5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCopil condamnat de birocratie

Copil condamnat de birocratie

Viata unui pusti de 4 ani din Baia Mare este pusa in pericol chiar de cei care ar trebui sa i-o protejeze. Minorul sufera de ciroza hepatica si are urgent nevoie de un transplant de ficat. Legea spune ca in cazul transplantului de organe la minori este necesar ca parintii sa treaca un test psihologic din care sa reiasa ca acestia sunt capabili sa se ocupe de recuperarea copilului dupa interventia chirurgicala. Parintii au picat insa examenul, desi medicii spun ca orice om cu "intelect normal" l-ar fi trecut usor. Din acest moment, problema trebuia sa fie rezolvata de autoritatile statului.

 

Mai exact, Directia pentru Protectia Copilului Maramures urma sa stabileasca un tutore pentru copil, care sa-si asume responsabilitatile in locul parintilor naturali. Copilul a avut din nou ghinion. Directoarea institutiei, cea care cunostea cel mai bine situatia minorului, este amenintata cu destituirea si nu a mai trecut pe la munca. Functionara care-i tine locul spune ca a aflat abia la sfarsitul saptamanii trecute de cazul copilului si a pasat problema unei asistente sociale, care a promis ca va actiona "in regim de urgenta" pentru rezolvarea procedurilor birocratice. Pana atunci, insa, situatia copilului se agraveaza. Medicii spun ca orice zi de intarziere pana la operatie ii poate fi fatala.

Alexandru S., in varsta de 4 ani, si-a petrecut peste o treime din scurta sa viata in saloanele Sectiei Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare. In urma cu trei ani si jumatate, copilul a fost diagnosticat cu ciroza hepatica si singura lui sansa de supravietuire o reprezinta un transplant de ficat. Insa, conform Legii transplantului de organe, in cazul minorilor consimtamantul este dat de parinti sau de reprezentantul legal (tutorele) in urma unei evaluari psihologice.
Parintii lui Alexandru au picat insa acel test, iar transplantul hepatic nu se poate realiza decat daca acestia vor da din nou examenul si il vor trece sau daca vor fi decazuti de autoritati din drepturile parintesti, iar Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASP) Maramures va desemna un tutore. Medicii maramureseni asteapta ca autoritatile locale sa urgenteze demersurile pentru ca Alexandru sa poata fi dus a doua oara la Institutul Fundeni pentru transplant hepatic. Din pacate insa, pe langa "inabilitatea psihica" a parintilor naturali, micutul are probleme si de alta natura. Institutia care ar putea sa rezolve situatia lui, DGASPC, trece printr-o perioada destul de complicata.

 

Directoarea DGASPC Maramures, Cornelica Ilea, a fost amenintata public de presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, ca va fi schimbata din functie. In acest moment, directoarea este plecata din institutie, fiind "probabil in concediu", dupa cum sustin angajatii de la secretariatul DGASPC. Mai mult decat atat, pe 11 august, aproape 1.000 de angajati ai DGASPC Maramures au intrat in greva generala din cauza faptului ca nu a fost incheiat contractul colectiv de munca. Oamenii cer sporuri salariale, prima de stabilitate si prima de vacanta.

Directorul adjunct, Nicolae Boitor, spune ca activitatea centrelor de asistenta sociala continua sa se desfasoare normal si ca persoanele cu handicap si copiii nu au de suferit de pe urma protestului. In cazul lui Alexandru insa lucrurile nu mai suporta nici cea mai mica amanare. Medicii care l-au tratat avertizeaza dezarmati: "Nu mai este foarte mult timp. Deja e tarziu…".

De ce este necesar testul psihologic al parintilor?
Sefa Sectiei Pediatrie a Spitalului Judetean Baia Mare, dr. Lucia Orha, a precizat ca starea actuala a lui Alexandru S. este grava. "Diagnosticul sau este ciroza hepatica. Deja timpul este scurt pentru el… Ce se intampla daca nu se efectueaza transplantul de ficat? Mi-e greu sa pronunt acel cuvant, insa sunt convinsa ca vi-l puteti imagina", a declarat dr. Orha. Medicul baimarean a mai precizat ca Alexandru se afla la cea de-a doua incercare de transportare la Sectia de Transplantologie a Institutului Clinic Fundeni.
"Acest copil a mai ajuns acolo, dar atunci nu s-a putut declansa operatiunea pentru ca parintii sai au refuzat sa semneze angajamentul ca-l vor duce in mod regulat la controalele medicale obligatorii in cazul unui transplant de organ", a mai mentionat dr. Orha. Apoi, o vreme, medicii baimareni n-au mai stiut nimic de Alexandru. De curand el a fost readus la spital. Starea sa se agravase. sefa Sectiei Pediatrie a mai spus ca o fundatie s-a oferit sa ajute familia cu bani pentru tratamentul postoperator. Dupa ce parintii nu au reusit sa dovedeasca faptul ca sunt apti pentru a-l ingriji dupa operatie, fundatia si-a retras sprijinul.

Directorul medical al spitalului, dr. Sabin Nemes Bota, explica de ce este necesar acordul parintilor in cazul unui transplant de organ la un minor: "Dupa transplant, pacientului i se administreaza medicamente imunosupresive pentru prevenirea rejectului organului de catre organism. De asemenea, pacientul trebuie dus regulat la control medical. Sa nu se inteleaga ca acel test psihologic este extrem de complex, el poate fi trecut de orice persoana cu intelect normal. Este o procedura standard care atesta faptul ca postoperator cineva se va ocupa de pacient. Insa in cazul acestui copil situatia e strigatoare la cer! Medicii au luptat eroic pentru el, dar, din cauze care nu mai tin de noi, starea lui se degradeaza pe zi ce trece", spune doctorul Sabin Nemes Bota.

Autoritatile, "prinse" cu alte treburi
Directorul DGASPC Maramures, Cornelica Ilea, intrevedea recent doua posibilitati prin care copilul ar putea primi asistenta medicala de urgenta: decaderea parintilor din drepturile parintesti sau acordul acestora pentru introducerea temporara a copilului in sistemul de asistenta maternala. "Directorul adjunct al DGASPC, Nicolae Boitor, se va deplasa la familia copilului impreuna cu un jurist si va incerca sa consilieze familia pentru a o responsabiliza.

Parintii trebuie sa inteleaga faptul ca, daca nu se vor ocupa de acest copil, vor fi decazuti din drepturi. Daca insa vor fi de acord ca acesta sa fie preluat pentru o perioada de timp in sistemul de asistenta maternala, nu vom mai fi nevoiti sa mergem in instanta. Aceasta este si varianta pe care o doresc", a precizat Ilea pentru publicatia "Estrada maramureseana", in urma cu ceva timp.

De asemenea, directorul DGASPC a precizat atunci ca, daca parintii nu vor constientiza gravitatea situatiei, se va merge pana la solicitarea unui decret prezidential pentru urgentarea procesului de includere a copilului in sistemul de asistenta sociala. Numai ca, intre timp, Ilea, cazuta in dizgratia presedintelui Consiliului Judetean Maramures, nu a mai aparut la serviciu. Secretara institutiei a opinat: "Cred ca este in concediu".
Cu directorul in concediu, directorul-adjunct Nicolae Boitor, care a aflat abia la sfarsitul saptamanii trecute de cazul copilului, desi nu s-a deplasat "la familia copilului impreuna cu un jurist", cum anticipa Ilea, crede ca situatia este rezolvata (!), in sensul ca parintii acestuia si-au dat consimtamantul. Pentru ca problema nu consta in lipsa respectivului consimtamant, ci in examenul psihologic/psihiatric pe care "gardianul legal" al copilului nu l-a trecut, Boitor a pasat pozitia oficiala a institutiei catre asistentul social Oana Buie, responsabila de relatia cu spitalele din partea DGASP. si Buie a aflat de caz doar la finele saptamanii trecute.

"Asteptam un raspuns din partea Serviciului Public de Asistenta Sociala al Primariei Baia Mare, pentru ca parintele este platit de primarie, fiind asistent social pentru copilul care a fost inclus in grupa I de handicap. In functie de acest raspuns, daca din cauza parintilor viata copilului va fi pusa in pericol, vom actiona in regim de urgenta si vom rezolva partea birocratica pentru efectuarea transplantului", a mai declarat Buie.

 

» Legea transplantului de organe
Cel mai recent act normativ care reglementeaza transplantul de organe este Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 – privind reforma in domeniul sanatatii. Articolul 6 prevede: "Prelevarea de organe, tesuturi sau celule de la donatorul viu se va efectua cu avizul Comisiei de Avizare a Donarii de la Donatorul Viu, constituita in cadrul Oficiului Regional de Transplant, care va evalua motivatia donarii si va controla respectarea drepturilor pacientilor. (…) (3) Comisia va evalua atat donatorul, cat si primitorul, care vor fi supusi unui examen psihologic si/sau psihiatric, care sa evalueze capacitatea psihica, precum si motivatia donarii. (4) Examenul psihologic/psihiatric va fi efectuat de catre un specialist, psiholog sau psihiatru, independent atat de echipa care efectueaza transplantul, cat si de familiile donatorului si primitorului".
Sa nu se inteleaga ca acel test psihologic este extrem de complex, el poate fi trecut de orice persoana cu intelect normal. Este o procedura standard care atesta faptul ca postoperator cineva se va ocupa de pacient." Dr. Sabin Nemes Bota

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă