6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialParlamentarii "Habarnam"

Parlamentarii „Habarnam”

» Multi dintre deputatii si senatorii Romaniei seamana cu personajul de poveste "Habarnam": exemplul perfect de om nepotrivit la locul nepotrivit. Ingineri, filosofi, mecanici, veterinari, marinari, postasi si padurari populeaza comisiile de specialitate, unde se lucreaza la legi, avize si probleme din domenii despre care ei nu au habar, daca tinem cont de biografiile lor oficiale.

» In Camera Deputatilor, fostul colonel de Securitate Ilie Merce se ocupa de abuzuri si petitii, notarul Manuela Mitrea se pricepe la politica externa, inginerul hidrotehnician Calin Popescu-Tariceanu – la drepturile omului, iar electronistul Eugen Nicolicea – la drept.

» In Senat, "Puiu" Iordanescu este un as in fotbal, dar nu si in educatie. Cu Facultatea de Aeronave, Sabin Cutas a ajuns sa faca politica externa, iar medicului de familie Dan Gabriel Popa ii vin manusa arta si cultura.

Sunt rare cazurile in care parlamentarii isi gasesc un loc in comisiile de specialitate pe masura studiilor sau pregatirii lor profesionale. Se pot numara pe degete juristii din Comisia juridica, specialistii in administratie din comisia cu acelasi nume sau profesorii din cea de invatamant. Exista si tagma parlamentarilor care nu au vrut sa fie aratati cu degetul. Ei au incercat sa-si acopere lipsurile din pregatire prin cursuri postunivesitare sau de perfectionare. Altii macar au ocupat, inainte de intrarea in politca, functii unde au avut prilejul sa deprinda, la locul de munca, tainele vreunui domeniu specializat. Cei mai multi insa au mers pe principiul clasic romanesc: "La politica si la fotbal se pricepe toata lumea".

Arbitri de fotbal si experti auto in comisiile juridice
Deputatii sunt mai numerosi si deseori mai tineri decat senatorii. Prin urmare, in Camera cazurile de oameni aterizati parca din greseala in vreo comisie sunt multe. Comisia juridica se mandreste cu electronistul Eugen Nicolicea (PSD), cu profesorii de matematica Mircea Grosaru (independent) si Ioan Ghise (PNL), care pe deasupra a fost si antrenor de sah, cu inginerul Tiberiu Barbuletiu (PNL), specialist in tehnologia transporturilor, cu energeticianul Cristian Buzea (PRM), cu economistul inginer Traian Dobre (PNL) si, nu in ultimul rand, cu filologa Florentina Toma (PSD), care a deprins, poate, tainele dreptului din functia de "area sales manager la AVON" sau din cea de director de camin studentesc, detinute inainte de a accede in deputatie. Din postura lor de "specialisti", "alesii" anterior nominalizati au decis ca procurorii anticoruptie nu si-au facut treaba bine si ca Adrian Nastase este nevinovat cu tot cu dosarele sale penale. La Senat, in aceeasi comisie sunt trei senatori experti: Ion Basgan (PNL), specialist in "autovehicule rutiere", Mario Ovidiu Oprea (PNL), electronist, si Constantin Gheorghe (PD-L), fost arbitru de fotbal.

Bugetul, "disecat" de horticultori si profesori de sport
Economistii din Camera Deputatilor nu si-au gasit cu totii locul in Comisia de buget, finante, banci. Locurile lor sunt ocupate de alti "experti": vicepresedintele comisiei, Teodor Nitulescu (PSD), specialist in mecanica fina, in studiul vibratiilor, dar si cetatean de onoare al comunei Fantanele, Teleorman; stefan Baban (PRM), inginer si fost sef de santier; Niculae Badalau (PSD), un inginer specialist al imbunatatirilor funciare si managementului turistic; inginerul Istvan Erdei (UDMR), fost sef de exploatare la Electrica; Adrian Merka (minoritati), profesor de sport; Aurel Olarean (PD-L), fost ajutor de mecanic in marina comerciala, specializat peste noapte in psihologie. In Senat, Gheorghe Funar (PRM) cunoaste mai degraba agricultura si horticultura decat bugetul si finantele, Ion Florescu (PSD) stie tainele silviculturii, iar Nicolae Neagu (PD-L) este inginer mecanic, specializat in "frana de camion".

Administratia publica vs "antrenarea raului de mare"
Drepturile omului ar fi dezastruoase in Romania daca s-ar ocupa de ele doar deputatii din comisia respectiva: Dumitru Becsenescu (PC), fost ofiter de marina; stefan Bucuta (minoritati), analist-programator si tehnician radio-tv; Gheorghe Chiper (PSD), inginer agronom si fost sef de ferma; Vasile Cutean (PSD), fost strungar si cascador, specializat in aparare si securitate; Catalin Matei (PSD), inginer silvic; Calin Popescu-Tariceanu (PNL), inginer hidrotehnician si om de afaceri. In Senat, de drepturile omului se ocupa medicul Claudiu Tanasescu (PRM), economistul ajuns ministru de Interne Cristian David (PNL) sau inginerul mecanic Ion Moraru (PSD).
Relu Fenechiu (PNL), inginer mecanic si om de afaceri, este cel mai priceput in administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibrul ecologic. Altfel, este inexplicabil de ce tocmai el a fost desemnat presedintele acestei comisii. Pe Fenechiu il mai ajuta urmatorii specialisti in administratie: Vasile Soporan (PSD), inginer in materiale; Cristian Adomnitei (PNL), un inginer constructor atat de bun incat conduce si Ministerul Educatiei; Arpad Antal (UDMR), sociolog; Anca Constantinescu (PD-L), inginer proiectant; Cornel Bardan (PD-L), inginer mecanic; Emil Strunga (PNL), fizician; nu in ultimul rand, Eduard Martin (PSD), specialist in educatie fizica si mandru posesor al brevetului unui dispozitiv pentru "antrenarea raului de mare". In Senat, comisia cu acelasi nume este condusa de Dan Carlan (PD-L), investitor privat in industria textilelor din bumbac. Pe el il mai ajuta intr-ale administratiei publice inginerul zootehnist Andras Levente (UDMR), finantistul electrotehnician Mario Ovidiu Oprea (PNL), inginerul de instalatii Marius Marinescu (PC) si medicul Tudor Panturu (PD-L).

Filosofii, reciclati ca economisti
In Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare a Camerei Deputatilor, alcatuita preponderent din economisti si ingineri, il remarcam pe filosoful Alin Teodorescu, strateg electoral al PSD (instalat poate aici pentru ca economia rimeaza cu filosofia). Un alt filosof, deputatul Attila Kovacs (UDMR), a fost repartizat in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor, probabil pentru ca domeniul computerelor si al licentelor 3G are si el nevoie de abordari ontologice si axiologice. In aceeasi Comisie 3G, unde singura specialista este social-democrata Micsunica Dretcanu, licentiata in calculatoare, activeaza medicul veterinar PSD Vladimir Manastireanu, plus patru juristi, unul specializat in drept penal.

Comisia pentru industrii si servicii include doi licentiati in marina: Mihai Andrian-Sirojea, de la PNL, capitan de cursa lunga, si Laurentiu Mironescu (PD-L). Alaturi de ei, specialist in industrii este si Dumitru (Mitica) Dragomir (PRM), absolvent al scolii de Antrenori de Fotbal, care a antrenat in tinerete echipele mai multor intreprinderi socialiste. Printre senatorii care se ocupa de industrii si de economie il aflam si pe celebrul marinar, scafandru si salvator de naufragiati Dorel Onaca (PD-L) sau pe inginerul geofizician Vilmos Zsombori (UDMR).

Stomatologi si specialisti in tuneluri – la invatamant
Economistul Petre Popeanga (PRM) este liderul Comisiei de invatamant, tineret, sport si stiinta. Muncesc pe branci alaturi de el: Nicolae Banicioiu (PSD), care se pricepe doar la tineret, in rest fiind bun intr-ale stomatologiei; Gratiela-Leocadia Gavrilescu (PNL) cunoaste tainele petrolului si gazelor, dar si medicina muncii; Tudor Matusa (PRM), om de baza intr-ale cailor ferate; Anghel Stanciu (PSD), specialist in tuneluri. Nici la Senat, invatamantul nu sta in maini mai bune: Ivan Cismaru (PD-L) este specialist in industria lemnului si in mobilier, Anghel Iordanescu (PSD) poate ajuta doar pe sectorul sport, din postura de fost fotbalist si antrenor de nationala, Dan Sabau (independent) este chirurg, iar Gheorghe David (PD-L) este agronom.La Cultura, arta si mass-media il gasim presedinte pe liberalul Catalin Micula, care a absolvit un liceu de arta, dar a excelat ca director de firma de import-export. Il secondeaza, ca vicepresedinte, economista Rodica Nassar (PSD).

Emilian Francu (PNL) a facut universitatea comunista "Stefan Gheorghiu", deci se pricepe la mass-media, dar in rest stie stenografie, este inginer de telecomunicatii si il pasioneaza filatelia. In aceasta comisie figureaza si artistii care au ales politica, Marton Arpad (UDMR) si Mihai Malaimare (PNL), cantareata Angela Buciu (PRM) si dirijorul Madalin Voicu (PSD). Senatul isi lasa cultura si arta in mainile poetului Adrian Paunescu (PSD). Probabil ca acesta nu primeste un mare ajutor de la inginerul Ion Dumitrescu (PNL) si nici de la medicul de familie Gabriel Popa (PD-L) sau de la fostul arbitru Constantin Gheorghe (PD-L).

Un expert in masini termice conduce Sanatatea
In Senat, Comisia de sanatate publica este condusa de specialistul in masini termice serban Stratila (PNL), ajutat de filosoful Csaba Nemeth (UDMR) si de economistul Ilie Ilascu (PRM). La deputati, Comisia de aparare este condusa de Costica Canacheu (PD-L), tehnician in electromagnetica, om care a deprins stiinta apararii ca "participant la evenimentele ce au dus la rasturnarea regimului comunist" din 21 decembrie 1989. Mihaita Calimente (PNL) nu a facut nici macar cursuri de autoaparare la Facultatea de Educatie Fizica, Bogdan Olteanu (PNL) este fost avocat, Cezar Preda (PD-L) stie economie si managementul gunoaielor, prin firmele sale de salubritate, iar Florea Voinea (PSD) este economist, alaturi de alti cativa din aceeasi comisie. In Senat, Apararea este incredintata inginerului de mine Ilie Petrescu (PRM) si juristului serban Nicolae (PSD).
Deputatii care se ocupa de abuzuri, coruptie si petitii sunt condusi de chimistul Tudor Mohora (PSD). Alaturi de el sta un mare specialist in abuzuri: fostul colonel de Securitate Ilie Merce (PRM), care s-a ocupat de reprimarea postului de radio Europa Libera inainte de 1989. Ii mai ajuta inginerul geolog si specialist in asigurari Dorin Uioreanu (PNL), fostul padurar Ioan Pucheanu (PD-L) si specialistul in prelucrarea titeiului Mihail Sireteanu (PSD).
In Comisia de agricultura si-au gasit loc tipograful si sociologul Mircia Giurgiu (PRM), filologul Dan Motreanu (PNL) si specialistul in marketing Ionel Palar (PNL). Cu problemele de regulament se ocupa inginerul auto Ioan Bivolaru (PSD) si fostul preot Ioan Aurel Rus (PRM). In Comisia pentru egalitate de sanse intre barbati si femei predomina femeile. Nici unii, nici altii nu sunt egali cu niste specialisti. Lia Ardelean (PC) este inginer chimist, Ioan Burnei (PSD) – farmacist ajuns profesor la Medicina, Olguta Cocrea (fosta PRM) a fost o viata postas, iar Micsunica Dretcanu (PSD), asa cum am aratat, inginer de telecomunicatii.

