4.6 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodTerenurile armatei, mina de aur pentru primarii

Terenurile armatei, mina de aur pentru primarii

» Primariile si administratiile locale au primit sau sunt pe cale sa primeasca de la statul roman un cadou evaluat la sute de milioane de euro. Este vorba de terenuri si cladiri ale armatei, pe care aceasta nu le mai foloseste. Recent, ministrul Teodor Melescanu a spus ca le va da "gratuit" autoritatilor locale care doresc toate cazarmile si terenurile dezafectate de armata dupa reforma ceruta de Alianta Nord-Atlantica. Este vorba de sute de hectare de teren si zeci de cazarmi in orase precum Cluj, Bacau, Bucuresti, Craiova, Constanta, Brasov sau Alba Iulia.

Municipalitatea bacauana deja a primit de la Ministerul Apararii circa 70 de hectare, pe care se aflau cateva unitati militare ce au fost dezafectate. "Din cauza fondurilor insuficiente de care dispune in prezent, armata romana nu reuseste sa isi rezolve toate problemele pe care le are. Este motivul pentru care am decis sa incepem astfel de parteneriate", a explicat ministrul Apararii de la acea data, Teodor Atanasiu. Municipalitatea bacauana si-a propus ca pe terenul ramas liber dupa dezafectarea unitatilor militare sa construiasca locuinte pentru tineri, precum si apartamente de serviciu pentru cadrele militare. De asemenea, s-a propus si construirea de baze sportive si de agrement. Deocamdata, terenul a fost eliberat de constructii, insa nu s-a construit nimic. O parte a acestui teren urmeaza a fi alocat pentru mutarea targului de masini, pe locul caruia se va construi viitorul spital judetean. Din cauza situarii pe culoarul aerian al Aeroportului Bacau, zona respectiva are un regim de constructii destul de restrictiv, in sensul ca inaltimea cladirilor un trebuie sa depaseasca circa 8 metri.

Peste o suta de milioane de euro
Proprietatile imobiliare ale Ministerului Apararii Nationale din judetul Cluj sunt evaluate la peste 100 de milioane de euro. Cele mai scumpe dintre ele sunt si cele mai ravnite. Cazarma din zona bulevardului 21 Decembrie 1989 a intrat in vizorul Consiliului Judetean. In prezent, Consiliul trebuie sa imparta acelasi sediu cu Prefectura Cluj, iar spatiile sunt neincapatoare. De fapt, Palatul Administrativ este fostul sediu al Camerei de Comert din perioada interbelica si este revendicat de conducerea Camerei. Asa ca actuala conducere a Consiliului Judetean doreste sa obtina dreptul de proprietate asupra cazarmii din centrul Clujului. Ulterior, cazarma ar urma sa fie demolata, iar pe locul ei sa fie ridicat un sediu pentru administratia judeteana.

Campus universitar la Floresti
De asemenea, armata va renunta si la cazarmile din comuna Floresti. Aici, deputatul independent Mircia Giurgiu a propus amenajarea unui nou campus universitar. Aproape 5.000 de studenti ar putea beneficia de noile locuri de cazare. De asemenea, campusul ar avea terenuri de sport, sali de studiu, biblioteci si parcari. Noul campus ar fi in imediata apropiere a Muzeului Apei si a mall-ului Polus Center.

Obiective turistice in loc de cazarmi
In Arad se doreste ca doua dintre cazarmile militare sa treaca din circuitul militar in cel civil. Una dintre ele va gazdui institutii descentralizate ale Aradului, iar Cetatea Aradului va deveni obiectiv turistic, fiind structura cel mai bine conservata de acest fel din Europa. Deocamdata, totul a ramas doar pe hartie deoarece militarii din Batalionul mixt romano-maghiar nu vor sa plece la Lipova.
Primarul Gheorghe Falca a semnat cu cativa ani in urma un protocol cu conducerea Ministerului Apararii Nationale privind modalitatea de trecere a Cetatii Aradului in patrimoniul municipiului Arad. Practic, prin aceasta s-ar deschide calea reconversiei civile a Cetatii. Consiliul Local Arad se obliga sa suporte cheltuielile generate de investitiile si reparatiile capitale la imobilul situat in Radna (Lipova), in care urmeaza sa fie transferata unitatea militara care la ora actuala se afla incartiruita in Cetatea Aradului, costul estimat al lucrarilor fiind de 200 miliarde de lei vechi. In schimb, Ministerul Apararii Nationale consimte cedarea prin transfer CL Arad a imobilului 1187 Arad-Cetate, cu suprafata construita de 146.621 mp, desfasurata pe 157.319 mp si o suprafata totala a terenului de 88,86 ha. Daca primaria va finanta lucrarile de la Radna, Ministerul Apararii se obliga sa suporte costul documentatiei tehnice pentru aceste lucrari. Transferul Cetatii se va realiza efectiv dupa incheierea lucrarilor de reparatii capitale si investitii de la Radna si redislocarea unitatii militare din actualul amplasament in imobilul amenajat din Radna, UM 01191. Fostul ministru al Apararii Teodor Atanasiu avea un plan concret de mutare a militarilor in cazarma de la Lipova. Totul ar dura vreo doi ani pentru ca la Lipova cazarma Radna a ajuns intre timp depozit de tehnica militara.

Pentru alocarea de fonduri externe necesare reconversiei civile a Cetatii Aradului, CL Arad a aprobat o colaborare cu Biroul de Arhitectura Pascucci din Chieti – Italia, care si-a manifestat disponibilitatea de a colabora atat pentru atragerea de bani, cat si pentru coordonarea proiectului de executie. Cetatea Aradului, construita in sec. al XVIII-lea, in stilul fortificatiilor franceze de tip VAUBAN, este un monument istoric cu valoare de patrimoniu cultural, fiind conservata perfect. Autoritatile locale si judetene au intreprins demersuri pentru redarea Cetatii in circuitul civil si cuprinderea acesteia in Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.
Primaria Arad a promovat o hotarare de guvern pentru trecerea Cetatii Aradului in circuitul civil, dar se asteapta semnarea unui protocol cu partea maghiara de mutare a Batalionului mixt romano-maghiar de mentinere a pacii de la Arad la Lipova. In prezent, in cetate mai sunt 1.000 de militari. De cativa ani, nu s-a facut nimic pentru ca militarii din Cetate nu vor sa plece la Lipova, iar interesele politice au fost mai mari decat interesele Aradului.

Locuinte sociale in loc de dormitoare
Primaria Municipiului Petrosani a anuntat ca va amenaja locuinte sociale in unul dintre imobilele care au apartinut fostei cazarmi militare din Petrosani. Deja a fost elaborat studiul de fezabilitate, iar cladirea, situata in cartierul Colonie, va fi transformata in bloc de locuinte sociale, unde vor fi amenajate 103 garsoniere si 15 apartamente. Toate locuintele vor avea apa rece, calda, incalzire centrala, energie termica si canalizare. De asemenea, tamplaria interioara si exterioara va fi inlocuita, camerele vor fi dotate cu parchet laminat, iar holurile si baile vor avea pardoseala din gresie.
Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, spune ca, din momentul adjudecarii contractului de executie, lucrarile vor fi finalizate in maximum 11 luni. Valoarea investitiei este de peste un milion de euro, iar pentru finantarea proiectului se au in vedere atat resursele proprii, cat si credite bancare cu dobanda avantajoasa.
Locatia unde a functionat garnizoana de vanatori de munte se afla in cartierul Colonie, in apropiere de malul Jiului, iar complexul cuprinde trei imobile. Initial, cladirile au trecut din proprietatea Ministerului Apararii in cea a Consiliului Judetean Hunedoara, care a cedat recent unul dintre imobile Primariei Municipiului Petrosani.

Bogatie la malul marii
Constanta este unul dintre cele mai "bogate" judete in materie de foste unitati militare. In analele armatei aceste locatii nu mai fac doi bani, au fost complet demilitarizate, cladirile sunt intr-o avansata state de degradare, insa terenurile pe care au fost construite aceste unitati-fantoma sunt ravnite de afaceristii imobiliari si autoritatile locale.
In foarte putine cazuri suprafata acestor unitati este sub zece hectare, majoritatea locatiilor dispun de retele de alimentare cu utilitati functionale intr-o masura mai mica sau mai mare, iar valoarea de piata a terenurilor incepe de la cateva sute de mii de euro si poate ajunge la milioane. Singura piedica in calea "tunurilor" imobiliare cu aceste terenuri a fost, cel putin in cazul Constantei, Ministerul Apararii, care, din varii motive, nu s-a grabit sa dea curs solicitarilor privind transferul de proprietati catre institutiile civile sau investitori privati. Din acest punct de vedere, cea mai avansata initiativa apartine administratiei Costinesti, care intentioneaza sa preia o fosta mare baza a marinei militare, situata la hotarul localitatii si care ar trebui sa devina un important complex turistic si de agrement, realizat in parteneriat cu investitorii privati. Proiectul asteapta emiterea unei hotarari de guvern sau a unei ordonante in acest sens. Singurul transfer de acest fel avizat in mod oficial pana in prezent la malul marii are ca subiect o fosta unitate militara de transport si logistica de la marginea municipiului Constanta, ce va fi transformata intr-un nou spital regional. In acest caz insa a fost vorba despre negocieri directe intre cele doua ministere, fara implicarea vreunui investitor privat.

 

» Hotel si spatii de invatamant
Mai multe imobile din Cetatea Alba Iulia, folosite in trecut de armata, au fost cedate in proprietatea unor institutii publice din Alba Iulia. Primaria Alba Iulia a primit cateva zeci de hectare de teren plus mai multe zeci de mii de metri patrati de ziduri. Tot la administratia locala a ajuns si fosta cladire a Manutantei. Printr-un parteneriat public-privat aici se amenajeaza acum un hotel cu specific medieval. Ultima cladirea trecuta in administrarea unei institutii din Alba Iulia este Palatul Principilor Transilvaniei, fosta resedinta oficiala a lui Mihai Viteazul.

Imobilul cu peste 16.000 de metri patrati si un teren aferent in suprafata de 5,54 de hectare apartin acum Universitatii 1 Decembrie 1918, care urmeaza sa il transforme intr-un spatiu de invatamant. In Cetatea din Alba Iulia mai functioneaza acum doua unitati militare, precum si Centrul Militar Judetean. Intr-un viitor apropiat se prevede desfiintarea sau transferul unitatilor militare, urmand ca toate cladirile si imobilele sa fie cedate Primariei, Universitatii sau Consiliului Judetean.

Cele mai citite

Facturile la încălzire explodează: Creșteri și de 30%, față de 2023

Pentru luna decembrie, administratorii de bloc preconizează majorări pe facturi și de 40% Primele facturi la încălzire din această iarnă au început să sosească, iar...

DOJ solicită respingerea cererii lui Donald Trump pentru amânarea termenului de vânzare a TikTok

Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a cerut Curții Supreme să respingă solicitarea președintelui ales Donald Trump de a amâna implementarea unei legi care...

Armata israeliană revendică peste 100 de lovituri asupra „țintelor teroriste” din Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat duminică că a lansat atacuri asupra a peste 100 de „ținte teroriste” în Fâșia Gaza, în ultimele 48 de ore....
Ultima oră
Pe aceeași temă