1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă2,55% din banii Pilonului II de pensii s-au dus pe comisioane

2,55% din banii Pilonului II de pensii s-au dus pe comisioane

Averea fondurilor administrate privat (Pilonul II), dupa patru saptamani, este de 86.368.180 lei, cu 2,07% mai mica decat totalul banilor virati de angajatori catre Casa Nationala de Pensii (CNPAS), fiind erodata de doua comisioane in valoare totala de 2,55%. Acesti bani intra direct in conturile companiilor de gestionare a fondurilor de pensii, potrivit legii. Totusi, din suma intrata in pusculitele fondurilor, administratorii au reusit pe ansamblu o apreciere usoara a banilor clientilor, cu 0,44%.
Pe 20 mai, CNPAS avea in conturi o suma de 88.190.879 milioane lei, aferenta Pilonului II, pe care i-a transferat administratorilor fondurilor de pensii. In gestionarea administratorilor de pensii au intrat doar 86 milioane lei, intrucat un comision de 2,5% s-a oprit automat de catre fiecare administrator in parte, conform prospectelor de acestora. "Acest comision de 2,5% se aplica la fiecare virament lunar dinspre CNPAS, urmand ca el sa se compenseze din randamentele ulterioare", a explicat Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Fond de Pensii. Al doilea comision este unul de administrare, de 0,05%, si se aplica lunar la valoarea totala a activelor fondului.

Dupa a patra raportare, cinci fonduri de pe Pilonul II au afisat scaderi ale unitatii de fond, fata de valoarea initiala de 10 lei. Cea mai mare scadere a raportat-o KD Fond de Pensii, cu 1,01%, urmat de BRD, cu 0,85%, si de Bancpost, cu 0,73%. Scaderi au mai afisat Prima Pensie si Allianz, cu 0,08%, respectiv cu 0,07%. "Dupa patru raportari, observam o segmentare a fondurilor dupa marimea expunerii acestora pe Bursa. Au fost fonduri care au ales sa plaseze sume mai mari pe Bursa, iar evolutia volatila a acestora a fost corelata cu evolutia Bursei, dar au fost si fonduri care au preferat o crestere usoara si treptata, investind mai putin in piata de capital. Cele care au afisat scaderi au avut pe de-o parte o expunere mai mare pe Bursa, in cazul fondurilor mari, iar pe de alta parte sunt afectate de ponderea pe care o au cheltuielile fixe in totalul banilor gestionati, in cazul fondurilor mici", a adaugat Radu Craciun.
Cea mai mare crestere, de 0,9%, a afisat-o ING, care administreaza si cele mai mari sume. Urmatoarele performante au fost obtinute de BT Aegon – 0,79%, Generali – 0,42% si de Interamerican – 0,35%.
Pe 20 iunie, administratorii fondurilor de pensii vor primi o noua transa de bani, aferenta lunii aprilie, care ar putea creste usor fata de luna anterioara, deoarece in unele din conturile goale s-au virat deja sumele necesare. In prima luna au fost 961.355 conturi goale.

Cele mai citite

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă