2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialAsculta si descarca legal muzica online

Asculta si descarca legal muzica online

Faptul ca milioane de melodii sunt disponibile online a revolutionat in ultimii ani felul in care oamenii cumpara muzica. Cert este ca numarul de CD-uri vandute anul trecut s-a micsorat cu peste 20% fata de 2006, iar pentru acest an se preconizeaza o scadere si mai mare. In acelasi timp, numarul melodiilor luate de pe internet a crescut cu peste 50%.

In Romania, muzica online se impar-te in doua mari categorii: cea descarcata gratuit in mod ilegal si cea ascultata gratuit si legal pe diverse site-uri specializate. Multi dintre cei care isi umplu mp3 playerele cu muzica descarca piesele din reteaua de cartier sau le au de la prieteni, care la randul lor au le-au descarcat ilegal. Daca in Europa de Vest sau America majoritatea celor care vor sa cumpere una sau mai multe melodii se intreaba daca un anume site este sau nu legal, la noi utilizatorii nu concep ca a plati pentru cantece este o optiune. "La noi se da vina pe venituri si pe preturile mari la melodii. Dar, de regula, nu asta este problema. Utilizatorii nostri s-au obisnuit ca, daca pot obtine gratuit ceva, sa o faca, chiar daca nu este legal", crede Andrei Dumitrascu, incearcand sa se tina cat mai departe de downloadul ilegal. Tanarul considera ca in momentul in care marile magazine de muzica digitala isi vor deschide portile si la noi situatia se va schimba.
Gratuit, legal si romanesc
Lansat oficial pe 15 mai, site-ul eOk.ro este o retea sociala pentru iubitorii de muzica, unde se gasesc majoritatea numelor importante din industria autohtona. In acelasi timp, site-ul ofera si videoclipurile si fotografiile artistilor, precum si stiri despre activitatea acestora. Insa piesele nu pot fi descarcate, ci doar ascultate pe internet printr-un player integrat in site-ul eOk.ro. "Cea mai importanta problema pe care am avut-o a fost convingerea caselor de discuri ca gratuit nu inseamna neprofitabil. Dar ma asteptam la asta, avand in vedere avangardismul ideii noastre de afacere", spune Florin Grozea, initiatorul acestui proiect online si unul dintre solistii trupei Hi-Q.

Din punctul de vedere al legalitatii, site-ul respecta legislatia in vigoare, iar muzica este difuzata numai pe baza unor contracte cu casele de discuri ale artistilor inclusi in playlist. Grozea priveste eOk.ro ca pe o imensa colectie de radiouri, doar ca se platesc drepturi de autor compozitorilor si drepturi de producator caselor de discuri. Pe langa faptul ca este singurul site de acest gen de la noi, eOk.ro se mai mandreste si cu faptul ca a reusit sa-i convinga pe producatori sa permita difuzarea unei colectii impresionante de melodii, iar unele chiar in avanpremiera. "Albumul lui Smiley a aparut pe eOk.ro cu 2 saptamani inainte sa apara in magazine", spune Grozea. Antreprenorul ne-a mai spus ca cele mai multe aprecieri au venit din partea oamenilor de afaceri si a celorlalti antreprenori din mediul online, ceea ce inseamna ca site-ul are nevoie de o promovare agresiva in randul utilizatorilor din Romania.
Site-ul eOk.ro nu este o idee suta la suta originala; retele sociale muzicale mai exista pe internet, cea mai celebra fiind last.fm. In acelasi timp, vine puternic din urma musicovery.com, un player online care ii lasa pe utilizatori sa selecteze tipul de muzica dorita – sunt 14 genuri muzicale in total –, precum si tipul melodiilor – mai energice sau mai lente, catalogandu-le in acelasi timp in pozitive sau negative.

» De unde cumparam?
Pentru cei care vor sa cumpere melodii spre a le stoca in calculatorul personal sau pe un player mp3 optiunile nu sunt foarte multe. Cele mai bine aprovizionate portaluri sunt cele detinute de Orange si Vodafone, unde o melodie poate ajunge si la 2 euro fara TVA, un pret poate prea mare pentru o singura piesa. Totusi, sunt foarte multe magazine online care comercializeaza aceleasi cantece la preturi de pana la un euro melodia, dar acestea nu sunt inca accesibile in tara noastra.
Musicmall.ro este un alt site autohton care comercializeaza piese in format mp3, fiecare putand fi achizitionata prin expedierea unui mesaj scris (SMS) la un numar de telefon indicat pe site. Fiecare mesaj se tarifeaza cu 0,9 euro, fara TVA.
Unul dintre putinele site-uri internationale care le permit si romanilor sa achizitioneze melodii este emusic.com, care, o data cu crearea contului, ofera si 25 de melodii gratuite, la alegerea utilizatorului. Pentru cine vrea mai mult, exista pachetele de 14, 16 sau 19 euro, putand fi descarcate lunar 30, 50 sau 75 de piese, toate acestea in format mp3.

Cele mai citite

Înalta Curte: Nivelul de salarizare din spitale publice, finanțate integral din veniturile proprii, nu trebuie să fie la maximum anului 2022

Hotărârea poate genera ajustări salariale în cadrul spitalelor vizate, cu impact direct asupra personalului tehnic, economic și socio-administrativ Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)...

Cine este „Nepotul lui Ciucă‟, personajul dubios care face jumătate de miliard de euro din contracte cu statul 

Cătălin Podaru este un om de afaceri de succes din România după ce în ultimul deceniu a fost conectat constant la contracte cu statul, mai ales...

Microsoft Teams introduce o funcție inovatoare de interpretare în timp real

Microsoft Teams introduce o funcție inovatoare de interpretare în timp real, care va transforma modul în care oamenii comunică în întâlnirile online. Această funcție...
Ultima oră
Pe aceeași temă