5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialFelix: "Am turnat ca sa castig si eu o paine"

Felix: „Am turnat ca sa castig si eu o paine”

Stenogramele audierii liderului conservator Dan Voiculescu la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii au iesit la iveala din dosarul public aflat la Tribunalul Bucuresti, instanta care trebuie sa hotarasca daca Voiculescu a facut politie politica prin colaborarea sa cu Securitatea. Dialogul cu membrii CNSAS, din vara lui 2006, cand acestia i-au dat, in baza vechii legi de functionare, verdict de politie politica, arata un politician aflat mereu in defensiva, care stie sa se eschiveze smechereste de la orice fel de raspunsuri directe. "Lucrand in comertul exterior, eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain sa spun ce stiu despre el. Dar nici pe acela nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau. Despre romani nu am vorbit in viata mea. Nu era preocuparea mea.

 

Eram urmarit, tot timpul am fost vanat, tot timpul am fost dorit sa le fiu de folos", descrie melodramatic relatia sa cu Securitatea Dan Voiculescu, in fata CNSAS, dupa cum arata fragmentele din stenograme, prezentate de agentia NewsIn. Cel mai savuros moment este acela in care Mircea Dinescu, membru CNSAS, reuseste, dupa o serie de ocolisuri ale conservatorului Voiculescu, sa-l faca sa-si recunoasca numele de cod Felix. Aceasta autoincriminare este negata insa la fel de ilar in pledoaria scrisa, depusa la dosarul de la tribunal: propozitia "da, eu am semnat Felix" "nu a insemnat recunoasterea faptului ca am folosit acel pseudonim ca nume de cod".
Surse din Colegiu sustin ca dezinvoltura vecina cu sfidarea afisata de Voiculescu atunci cand neaga vehement ca a facut politie politica se bazeaza pe un fapt simplu: documentele CNSAS nu au valoare juridica. Ele nu ar rezista in fata avocatilor pentru ca nu ar putea dovedi, fara tagada, ca Voiculescu a facut politie politica, ci doar ca a dat note informative despre cetateni straini.

 

Discutiile dintre omul de afaceri Dan Voiculescu, liderul Partidului Conservator, si membrii Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) la audierile din vara anului 2006 au iesit la iveala din dosarul public aflat la Tribunalul Bucuresti, instanta care trebuie sa hotarasca daca Voiculescu a facut politie politica prin colaborarea sa cu Securitatea. "Lucrand in comertul exterior, eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain sa spun ce stiu despre el. Dar nici pe acela nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau. Despre romani nu am vorbit in viata mea. Nu era preocuparea mea. Eram urmarit, tot timpul am fost vanat, tot timpul am fost dorit sa le fiu de folos", descrie Dan Voiculescu relatia sa cu Securitatea, in fata CNSAS, dupa cum arata fragmentele din stenograme, prezentate de agentia NewsIn. Voiculescu a lucrat inainte de 1989 la firma Crescent din Cipru, prin care Securitatea rula si investea bani.

Dan Voiculescu a incercat, prin eschive demne de un elev care nu si-a invatat lectia, sa ocoleasca asumarea numelui conspirativ Felix, acordat de Securitate, desi CNSAS ii punea in fata documente cu semnatura sa olografa. Mircea Dinescu, membru in Colegiu, il invaluia pe Voiculescu: "Aveti acolo: «Cand am fost recrutat ca informator, mi s-a dat numele conspirativ de Felix»". Replica lui Voiculescu: "Nu cunosc". Dupa ce omul de afaceri neaga ca a semnat vreun angajament cu Securitatea, Mircea Dinescu ii prezinta o nota informativa semnata Felix despre un cetatean german: "Acel document va apartine, scrisul e al dumneavoastra?". "Sigur ca da", recunoaste Voiculescu. "Dar ati semnat cu Felix. Ziceati ca nu stiti ce e cu Felix", il incolteste Dinescu. "Pai, asa mi-au dat ei numele probabil, Felix", insista Voiculescu ca habar nu are. In finalul discutiei din stenograma, Voiculescu cedeaza totusi in fata lui Dinescu: "Dumneavoastra ati semnat cu Felix?" – "Da!". In pledoaria scrisa in apararea sa, din dosarul de la Tribunalul Bucuresti, Dan Voiculescu rezolva magistral aceasta autoincriminare. Declaratia de la CNSAS, cum ca el este Felix, s-a produs pentru ca i s-a parut ca acela este scrisul lui, "propozitia rostita nu a insemnat recunoasterea faptului ca am folosit acel pseudonim ca nume de cod", relateaza NewsIn.

De-a lungul discutiilor de la CNSAS, asa cum reies ele din stenograme, Dan Voiculescu a accentuat mereu ca a turnat numai cetateni straini, niciodata romani, interpretand astfel ca nu ar fi facut politie politica. El recunoaste ca si-a turnat la Securitate chiar si rudele fugite in strainatate, dar si cetateni germani sau austrieci care aveau opinii politice negative fata de comunism. "si care-i problema? Nu am voie sa am opinii politice? Se dorea sa fie atrasi romani sa fuga din tara. Eu nici acum nu sunt de acord ca romanii sa fuga din tara", a izbucnit Voiculescu. "Felix" ar mai fi turnat, se pare, parteneri de afaceri, boxeri sau hocheisti si sub numele de cod "Mircea", pe care nu l-a recunoscut insa niciodata.

Cum a facut de altfel in toate aparitiile sale publice, Dan Voiculescu neaga vehement ca ar fi fost informator al Securitatii in actele din dosarul de la tribunal. Membrii CNSAS nu vor sa vorbeasca pana cand instanta nu va da un verdict final. Surse din Colegiu ne-au declarat insa ca omul de afaceri se bazeaza in procesul sau pe faptul ca documentele din arhiva fostei Securitati nu pot dovedi direct, in fata unei instante de judecata, ca el ar fi facut politie politica: "Felix si-a insusit numele, dar toate dosarele de urmarire au nume de cod. Chiar daca a semnat, asta nu dovedeste ca a facut politie politica, cu atat mai mult cu cat a turnat doar cetateni straini". Sursele noastre ne-au explicat ca in cazul Felix nu ar exista chitante de plata a turnatoriilor, iar juristii CNSAS nu ar fi putut produce documente ale Securitatii care sa dovedeasca negru pe alb ca Voiculescu a facut politie politica, nu doar ca a turnat. "Am realizat cu stupoare ca am cazut intr-o mare plasa. Din punct de vedere juridic nu exista documente. O nota informativa despre un austriac nu demonstreaza politia politica", sustine sursa noastra.

Legea lui Felix
Cu ajutorul iscusitului sau avocat si coleg de partid, deputatul Sergiu Andon, Dan Voiculescu a reusit sa rastoarne institutia si legea CNSAS, dupa ce a primit verdictul de colaborare cu Securitatea ca politie politica. La contestatia sa, Curtea Constitutionala a decretat ca legea CNSAS nu respecta Constitutia, pentru ca institutia s-ar substitui unei instante de judecata care da verdicte. Guvernul a fost astfel obligat sa modifice de urgenta legea. Acum, CNSAS doar constata ca exista indicii despre o anume persoana ca a colaborat cu Securitatea si inainteaza documentele din arhiva fostei Securitati unei instante juridice, care trebuie sa decida daca respectivul a facut sau nu politie politica. Procesul lui Dan Voiculescu cu statul roman, in care acesta contesta ca a facut politie politica, va continua
pe 2 septembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă