5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCererea de locuinte, de cinci ori mai mare decat oferta

Cererea de locuinte, de cinci ori mai mare decat oferta

» Necesarul de locuinte din Bucuresti nu va fi acoperit in urmatorii cinci ani, chiar daca investitorii imobiliari anunta livrari consistente in piata.

 

Raportul dintre cerere si oferta pe piata rezidentiala din Capitala  ramane dezechilibrat, in prezent  doar un bucurestean din cinci si-ar putea gasi o casa noua, arata un studiu al companiei imobiliare Regatta. "Numarul de apartamente noi care vor fi livrate pe piata in urmatorii  cinci ani  va ajunge la circa 65.000. Desi vorbim de o cifra considerabila, necesarul de locuinte nu va fi acoperit, raportul fiind estimat azi la o locuinta pentru cinci cereri in Bucuresti", comenteaza Alexandru Nitescu, director de proiecte si investitii in cadrul Regatta.

In Bucuresti, harta proiectelor rezidentiale noi contureaza zona de nord ca fiind cea mai atractiva, cu 38,10% din totalul locuintelor disponibile in urmatorii cinci ani, urmata de zona de est, care cumuleaza 26,93% din totalul apartamentelor anuntate pe piata, potrivit studiului Regatta. Zona  de  vest a Capitalei va dispune in perioada anuntata de 22,68% din totalul ofertei de locuinte noi, iar in zona de sud proiectele demarate reprezinta deocamdata 6,38%.

Analistii imobiliari sustin insa ca aceste cifre reprezinta  doar ipoteze, in conditiile in care  statisticile anuntate se bazeaza pe numarul proiectelor anuntate, or, o parte dintre acestea ar putea sa nu fie  finalizate. "Toate aceste statistici reprezinta presupuneri. Se discuta cifre care sunt raportate de promotori, insa multe dintre proiecte nu vor fi  terminate. Nu exista o baza statistica imobiliara reala in Romania", a spus Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Agentiilor Imobiliare.   

In opinia acestuia,  in conditiile in care piata locuintelor noi se afla in reorganizare peste tot in lume, este exclus ca in Romania tendinta sa fie alta decat in celelalte tari. "Toate aceste discutii sunt propaganda pentru mentinerea preturilor si profiturilor ridicate", a conchis Radu Zilisteanu, precizand ca problemele de lichiditati de pe pietele internationale s-au repercutat si asupra pietei romanesti,  afectand o parte din investitiile imobiliare.

In ultima perioada,  tot mai multi cumparatori opteaza pentru achizitionarea locuintei fara finisaje interioare, "la gri" sau "la rosu", aceasta optiune fiind preferata fie din cauza intarzierii proiectelor, fie din cauza preturilor mari la finalizare, sustin analistii  companiei Esop. "Nu mai e de mult o noutate ca cele mai delicate situatii intre dezvoltatori si cumparatori apar la momentul finisarii apartamentelor, spune Irina Petrescu, partener Esop.

» 11% dintre romani vor o casa

Potrivit unui studiu UniCredit, un roman din zece estimeaza ca isi va cumpara o casa in urmatorii trei ani, pondere cu mult peste media din statele central si est-europene si cea mai ridicata din regiune. Datele UniCredit au aratat ca  11% din populatia Romaniei are in plan achizitia unei locuinte pana la sfarsitul anului 2010,  in timp ce 9% ar vrea o casa in proprietate in urmatorii zece ani si 5% in mai mult de zece ani. La nivelul statelor central si est-europene, 6% din populatie are in vedere cumpararea unui imobil in urmatorii trei ani, 7% in zece ani si 6% intr-o perioada de peste zece ani.

Cele mai citite

Cum să deschizi și dezvolți un PFA în 2025?

Deschiderea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi primul pas către independența financiară și construirea unei cariere pe cont propriu. Totuși, procesul implică...

YouTube testează o nouă funcție menită să simplifice procesul de creare a videoclipurilor de tip short

YouTube testează o nouă funcție menită să simplifice procesul de creare a videoclipurilor de tip short, prin transformarea automată a celor mai captivante segmente...

Ghidul complet al simbolurilor de pe etichetele detergenților profesionali

Detergenții profesionali sunt esențiali în activitățile de curățenie din diverse domenii, de la spitale și unități de alimentație publică, până la hoteluri și...
Ultima oră
Pe aceeași temă