» Daca Adrian Nastase da Bucurestiul pe Mizil, iar Geoana spera sa ajunga in toamna senator de Dabuleni, altii dau scaunul de deputat pe unul de senator ori invers, in functie de cota de popularitate pe care o au si de premisele stabilite de alegerile locale.
» Calculele se fac si se desfac, iar candidatii "sar" dintr-un colegiu in altul.
Disparitia posibilitatii de a se ascunde pe o lista de partid i-a determinat pe majoritatea politicienilor sa apeleze la tot felul de trucuri pentru a-si mari la maximum sansele de a prinde un loc in Legislativul viitor. Primul pas l-a constituit delimitarea colegiilor uninominale pe principiul "unul mie, unul tie". La "mica intelegere" au cazut PNL, UDMR si PSD (cu PC "la remorca"), iar din tabara democrat-liberala au curs acuzatii de "cardasie" si "blat ordinar". Al doilea pas pentru maximizarea sanselor de castig s-a materializat intr-o veritabila goana dupa un colegiu prietenos, luandu-se in considerare culoarea politica a primarului si scorul obtinut in alegerile locale.
Asa s-a ajuns ca, de exemplu, un politician nascut in Prahova, care a reprezentat pana acum judetul Cluj, sa-si aleaga pentru alegerile din toamna un colegiu din Calarasi. Este vorba de senatorul PNL Norica Nicolai, a carei candidatura intr-un colegiu din Calarasi a fost validata de conducerea partidului dupa ce, o vreme, s-a discutat ca vicele PNL ar putea alege judetul Arad.
Alt liberal, situatie asemanatoare: Dan Motreanu, secretar general al PNL, nascut in judetul Hunedoara, in prezent deputat de Bucuresti si viitor parlamentar de Calarasi, in conditiile in care liberalii au obtinut in acest judet, la alegerile locale, unul dintre cele mai bune scoruri. Schimbare de coordonate geografice ar dori sa inregistreze in toamna si deputatul PNL Catalin Micula. Chiar daca reprezinta judetul Salaj din 2000 incoace, Micula, originar din Bihor, ar vrea sa ajunga deputat de Bucuresti, intr-un colegiu din sectorul 4, condus de conservatorul Cristian Popescu Piedone.
In contrapartida, Capitala nu s-a mai dovedit atractiva pentru pesedistul Adrian Nastase. Desi actualul mandat este al cincilea in care a reprezentat Bucurestiul, ex-premierul si-a depus candidatura pentru un colegiu din Prahova, care cuprinde si orasul Mizil. Cu grija si-a ales colegiul si seful de partid al lui Nastase, Mircea Geoana. Acesta se vede senator de Dolj, de Dabuleni mai exact, in conditiile in care atat presedintia consiliului judetean, cat si primaria Dabuleni au revenit PSD dupa alegerile din iunie. Geoana pare sa fie destul de sigur de sansele sale daca tinem cont ca si-a inceput campania in Dolj comparandu-se cu Tony Blair si dand asigurari localnicilor din Dabuleni ca va veni in circumscriptie si cand va fi prim-ministru, chiar daca a lasat a se intelege ca el considera Romania drept "o tara de doi lei"! "Nu era weekend de la Dumnezeu in care sa nu fie acasa in circumscriptia lui de prim-ministru (Tony Blair – n.r.)! si era prim-ministru de Marea Britanie, nu prim-ministru intr-o tara de doi lei", le-a explicat Geoana localnicilor din Dabuleni, al caror vot il va cere in toamna. Un alt social-democrat care si-ar putea schimba judetul este senatorul Cristian Diaconescu. Acesta a reprezentat in acest mandat judetul Constanta, dar a anuntat ca si-ar dori sa candideze intr-un colegiu din Bucuresti, mai exact din sectorul 2, unul dintre cele doua sectoare castigate de PSD la locale.
» Rocade si renuntari
Schimbari se inregistreaza, in urma introducerii sistemului de vot uninominal, nu doar in ceea ce priveste judetele, ci si in legatura cu "tinta" pe care si-o propun politicienii. Din candidaturile anuntate pana acum, opt actuali senatori si deputati doresc sa schimbe Camera. Este vorba de sase deputati (Cezar Preda, Gheorghe Barbu, Constantin Igas si Alexandru Mocanu de la PD-L, Dan Radu Rusanu si Crin Antonescu de la PNL) care vizeaza cate un colegiu pentru Senat. In sens invers, doi senatori (democrat-liberalul Viorel Arion si liberalul Radu Stroe) ar vrea sa obtina mandat de deputat. O explicatie pentru aceste rocade ar putea fi diferenta dintre numarul de locuitori dintr-un colegiu pentru Senat si cel dintr-unul pentru Camera Deputatilor. Implicit, un candidat intr-un colegiu pentru Senat va trebui sa convinga mai multi oameni sa-i acorde votul, astfel ca politicienii cu o buna imagine la nivel national sau local sunt impinsi spre candidaturi la Senat. La polul opus, si-au declarat refuzul de a candida uninominal pentru o functie de parlamentar nume sonore, precum Ion Iliescu si Theodor Stolojan.