2.4 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodBilant dezolant pe litoralul romanesc

Bilant dezolant pe litoralul romanesc

Nici in acest an litoralul romanesc nu a reusit sa convinga. In ciuda faptului ca numarul turistilor nu a scazut drastic fata de anul trecut, problemele cu care s-au confruntat acestia au fost mai mari fata de 2007.

» Nelipsitelor servicii de proasta calitate si preturilor exorbitante li s-a adaugat in acest an si o escaladare a violentei. Conflictele armate au devenit obisnuinta, iar gastile de interlopi care isi fac dreptatea cu sabia in mana, in statiunile romanesti, nu mai mira pe nimeni.

Sfarsitul lunii august a adus pe litoralul romanesc scaderea incasarilor hotelierilor. Pe de o parte, tarifele sensibil mai mici comparativ cu varful de sezon, iar pe de alta, numarul din ce in ce mai mic al turistilor sositi la mare au fost principalele cauze. Statisticile Inspectoratului Judetean de Politie Constanta indica o scadere cu aporape 50% a numarului de turisti prezenti weekendul trecut pe litoral. La jumatatea lunii august, la malul marii isi petreceau concediul 200.000 de turisti, in timp ce sambata trecuta numarul acestora scazuse la 110.480. Pe primul loc in ceea ce priveste gradul de ocupare, Mamaia este fruntasa, cu 46.026 turisti, urmata de Neptun cu 29.500 de turisti si de Eforie Nord si Sud cu 14.265 de vizitatori. Ca si in anii trecuti, majoritatea turistilor au fost romani. Tour-operatorii germani TUI si Neckermann s-au retras de pe piata, iar in lipsa lor ceilalti privesc cu circumspectie litoralul romanesc.

Experimentul "All Inclusive" a esuat
Dintr-un total de aproape 250 de unitati de cazare operationale pe litoral in 2008, oferta "All Inclusive" se regaseste in cel mult zece cazuri. 2008 s-a vrut a fi anul introducerii acestui sistem pe piata autohtona. S-a vrut, pentru ca la finalul sezonului un numar mare de turistii s-au declarati nemultumiti de oferta hotelierilor. Pe langa reclamatiile privind hotia din bucatarie, turistii s-au plans de confortul limitat din camere. Nu exista alte servicii puse la dispozitia vizitatorilor, se plateste pentru sezlonguri si, in general, pentru tot ceea ce ar fi trebuit sa fie inclus in pretul unui bilet. O alta problema a unitatilor de cazare de pe litoral este faptul ca circa un sfert dintre ele sunt de una sau doua stele. Camerele vechi, cu mobilier din anii ’70, multe fara baie sau chiar toalete, sunt adevarate ghetouri. Ele au atras insa categoria turistilor cu venituri foarte reduse, care nu pot plati mai mult de 20 sau 30 de lei pe camera, in extrasezon.

In varf de sezon, preturile multor locuri de cazare sunt supraevaluate fata de conditiile oferite. Hotelierii mizeaza pe faptul ca, pe fondul putinelor camere decente ca dotare si costuri, care exista pe litoralul romanesc, turistii vor accepta orice gasesc.
Iar la tarife peste 100 de euro pe camera, pentru un hotel de trei sau patru stele, litoralul romanesc este mai scump decat multe destinatii turistice de top din Europa.

Calitatea apei, o problema nerezolvata
2008 ar fi trebuit sa fie primul an in care se aplica noile normative privind monitorizarea calitatii apelor conform standardelor UE. Buletinele de analiza recoltate in aceasta vara din statiunile autohtone au fost declarate satisfacatoare, insa, in realitate, lucrurile stau mult mai prost. Turistii romani – dar, mai ales, straini – s-au plans de calitatea apei marii pe litoralul romanesc. Autoritatile romane dau vina pe factorii naturali care accelereaza procesul ireversibil de toxifiere a marii. De-a lungul litoralului exista mai multe zone critice din punctul de vedere al protectiei mediului. Prima este in nord, respectiv intre Navodari si Mamaia. Urmeaza Eforie Sud si Venus, unde exista concentratii mari de sulf. Periodic sunt recoltate probe de apa pentru stabilirea concentratiei de nitrati, nitriti si agenti patogeni. Acestia din urma provin exclusiv din activitatile umane, iar aparitia lor intr-un procent ridicat indica prezenta unor deversari de resturi menajere.

Tarmul, inundat de alge
Apa marii a fost si in acest an, ca si in sezoanele trecute, plina de alge. Chiar in mijlocul sezonului, peste zece utilaje grele strangeau de zor cele aproape 100 de tone de alge aduse noaptea pe nisip. Algele apar din cauza fenomenului numit eutrofizare, vara, cand creste cantitatea de nutrienti din ape. Mirosul pe care il emana este pestilential, iar daca acest lucru nu este de ajuns pentru a alunga turistii de pe plaja, cu siguranta ca utilajele grele care le strang reprezinta un motiv decisiv, din cauza zgomotului infernal pe care il produc. Zonele cele mai grav afectate au fost cele din sudul litoralului. Totusi, cantitatea de alge din acest an a fost mai mica decat in 2007, cand s-au strans 26.000 de tone.

Pe de alta parte, problema gunoiului nu a fost rezolvata nici anul acesta pe litoralul romanesc. In statiunea Costinesti, de exemplu, cu greu s-a gasit un loc sa-ti pui prosopul, in august mai ales, nu doar din cauza faptului ca plajele tot mai mici sunt ocupate de foarte multi oameni, ci pentru ca nisipul ramas liber e inundat de PET-uri, mucuri de tigara sau ambalaje de inghetata. Vina pentru aceasta situatie rusinoasa este impartita intre autoritati si turisti. Primii nu au montat suficiente cosuri de gunoi, asa ca cele care exista se umplu foarte repede si dau pe afara. Cei din urma arunca ceea ce nu mai intra in cos oriunde se nimereste, apoi zac fara nici o retinere, la soare, printre aceleasi resturi fermentand.

Salvamari neplatiti
In sudul litoralului, firma care s-a ocupat de activitatea de salvamar nu a fost platita, pentru ca licitatia fusese castigata de o alta societate. O situatie bizara, explicata de cei care au stat pe plaja sa vegheze turistii prin faptul ca cineva trebuia sa faca acest lucru. In ciuda salvamarilor prezenti pe litoral, marea si-a luat tributul si in acest an. La inceputul lunii august, doi tineri de 23 si 24 de ani au murit inecati, iar fata care era cu ei a fost scosa din apa in ultimul moment. Curentii puternici si lipsa experientei duc la aceste adevarate tragedii.

Militar american impuscat in Mamaia
Constanta ocupa un loc fruntas in topul reglarilor de conturi intre grupari mafiote. Turistii sositi pe litoral asista de multe ori si fara voia lor la batai intre diverse gasti, impuscaturi si alte agresiuni. Nu mai departe, vineri spre sambata noaptea, patru tineri au fost retinuti si vor fi judecati pentru ca au atacat cu pistolul si au ranit in statiunea Mamaia un militar american. De cele mai multe ori, autorii agresiunilor armate nu pot fi identificati din cauza ca armele utilizate in schimburile de focuri nu sunt inregistrate. Piata neagra constanteana abunda de pistoale cu gaze si chiar arme de foc, cu preturi de vanzare putin peste 100 euro. Furturile din camerele de hotel si din masinile turistilor ocupa primul loc ca numar al infractiunilor. Astfel de cazuri sunt semnalate aproape in fiecare zi. Urmeaza accidentele rutiere, al caror numar a ajuns sa depaseasca 150 in fiecare zi.

O suta de dosare penale pentru posesie de droguri
Deschiderea granitelor cu vestul si relaxarea controalelor la frontiera conform standardelor Uniunii Europene au efecte negative in domeniul combaterii traficului si consumului de droguri. Sezonul estival 2008, in prag de inchidere, a consemnat o dublare a numarului de tineri cercetati de procurori. "Pana in prezent au fost intocmite peste 100 de dosare penale pentru detinere si trafic de stupefiante", a precizat subcomisarul Aurelian Pavel, seful BCCOA Constanta. Anul in curs inregistreaza si o premiera, daca o putem numi asa, in acest domeniu. In camera unui student la medicina din Constanta ofiterii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog au descoperit la inceputul verii prima cultura de plante din Europa utilizata la obtinerea asa-numitului "DMT", un drog inlocuitor al stupefiantelor sintetice, identificat pana in prezent doar in America. Studentul, cetatean american, cultiva plantele in ghivece. Ulterior s-a demonstrat ca studentul avea legaturi peste Ocean si incerca sa puna la punct o retea de trafic in campusurile universitare.

"Numarul agentilor de acoperire este insuficient"
"Anul acesta au fost detasati pe litoral 20 de agenti. Intentionam ca anul viitor numarul lucratorilor sa creasca. In 2008 am colaborat foarte bine cu Jandarmeria in statiunile din sudul litoralului", a mentionat seful BCCOA Constanta. Numarul agentilor de acoperire ce activeaza pe plan local este insuficient comparativ cu sutele de mii de turisti ce viziteaza in fiecare an riviera romaneasca. Din acest punct de vedere, se doreste o cooperare mult mai stransa intre institutiile de stat implicate in ordine publica, paza la frontiera si, nu in ultimul rand, autoritatile responsabile de educarea si prevenirea consumului de droguri. In 2008 ofiterii antidrog constanteni au descoperit 2.500 pastile de ecstasy, un kilogram de heroina si aproape 150 de tigari cu marijuana.

Cu jeepul si ATV-ul pe plaja, printre turisti
ATV-urile si chiar masinile 4X4 au devenit prezente nelipsite de pe plajele romanesti. Din pacate, de multe ori, plimbarile pe nisip au dus la accidente grave. Cel mai recent incident a avut loc spre sfarsitul lunii august, in statiunea Costinesti, unde conducatorul unui autoturism BMW a trecut peste trupurile a doi turisti care stateau pe nisip, ranindu-i grav. Abia dupa acest accident autoritatile au luat masuri, in sensul aplicarii unor amenzi usturatoare. In cazul de fata, conducatorul auto a fost sanctionat cu 10.000 lei. Amenda maxima este de 30.000 lei. Din pacate, in cazul ATV-urilor situatia este mai complicata. Firmele care le inchiriaza inchid de multe ori ochii si nu verifica daca respectivii clienti au carnet de conducere sau macar 18 ani. Chiar daca nu produc accidente, zgomotul si nisipul aruncat in urma lor sunt de ajuns ca sa te faca sa renunti la plaja.

Accident mortal pe skijet
Adevaratele tragedii s-au produs insa pe apa, acolo unde alti tineri teribilisti tin sa impresioneze audienta cu dibacia in manevrarea skijeturilor. Cel mai grav accident a avut loc in luna iulie, tot in statiunea Costinesti. Un tanar a murit pe loc, iar altul a fost grav ranit, in urma coliziunii frontale dintre doua ambarcatiuni. Accidente de acest gen au avut loc si in statiunea Mamaia. La inceputul verii, doi straini care se plimbau pe Lacul Siutghiol cu skijeturi au intrat in coliziune. Din fericire, au scapat cu viata.

» SIDA vine din nisip
Un alt pericol mortal care ii pandeste pe turistii care se aventureaza pe plajele de pe litoral sunt seringile aruncate la intamplare sau ascunse in nisip. La inceputul sezonului, un tanar din judetul Neamt s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta dupa ce s-a intepat intr-un ac de seringa, in timp ce se plimba pe plaja Modern din Mamaia. Directorul institutiei, Sorin Rugina, preciza la momentul respectiv ca de obicei acele provin de la utilizatorii de droguri injectabile. Din aceasta cauza, riscul contaminarii cu virusul hepatic sau chiar cu HIV este mare. Tot in nisip au stat ascunse si conducte metalice ruginite, exact in zona de imbaiere.

Cele mai citite

Chemat să dea explicații! Ramin Rezaeian, convocat de comisia de etică după îmbrățișarea unei fane

Ramin Rezaeian (34 de ani), fundașul echipei Esteghlal și component al naționalei Iranului, a fost convocat de comisia de etică a Federației de Fotbal...

Vladimir Putin i-a transmis scuze președintelui azer pentru prăbușirea avionului Azerbaidjan Airlines în Kazahstan

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, despre prăbușirea avionului Azerbaidjan Airlines și și-a cerut scuze deoarece „incidentul tragic” a...

Ana Bogdan și Anca Todoni pe tabloul principal la Brisbane!

Ana Bogdan și Anca Todoni au reușit să se califice pe tabloul principal al turneului WTA de la Brisbane, în urma unor victorii solide. Competiția,...
Ultima oră
Pe aceeași temă