Comisiile specializate, o umbrela prea mare pentru unii dintre alesi
Parlamentarii parasutati prin algoritm politic in comisii pentru care nu au pregatirea necesara si-au dovedit limitele – si inutilitatea remunerata cu bani publici – chiar prin initiativele legislative pe care le-au promovat.
Daca economistii si juristii au fost in general potriviti pentru a activa in toate comisiile parlamentare si pentru a initia legi in domenii de specializare vaste, "alesii" cu pregatire mai stricta, precum medicii veterinari, filosofii, stomatologii si mecanicii auto, au avut probleme cu legiferarea initiativelor lor, multe dintre acestea fiind respinse fara drept de apel in procesul de votare.
Campionul legilor nastrusnice este Gheorghe Funar, din Comisia pentru buget. El s-a remarcat prin propunerea legislativa de curmare a abuzurilor din justitie, care prevede atat schimbarea numelui Departamentului National Anticoruptie (DNA) in Parchetul National Anticoruptie (PNA), cat si obligarea procurorilor care au intocmit rechizitoriile inculpatilor sa ia loc in bancute, in salile de judecata, pentru a da explicatii avocatilor celor acuzati. Un alt zvacnet legislativ al sus-numitului se intituleaza "Propunere legislativa pentru linistea romanilor si a Romaniei", prin care el solicita eliminarea partidelor etnice din viata cetatenilor, pe motiv ca de la sfarsitul anului 1989 "romanii nu mai au liniste".

Gheorghe Funar a mai conceput propuneri de legi pentru: sprijinirea mamelor pensionare, majorarea salariilor medicilor cu 500 de euro si ale asistentelor medicale cu 200 de euro, infiintarea Institutului de Studii Indo-Europene, afisarea la avizierele institutiilor statului a salariilor brute si nete ale fiecarui bugetar, construirea de biserici romanesti in strainatate. El a propus si o lege a sondajelor de opinie, potrivit careia "cine comanda sondajul trebuie sa stabileasca si intrebarile", precum si eliminarea numelui de "rom" si inlocuirea lui cu cel de "tigan". Impreuna cu colegul sau, liberalul Ioan Ghise, Funar a conceput legea stirilor pozitive si negative care a inflamat societatea civila.
Deputatul Alin Teodorescu, filosoful-sociolog din Comisia de buget, s-a ocupat in principal de modificarea Legii educatiei fizice si sportului, alaturi de Dumitru Dragomir, si de protectia drepturilor utilizatorilor de comunicatii electronice.
Medicul veterinar Vladimir Manastireanu, deputat component al comisiilor pentru munca, tehnologia informatiei si comunicatiilor – subcomisia pentru spatiu –, s-a axat, la randul sau, pe reglementarea functionarii crescatoriilor de vanat (in sensul interzicerii uciderii si schingiuirii animalelor in tarcurile de vanatoare) si a circulatiei carutelor pe drumurile publice din zona montana. El s-a numarat si printre initiatorii actului normativ care interzicea deconspirarea preotilor ce au facut parte din fosta Securitate, propunand predarea dosarelor prelatilor, de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii cultelor din care acestia provin.

Deputatul Adrian Merka, profesorul de sport din Comisia de buget, a avut, ce-i drept, cateva initiative legislative cu implicatii financiare, insa s-a implicat si in alte chestiuni "arzatoare": infiintarea satului Pacalesti din Bihor, reglementarea problemei cimitirelor, a serviciilor funerare si a campaniilor electorale, reforma sanatatii (a propus angajarea in spitale a cadrelor medicale care sa vorbeasca limbi ale minoritatilor).
Csaba Nemeth, senatorul filosof de la Sanatate, a propus, la randul sau, ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa se acorde si bunicilor pensionari ai bebelusilor, pe motiv ca ei fac parte din "familia extinsa" a micutilor si isi asuma cu responsabilitate cresterea acestora, in timp ce parintii presteaza activitati salarizate. Senatorul a mai propus introducerea pensiei complementare de vaduvie, pentru ca batranii vaduvi sa nu fie nevoiti sa-si paraseasca locuintele in care au trait o viata alaturi de perechile lor.
Un alt parlamentar cu initiativa s-a dovedit a fi Nicolae Paun, reprezentantul minoritatii rome, care a propus retinerea in scolile de corectie a tuturor minorilor care fac sex.

Familia parlamentara Mitrea: 16 initiative legislative
Familia parlamentara Mitrea – Manuela si Miron – a avut 16 initiative legislative in actualul mandat, dintre care sapte au fost respinse definitiv in mecanismul de legiferare. Cei doi soti, colegi in Comisia pentru politica externa, s-au ocupat insa de cu totul altceva decat relatiile internationale ale Romaniei. Deputata Manuela Mitrea, vicepresedinta Comisiei pentru politica externa, a fost interesata, de pilda, de statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist si de organizarea Inspectiei Muncii, propunand ca expertii acestei institutii sa-i asiste pe angajatii aflati in conflict cu angajatorii lor, incasand onorarii din partea angajatorilor vinovati. Doamna Mitrea a mai fost preocupata de sprijinul financiar acordat tinerilor la inchirierea locuintei, de organizarea Academiei Romane, precum si de predarea dosarelor de Securitate ale preotilor-turnatori cultelor respective. Singura contributie legislativa legata de politica externa a Manuelei Mitrea este cea a reglementarii salariilor angajatilor ambasadelor si oficiilor consulare ale Romaniei din strainatate.
Deputatul Miron Mitrea s-a implicat, la randul sau, in modificarea Legii energiei electrice si a gazelor, precum si in salvarea preotilor colaboratori de la deconspirare, alaturi de sotia sa. Miron Mitrea s-a dovedit a fi interesat, printre altele, de semnalizarea obstacolelor aflate pe drumurile publice, de modul in care se imbraca profesorii romani (el a propus acordarea unui ajutor financiar dascalilor pentru achizitionarea de haine) si de utilizarea veniturilor provenind din sectorul energetic.

 

 

Brigada de la externe
» Nu mai mira pe nimeni de ce politica externa a Romaniei scartaie din toate incheieturile, daca se uita la deputatii din comisia care se ocupa de acest domeniu. Desi aici si-au facut cuib multe nume grele ale politicii interne, singurii specialisti in politica externa sunt Adrian Nastase si Vasile Puscas (fost negociator-sef al Romaniei cu UE), de la PSD. In rest, se zbat pentru relatiile externe ale tarii: Anca Petrescu (PRM), arhitectul Casei Poporului; Manuela Mitrea (PSD), notar, inginer si sotie a lui Miron Mitrea, care se afla si el in comisie, ca un fin cunoscator al transporturilor si sindicatelor de soferi; Sotiris Fotopolos (minoritati), inginer geolog; Cozmin Gusa, fost fizician transformat in ziarist, apoi convertit politician; Viorel Hrebenciuc (PSD), inginer statistician, dar negociator stralucit de culise; Crin Antonescu (PNL), fost profesor si muzeograf; Leonida Lari, poeta cu bentita; Bogdan Niculescu Duvaz (PSD), arhitect care la viata lui a proiectat nenumarate "articole casnice si corpuri de iluminat"; Octavian stireanu (PSD), un clasic exemplu de matematician care nu a mai suportat abstractiile si s-a apucat de filosofie. Orice grup de diplomati are nevoie si de oameni care iti fura mintile cu frumusetea, nu cu teoriile. Rolul poate fi indeplinit cu brio de Raluca Turcan (PD-L), economista si specialista in relatii publice si comunicare.
Senatorii au si ei oile lor negre in Comisia de politica externa. Eugen Mihaescu (PRM) este pictor-grafician, Cristian Cucuian (PD-L) detine o specializare in transporturi, Sabin Cutas (PC) cunoaste secretele aeronavelor, iar Nora Rebreanu (PSD) are diploma de inginer electronist.

 

 

Replica alesilor
» Olguta Cocrea, deputat in Comisia de egalitate de sanse, postas de meserie, ne-a spus ca are competentele necesare, ea detinand si functia de presedinte al Departamentului de Femei din Sindicatul Postei Romane, "candidand tot timpul impotriva barbatilor". In plus, ne-a precizat ca
si-a completat experienta cu studii in Grecia, Franta si Elvetia, care ar recomanda-o mai degraba pentru Comisia de munca. Intrebata care sunt principalele initiative legislative pe care le-a propus ca membru al Comisiei pentru egalitate de sanse, Olguta Cocrea ne-a raspuns ca legea privind "o alimentatie sanatoasa pentru copii" si "niste amendamente la Legea pensiilor".

 

» Senatorul democrat-liberal Nicolae Neagu sustine ca l-a ajutat foarte mult specializarea in domeniul "tehnologiei constructiei de masini" in activitatea sa din Comisia de buget, finante, banci, pentru ca "in baza cunostintelor acumulate la facultate" a putut sa compare "datele economice cu realitatea".

 

» Senatorul conservator Sabin Cutas, de profesie inginer si membru in Comisia de politica externa, se lauda ca si-a completat studiile cu un MBA romano-canadian, desi nu a putut sa spuna concert in ce masura l-a ajutat o astfel de specializare pentru comisia din care face parte. Cu toate acestea, Sabin Cutas ramane optimist, sustinand ca "politica externa nu este un domeniu foarte greu", de aceea "atat timp cat exista bunavointa, totul se poate invata".

» Senatorul PNL Ion Bagsan, de profesie electronist si membru al Comisiei juridice, sustine ca nu este cazul ca presa sa se impacienteze din cauza nespecialistilor din Parlament, deoarece comisia sa lucreaza precum "curtea de jurati americana, in care exista 4-5 experti de la notariate, judecatorii, exista Norica Nicolai de la Procuratura". "Eu, personal, nu ma duceam acolo daca nu eram expert in domeniul penal, acreditat pentru expertize din 1969", spune Bagsan.

» Deputatul PSD Alin Teodorescu, din Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare, afirma ca are cunostinte economice datand din perioada in care a fost ministru-cancelar in Guvern, cand a coordonat Agentia pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (alaturi de cateva zeci de institutii care i-au fost repartizate in subordine, la vremea respectiva, de catre ex-premierul Adrian Nastase – n.r.).

 

» Explicatiile specialistilor
Alexandru Radu, profesor de sisteme electorale, considera ca apar si astfel de cazuri de parlamentari nespecializati din cauza ca "regula dupa care se constituie comisiile este politica si, in general, alegerile pentru Parlament nu se fac pe criterii de specializare". Cu toate acestea, profesorul Radu sustine ca "ar fi de dorit sa fie mai multi oameni profesionisti". In acelasi sens, Adrian Moraru, director de programe al Institutului de Politici Publice (IPP), ne-a explicat ca cei mai importanti intr-o comisie sunt "liderii fiecarui partid, care in general au competentele necesare si pe care ceilalti nu fac altceva decat sa ii urmeze".

Cu toate acestea, Adrian Moraru recunoaste ca sunt persoane a caror specializare este "incompatibila" cu prezenta lor intr-una dintre comisiile parlamentare. In acest sens, directorul IPP a dat exemplul deputatului Eugen Nicolicea, electronist de profesie si membru al Comisiei juridice, care "se arunca in niste explicatii si constructii juridice abracadabrante".

Cele mai citite

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...

Consultări politice în curs: Premierul viitorului Guvern rămâne o necunoscută

Reprezentantul PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că numele premierului care va conduce următorul Guvern nu a fost încă stabilit de liderii partidelor proeuropene. Potrivit ZF,...
Ultima oră
Pe aceeași temă