mult, in cazul nostru aproape 13 milioane de lei vechi, bani care sunt platiti de Casa de Pensii", a declarat Glenbovschi, care a facut si o plangere la Protectia Consumatorului impotriva societatii comerciale care administreaza Complexul Olanesti.
5 grame de parizer
Plecand de declaratiile pensionarului, am vrut sa vedem cu ochii nostri "minunea" si am facut o vizita la Olanesti. Ce poti manca cu 7 lei pe zi? Micul dejun ne-a produs prima depresie: o farfurie care parea indecent de goala, pe care se aflau fix doua felii transparente de cascaval, sase felii de salam cu aspect dubios si un cubulet de unt. Alaturi, o cana cu ceai. Gramajele afisate pentru alte meniuri erau, de asemenea, descurajante: "50 de grame de branza, 16 grame de unt si 5 grame de parizer". Ne-am gandit ca unii oameni nu mananca prea mult dimineata, dar, cu siguranta, acestia compenseaza cu pranzul. Nici cea de-a doua masa a zilei nu ne-a oferit insa vreo surpriza prea placuta: felul intai – supa de rosii, felul doi – piept de pui cu orez (120 de grame, dupa cum era scris in dreptul meniului), iar ca desert – o prajiturica. Cina se situa intre aceleasi coordonate.
Chiar daca in opinia noastra mancarea era foarte putina, pensionarii cu care am vorbit incercau sa nu dramatizeze. "Mancarea, chiar putina, e buna la gust. In plus, cred ca mai putina carne este binevenita", spune un pensionar aflat la tratament in Hotelul Olanesti. "Acest meniu este o bataie de joc pentru pensionari. Oamenii astia nu se plang deoarece au platit putin pe bilet", spune in replica Liviu Glenbovschi.
"S-a plans cineva de masa?"
Plecand de la pretul meniului de la Hotelul Olanesti, am vrut sa vedem daca institutia responsabila pentru confortul clientilor, Casa Nationala de Pensii (CNPDAS), cunoaste situatia. Primul lucru pe care l-am auzit a fost, de fapt, o intrebare: "S-a plans cineva de masa?". Ulterior am aflat ca Hotelul Olanesti apartine firmei SC Riviera SA, care are doua contracte incheiate cu Casa de Pensii, unul pentru Hotelul Olanesti si celalalt pentru vilele din aceeasi statiune. Potrivit informatiilor furnizate de CNPDAS, firma respectiva a castigat licitatia pentru biletele de tratament acordate pensionarilor cu urmatoarea oferta: cazare – 34,34 lei pe zi, tratament – 38,10 lei pe zi si masa – 7,14 lei… pe zi. Practic, din cele peste 120 de unitati de cazare cu care Casa de Pensii are incheiate contracte in acest an, SC Riviera SA practica cele mai mici tarife pentru masa.
"Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achizitie publica este oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Metoda utilizata este metoda cost/calitate. Aceasta presupune clasificarea ofertelor in ordinea descrescatoare a punctajelor combinate, tehnic si financiar", se arata in raspunsul oficial trimis redactiei de Casa de Pensii. Cu alte cuvinte, firma respectiva a indeplinit conditiile prevazute de lege pentru a participa la licitatia pe care de altfel a si castigat-o. Nici unul dintre functionarii de la Casa de Pensii nu si-a pus insa problema daca 7 lei este o suma care poate asigura trei mese decente intr-o zi.
Mancare ca la spital
Directorul general al Hotelului Olanesti, Liliana Uta, ne-a declarat ca, in opinia sa, pensionarii nu au motive intemeiate sa se planga. "Costurile pentru mese sunt aceleasi cu alocatiile de hrana din spitale. Mancarea este suficienta, iar pensionarii care se plang sunt, de fapt, nemultumiti din alte motive: anul acesta nu am mai fost de acord sa le dam bonuri valorice cu care sa-si cumpere bere si vin. De asta sunt suparati, nu ca nu le ajunge mancarea", a declarat Liliana Uta.
"Nu este un tarif realist"
Am cerut lamuriri si de la alte persoane implicate in domeniul industriei hoteliere. Dragos Raducan, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turism, ne-a declarat sec: "Va spun din experienta: nu se pot asigura trei mese decente pe zi cu acesti bani. Pretul de 7 lei nu este realist". Rodica Pencea, secretarul general al Organizatiei Patronale din Turismul Balnear, a declarat la randul ei: "Cred ca problema este aceea ca pensionarii nu sunt informati asupra continutului exact al pachetului de servicii. Daca pretul unui bilet este mic inseamna ca undeva s-a facut rabat de la calitate. Sa luam cazul expus de dumneavoastra: cazare la hotel de trei stele, tratament de 38 de lei pe zi. Inseamna ca masa a fost mai ieftina. La Olanesti exista si hoteluri la care masa costa 300 de mii de lei pe zi. Deci nu peste tot este la fel".
» Mancare ieftina
Chiar daca Romania nu este o tara deloc ieftina, exista multe locuri in care costurile meselor zilnice sunt foarte scazute. Astfel, alocatiile de hrana din spitale sunt cuprinse intre 6 lei si 16,2 lei. Sumele cele mai mari sunt acordate de Ministerul Sanatatii bolnavilor straini internati la Institutul National de Gerontologie si Geriatrie, iar cele mai mici, copiilor care au pana la trei ani. Pacientii cu boli comune mananca in valoare de 7 lei pe zi. Aproximativ intre aceleasi limite se situeaza si alocatiile de hrana din domeniul asistentei sociale, camine de batrani, orfelinate etc. O alta categorie de persoane care mananca foarte ieftin o reprezinta detinutii, pentru care statul aloca zilnic in medie 3,88 de lei. Potrivit reprezentantilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor, persoanele aflate in inchisorile romanesti beneficiaza si de hrana provenita din gospodariile proprii ale locurilor de detinere respective.