Proiectul European al gazoductului Nabucco, la care Romania este parte, e deja compromis, afirma Vladimir Socor, expert al Jamestown Foundation. O destabilizare a Georgiei ca urmare a agresiunii ruse ar anula insa definitiv sansele de a gasi rute alternative la Rusia de transport al hidrocarburilor din zona Marii Caspice spre Europa, avertizeaza expertul de origine romana.
sansele Nabucco par cu atat mai mici cu cat trupele rusesti au ocupat luni seara portul georgian Poti la Marea Neagra, care ar fi trebuit sa devina principalul terminal pentru Nabucco.
Desi presedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat incetarea ofensivei, fortele militare ruse nu se retrag de pe teritoriul georgian, unde continua sa ocupe parti insemnate ale tarii. In capitala georgiana Tbilisi a avut loc un miting de protest impotriva invaziei ruse. In fata a peste 50.000 de oameni, presedintele georgian Mihail Saakasvili a promis ca "David il va invinge pe Goliat". Pe plan diplomatic, presedintele american George W. Bush a transmis un avertisment Rusiei, careia i-a comunicat ca relatiile bilaterale vor avea de suferit daca Moscova isi continua actiunile impotriva Georgiei. Presedintii Poloniei, Ucrainei, Lituaniei, Estoniei si premierul Letoniei s-au deplasat ieri la Tbilisi in semn de solidaritate cu guvernul georgian.
» Vladimir Socor, expert al Jamestown Foundation, afirma ca Occidentul nu are o politica comuna la Marea Neagra. Europenii nu s-au aratat niciodata interesati de regiune, in timp ce atentia americanilor a fost deturnata de razboiul din Irak.
» Domnule Socor, va aflati la Tbilisi. Cum e atmosfera acolo?
Ei, cum sa fie, tensionata…
» Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a anuntat cu cateva ore in urma ca a ordonat incetarea ofensivei militare. Ce au urmarit rusii cu aceasta invazie?
Obiectivele Rusiei s-au schimbat o data cu modificarea situatiei din teren. Primul lor scop a fost sa forteze Georgia sa revina in formatele de negocieri de pace agreate si controlate de Moscova in ceea priveste procesele de pace din Abhazia si Osetia de Sud. Georgia parasise acest format, dar este constransa acum sa revina la conditiile dictate de rusi.
Al doilea scop al Rusiei a fost recucerirea partii din Osetia de Sud care era controlata de guvernul georgian, pentru ca, inainte de invazie, Georgia controla un sfert din regiunea separatista. si acest obiectiv a fost indeplinit.
Al treilea scop urmarit de rusi este acela de a zadarnici acordarea Planului de Actiune pentru Aderare (MAP) de catre NATO Georgiei. Putin nu face decat sa joace cartea argumentului oferit de cancelarul german Angela Merkel care, la summitul NATO de la Bucuresti, a sustinut ca Georgia nu se califica pentru MAP din cauza conflictelor inghetate din Abhazia si Osetia de Sud. Acum, Putin demonstreaza – spre deliciul Angelei Merkel – ca aceste conflicte inghetate sunt un obstacol in calea aderarii Georgiei la NATO.
In sfarsit, Moscova urmareste, prin presiuni politice si militare, schimbarea regimului politic al Georgiei. Rusia nu se multumeste numai cu demisia lui Mihail Saakasvili din functia de presedinte, ci doreste crearea unui vid de putere prin eliminarea intregii echipe actuale si inlocuirea ei cu o conducere fara agenda nationala, care sa renunte la aderarea la NATO si sa isi coordoneze politica cu aceea a Moscovei.
» Rusii au anuntat ca inceteaza ofensiva, dar nu au anuntat ca se retrag. In conditiile in care armata rusa controleaza parti importante din Georgia, cat de viabile mai sunt proiectele energetice si, in special, proiectul Nabucco?
Nabucco este un proiect compromis si este compromis in special de politica americana. Pe de alta parte, acum exista un pericol real ca gazul azer sa fie monopolizat de Rusia. Ideea americanilor era ca, cel putin la inceput, azerii sa furnizeze singuri gazul pentru Nabucco. Acum, Gazpromul a facut o oferta Azerbaidjanului care ii confera, practic, monopol. Cert est insa ca, daca Georgia este destabilizata, atunci nu va mai exista nici o ruta alternativa la Rusia pentru resursele caspice de hidrocarburi. Transportul acestora spre Europa nu se va mai putea face decat prin Rusia.
» Atitudinile adoptate de o parte si de alta a Atlanticului fata de criza georgiana au scos din nou la iveala divergente intre Statele Unite si Europa. Mai putem vorbi de o politica occidentala la Marea Neagra?
O politica occidentala la Marea Neagra nu mai exista. Desi au existat grupuri de experti, printre care m-am numarat, care au incercat sa elaboreze liniile unei astfel de politici si au publicat materiale si carti pe aceasta tema, ea nu s-a realizat. Uniunea Europeana nu a fost niciodata sensibila la aceasta regiune, iar Statele Unite au fost deturnate de conflictele din Irak si Afganistan asupra carora si-au concentrat toate resursele si au neglijat aceasta zona, care este cu adevarat de importanta strategica.
» La ce ne putem astepta in urmatoarele zile?
Situatia este foarte fluida deocamdata in Georgia. Uniunea Europeana incearca prin ministrul de Externe francez, Bernard Kouchner, si prin presedintele OSCE, Alexander Stubb, o mediere. In mod clar, OSCE nu este potrivita pentru a realiza o mediere. Ramane de vazut ce va face Kouchner, dar eu sunt sceptic. Pana acum, el s-a aratat fascinat de Africa si a neglijat complet estul Europei, asa ca nu stiu daca are competenta necesara de a negocia cu rusii.
Important este acum sa nu acceptam crearea unui vid de putere in Georgia. Echipa aflata in prezent la conducerea Georgiei este una extrem de talentata, stralucita. Inlocuirea ei ar insemna destabilizarea si dezorganizarea tarii, cu consecinte incalculabile. Este important, de aceea, ca populatia Georgiei sa se solidarizeze cu actuala conducere.