» Votul uninominal vine ca o mana cereasca pentru ministrii actualului Guvern. Cei mai multi si-au facut colegii in functie de interesele electorale.
» Ei si-au raspandit candidaturile pentru Parlament in diferite colegii din tara, unde au "investit" puternic din banul public pentru a castiga bunavointa alegatorilor.
» Executivul aloca fonduri in aceasta perioada in special in zonele in care candideaza titularii de portofolii ministeriale.
Varujan Vosganian, Cristian Adomnitei, Tudor Chiuariu sau Relu Fenechiu sunt patru nume sonore care concureaza pentru un fotoliu in viitorul Parlament al Romaniei. Toti patru detin posturi-cheie in Guvernul Romaniei sau in Legislativ si s-au folosit de functia detinuta pentru a-si face campanie pe banul public. Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, este personajul care a atras la Iasi nenumarate fonduri. Opozantii sai au sesizat ca acest lucru s-a facut in detrimentul altor zone ale tarii si pentru influentarea electoratului din colegiul unde va candida si-i pregatesc o motiune simpla pe tema educatiei. Din totalul sumelor alocate pentru scoli pe tot judetul, colegiul nr. 7 Iasi al lui Adomnitei a primit 34% din toata suma alocata de minister scolilor de la Iasi.
Comunele de aici – Gropnita, Erbiceni, Podu Iloaiei, Lungani, Dumesti, Popesti, Sinesti, Butea, Rachiteni, Mircesti, Al.I. Cuza – au primit banii direct pentru reabilitari din bugetul Ministerului Educatiei, fara a trece prin filtrul primariilor locale. Intr-o situatie echitabila, fiecaruia dintre cele sapte colegii ale Iasiului ar fi trebuit sa ii revina aproximativ 14% din fondurile totale. "Nu am favorizat pe nimeni. Fondurile au fost impartite in functie de nevoile pe care le au scolile de acolo. Daca banii se dadeau prin primarii, terminam lucrarile in anul scolar urmator", a precizat Cristian Adomnitei. Culmea, ministrul Adomnitei a inmanat personal sambata cheile la cele 34 de microbuze scolare repartizate in etapa din acest an judetului Iasi, din care 10 microbuze sunt ale colegiului electoral nr. 7 in care candideaza Adomnitei.
"Fara doar si poate, este implicat factorul politic in impartirea banilor. Noi avem o scoala in satul Boureni, pentru care am primit in martie 4 miliarde lei vechi cu care am reusit de s-a facut fundatia. Acum nu am mai primit bani", a precizat primarul PD-L Constantin Apostol din comuna Bals, judetul Iasi. Practic, aproape toate comunele cuprinse in colegiul electoral al ministrului Adomnitei au cel putin o scoala care primeste finantare de la Guvern pentru reabilitare.
Vosganian da pensii, Fenechiu – sustinut de Orban
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, la Iasi, ca in 2012 PIB-ul pe cap de locuitor va ajunge la 10.000 euro, ceea ce ar insemna ca salariul mediu brut se va ridica la 3.000 lei, iar pensia medie la 1.250-1.300 lei. Intocmind programul de guvernare al PNL, Varujan Vosganian a anuntat, tot la Iasi, unde candideaza pentru un fotoliu de senator, ca Romania va ajunge a saptea putere economica a Europei, la sfarsitul unui nou mandat de-al domniei sale. "Tinta este sa ne apropiem de pozitia a saptea ca putere economica in Uniunea Europeana. Estimam ca PIB-ul va creste de la 135 miliarde euro, cat este in prezent, la 220 miliarde euro. De asemenea, in 2012, PIB-ul pe cap de locuitor va fi 10.000 euro. In echivalentul banilor de astazi, salariul mediu brut lunar va fi de 3.000 lei, iar pensia medie de 1.250-1.300 lei", a declarat Varujan Vosganian.
Ministrul Economiei si Finantelor a prezentat o lista cu investitiile pentru Aeroportul International Iasi, obiectiv pentru care Guvernul a alocat zece milioane euro intr-o prima transa sau alocarea de fonduri pentru inceperea lucrarilor la soseaua de centura. Pe lista s-au mai clasat Complexul Muzeal Palatul Culturii, care a primit finantare pentru demararea lucrarilor, sau Palatul de la Ruginoasa si, nu in ultimul rand, Filarmonica din Iasi, pentru reabilitarea careia si ministrul Educatiei a facut promisiuni de 20 milioane euro.
Completand promisiunile lui Vosganian, Relu Fenechiu, presedintele PNL Iasi, a aparut la brat cu Ludovic Orban inaugurand lucrarile la soseaua de centura a Iasiului, o noua constructie inceputa exact in campania electorala. Investitia totala pentru cei 32 de kilometri ai centurii iesene este de 136 milioane lei, iar termenul de executie este de 36 de luni. O data cu centura s-au demarat lucrarile si la Gara Letcani. Intreaga zona in care au fost inaugurate santierele electorale se afla, intamplator, in colegiul electoral al lui Relu Fenechiu.
Iorgulescu isi lipeste imaginea de Sibiu
Fara indoiala, Adrian Iorgulescu este cel mai prezent ministru postdecembrist in municipiul Sibiu. Iorgulescu este nascut si crescut in Bucuresti, dar candideaza la Sibiu. Impulsul de imagine pe care titlul de capitala culturala europeana l-a dat Sibiului a fost speculat si de ministrul liberal, care foloseste capitalul de imagine acumulat de-a lungul anului 2007 pentru o candidatura in municipiul Sibiu.
In prezent, Adrian Iorgulescu este presedintele interimar al filialei sibiene a PNL. Iorgulescu nu a ratat nici un eveniment major al capitalei culturale europene. Ministerul Culturii a sprijinit financiar programul "Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007" cu 50 milioane euro. Decontul total se apropie de 117 milioane euro, in conditiile in care prima cifra anuntata de Ministerul Culturii a fost de 150 milioane euro. Practic, Ministerul Culturii a alocat aproape jumatate din bugetul total al capitalei culturale europene.
Atanasiu candideaza pentru imunitate
Cel mai cunoscut candidat la Parlament in judetul Alba este Teodor Atanasiu, presedintele AVAS si presedintele Organizatiei Judetene a PNL. Este pentru prima data cand Atanasiu candideaza intr-o pozitie eligibila pentru un mandat de parlamentar. Presedintele AVAS tine foarte mult sa isi asigure imunitatea in perspectiva in care PNL nu va mai fi la guvernare dupa alegerile din toamna. si pentru ca sansele de reusita sa fie cat mai mari, Teodor Atanasiu si-a aranjat un colegiu cat mai avantajos, format din orasele Cugir si Zlatna, respectiv localitatile rurale din jurul acestora. Cugirul este orasul natal al lui Atanasiu si este dominat de liberali. De asemenea, mai multe comune din aceasta zona au administratie PNL.
Atanasiu mizeaza pe ajutorul primarilor liberali in campanie, avand in vedere ca nu are o imagine prea buna nici macar in orasul natal, unde este considerat unul dintre "groparii" uzinei mecanice. Imediat ce a fost desemnat candidat PNL, Atanasiu a promis bani de la Guvern pentru mai multe localitati din aceasta zona. De altfel, conducerea PNL Alba nu mai pare interesata de judet in ansamblu din punct de vedere al ajutorului financiar guvernamental, ci doar de cele doua colegii pe care le vrea castigate, respectiv cel in care candideaza Atanasiu si cel pregatit special pentru deputatul Nicolae Popa, format in jurul oraselor Aiud si Ocna Mures.
Promisiuni pentru un nou mandat
In judetul Mures, cei doi ministri parlamentari Eugen Nicolaescu (PNL) si Laszlo Borbely (UDMR) si-au asigurat aproape 100% prezenta in noul Parlament pe cate un fotoliu de deputat. Astfel, Eugen Nicolaescu va candida cel mai probabil in colegiul nr. 7, care este dedicat PNL, in conditiile in care cuprinde comunele de pe Valea Muresului, cateva localitati de pe campie, unde liberalii au obtinut, de asemenea, majoritatea, si orasul Sarmasu, cu primar liberal. Colegiul nr. 7 este o zona in care liberalii mureseni au investit foarte mult in ultimii ani, incepand de la festivalul Vaii Muresului, pe care l-au initiat imediat dupa intrarea la guvernare, pana la promisiunile lui Eugen Nicolaescu referitoare la construirea de noi spitale in zona.
Cat il priveste pe Laszlo Borbely, acesta a obtinut girul UDMR pentru a candida pentru un fotoliu de deputat in colegiul nr. 1 din Targu Mures, care cuprinde zona veche a orasului Targu Mures cu populatie majoritar maghiara, fapt ce ii va garanta noul mandat chiar si in conditiile in care investitiile din partea Ministerului Dezvoltarii catre Targu Mures au fost nesemnificative din cauza disputelor pe care ministrul le are cu primarul PD-L de aici, Dorin Florea.
Ministrul Muncii mizeaza pe pensionari
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, va candida pentru un nou mandat de senator in colegiul nr. 1 din judetul Galati, care cuprinde localitatile din jurul municipiului Tecuci si din centrul judetului. Tot in nord-vest, chiar in colegiul 1, dar in cel pentru Camera Deputatilor, va candida si secretarul de stat la Ministerul Administratiei si Internelor Paul Victor Dobre. Cei doi lideri liberali au preferat sa candideze in colegiul 1 pentru ca in acea zona sunt grupate cele mai multe localitati cu primari PNL. Dobre se bazeaza pe faptul ca este cunoscut in satele din zona, de pe vremea inundatiilor din 2005 si 2007, ca "ministru al necazurilor", fiind pentru sateni omul care distribuie ajutoarele de la Rezervele Statului. Pentru ministrul Muncii, plata majorata a pensiilor incepand de la 1 noiembrie va fi, cu siguranta, "masina de voturi" pe care se bazeaza pentru a obtine mandatul de senator.
Cea mai mare parte din cei aproximativ 195.000 de locuitori ai localitatilor din colegiul 1 pentru Senat si 73.000 de locuitori ai satelor din colegiul 1 pentru Camera Deputatilor sunt pensionari, asa ca, in momentul in care pensionarii din Tecuci si cei din sate vor primi talonul cu pensia cu 20% mai mare decat cea din octombrie, Pacuraru nu va trebui decat sa-si laude rolul de autor al acestei majorari pe care o asteapta din anii ’90. Cu siguranta ca un discurs similar despre contributia sa la majorarea pensiilor va avea si Victor Dobre.
Ovidiu Silaghi si investitorii sai canadieni
Ministrul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Ovidiu Silaghi, nu si-a ales deocamdata colegiul in care va candida. Liberalii din Satu Mare incearca sa-l convinga sa candideze in municipiul resedinta de judet, insa exista si voci care spun ca ar fi mai potrivita o candidatura la Carei, unde UDMR, partidul care a obtinut rezultate excelente la alegerile locale, ar putea desemna un candidat care sa nu ii puna probleme prea mari ministrului, care a pierdut alegerile pentru sefia Consiliului Judetean.
De la numirea sa in functie, el a incercat sa promoveze interesele localitatilor conduse de primari liberali. De pilda, el a sprijinit alegerea unui camp gazeifer din judetul Satu Mare de catre o companie canadiana care doreste sa exploateze resursele subsolului din Romania.